Kultúra hátsó ablak

Ma már nehéz megérteni, miért tiltották be ezt a dalt 70 éve

Evening Standard/Hulton Archive / Getty Images
Evening Standard/Hulton Archive / Getty Images

Hetven évvel ezelőtt, 1954. május 8-án a BBC betiltotta Johnnie Ray Such a Night című slágerét. A dal túlzás nélkül sláger volt, az első helyen állt a brit kislemezlistán (volt ilyen már a rock and roll előtt is), ám számos hallgatói panasz érkezett a rádióba, amiért szerintük Ray lihegése „szemérmetlen és kihívó” volt.

Igaz, már a dal szövege is merésznek számított akkoriban, hiszen egy szerelmes éjszakára emlékezett vissza, olyan sorokkal, mint

Tényleg olyan csók volt,
Csak az ajkai részével lángra lobbantott.
Felidézem és vágyat érzek

Johnny Ray a rock and roll előtti korszak egyik nagy sztárja volt: az amerikai énekes-zongoristát a rock and roll egyik fő előfutáraként emlegették a jazz és a blues által befolyásolt zenéje, valamint vibráló színpadi viselkedése miatt. Legnagyobb sikereit pont akkor, az ötvenes évek közepén aratta, és az Atlanti-óceán mindkét partján nagy népszerűségnek örvendett.

A Such a Night eredetileg a Drifters énekegyüttes slágere volt pár hónappal korábban, de aztán Ray lihegős-zihálós előadásában is sikeres lett, annak ellenére is, hogy a BBC ugyebár ezt a verziót letiltotta.

Ray népszerűsége aztán a rock and roll megjelenésével villámgyorsan hanyatlani kezdett, és egy idő után már csak nosztalgiaműsorok látták vendégül. Az énekes végül májelégtelenségben halt meg 63 éves korában, 1990-ben Los Angelesben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik