Belföld

Fitch: kockázatos a Mol-PKN együttműködés

A negatív kilátás meghagyásával megerősítette a lengyel PKN olajtársaság gyenge befektetői minősítését a Fitch Ratings, amely szerint kétséges a cég várható szerepe az ágazat térségi konszolidációjában, és a Mol Rt.-vel alakuló stratégiai együttműködés sem mentes a kockázatoktól.

A legnagyobb európai hitelminősítő a szerdai londoni bejelentés szerint megerősítette a PKN előre sorolt, nem fedezett hosszú távú adósságának “BBB” szintű, vagyis még spekulatív elemeket tartalmazó, megszorításokkal már befektetőinek tekintett besorolását.

A közleményhez fűzött elemzés szerint a globális cégek és főleg az orosz olajtársaságok által támasztott, élesedő térségi verseny közepette, stratégiai szempontból van értelme a PKN azon törekvésének, hogy nagyobb, integrált és földrajzilag sokfelé jelenlévő céggé váljon. A negatív kilátás fenntartását indokolja azonban, hogy a térségbeli piaci szereplőkben végrehajtott, adósságból fedezett akvizíciók ronthatják a lengyel vállalat pénzügyi állapotát, miközben a megszerzett érdekeltségek integrálása és a költségszinergiák érvényesítése hosszasan elhúzódhat – írták a Fitch elemzői.

A hitelminősítő szerint ez különösen igaz lesz, ha a PKN valóban részesévé válik a cseh Unipetrol privatizációjának. A lengyel cég – a Royal Dutch/Shellel és a Mol Rt.-vel együtt – rajta van az Unipetrol 63 százalékára kiírt pályázat szűkített listáján, de a Fitch szerint a PKN pénzügyi mutatóit rontaná, ha a vállalat részt venne ebben a tranzakcióban, tekintve az Unipetrol gyenge jövedelmezőségét, és főleg kirívóan magas bruttóadóssághoz mért éves EBITDA rátáját.

Az adósságot az alapszintű jövedelmezőséghez mérő mutató tavaly az Unipterol esetében 8-szoros volt, szemben a PKN saját 1,3-szeres szorzójával.

A Fitch megemlíti a PKN és a Mol alakuló stratégiai együttműködését is, megjegyezve, hogy a két cég először 10-15 százalék erejéig kereszttulajdonlásban, majd három éven belüli egyesülésben gondolkodik. Jóllehet a tranzakció üzleti előnyei egyértelműek lennének, a kivitelezés kockázata magas, tekintve az ügylet bonyolultságát és az érzékeny politikai vonatkozásokat, valamint azt, hogy a folyamatban mindkét cég maga akar meghatározó szerepet játszani – áll a londoni hitelminősítő elemzésében.

A Fitch szerint általánosságban elmondható, hogy a PKN konszolidációs stratégiája a cég pénzügyi helyzetének gyengítéséhez vezethet, akkor is, ha az akvizíciók részben fedezhetők a Polkomtel mobiltelefon-szolgáltatóban meglévő 19,6 százalék értékesítéséből. A PKN adósminősítése “nyomás alá kerülhet”, különösen akkor, ha a konszolidációs folyamat során a cég bruttóadósság/EBITDA rátája a 3-szoros szorzó fölé kerül – áll a hitelminősítő elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik