Belföld

A Rába csoport idén már nyereségessé válhat

A Rába csoport a 2003. évi 7,3 milliárd forint vesztesége után akár nyereséget is elérhet 2004-ben - közölte Pintér István, a cég vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató úgy látja, hogy az idén az árbevételük 30 százalékkal növekedhet, s így elérheti a 41-42 milliárd forintot. Pintér István elmondta, hogy a tavalyi év utolsó negyedévének előre jelzettnél rosszabb eredményt elsősorban a futómű üzletág okozta. Bár az amerikai piacon hirtelen megnövekedett a kereslet, ez azonban főként azoknál a termékeknél történt, amelyeket a cég csak veszteséggel tudott értékesíteni – tette hozzá.

Elmondta, hogy a veszteséget az alacsony termelési mennyiség, a gyors átállás, illetve a légi szállítás szükségessége okozta. Emellett még gépleállás is nehezítette a hatékony költségű termelést. A vezérigazgató ugyanakkor hangsúlyozta: a piaci pozíciók megőrzése érdekében szükségesnek tartották a vevők igényeinek kielégítését, mivel komoly konkurencia áll “ugrásra készen” Mexikóból és Indiából is, hogy átvegye a Rába piaci részesedését. A jövő évre kitérve a vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy a cég három üzletága közül továbbra is a futómű üzletág okozhat problémákat.

Idén viszont már törekedni fognak arra, hogy az alacsony kapacitással előállított és veszteséges termékeknél vagy áremelést tudjanak elérni, vagy a vevők válasszanak más beszállítót. Pintér István szerint ugyanis az idén elsőrendű feladat a nyereségesség növelése. Összességében a Rábánál idén üzemi szinten még veszteséget várnak ugyanakkor a nettó eredmény már pozitív is lehet a társaság vezetésének megítélése szerint.

A nyereség eléréséhez nagyban hozzájárulhat az, hogy a Rába tavaly szerződést köthetett a Magyar Honvédséggel, s így a katonaság hosszú távú fejlesztési programjában vehet részt. Ennek eredményeként a jármű üzletág stratégiai üzletté vált a cégcsoporton belül, s már 2004-ben nettó 7,3 milliárd forintot, míg 2005-ben 17,1 milliárd forintot jelent a cég árbevételében. Lengyel Péter, a cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a tavaly év végi 12,6 milliárd forintos hitelállomány növelését nem tervezik az idén.

A szükséges működő tőke előteremtését egyéb forrásokból tervezik, például egyedi vagyontárgyak értékesítéséből. Kérdésekre válaszolva a pénzügyi vezérigazgató-helyettes azt hangsúlyozta, hogy reményeik szerint kedvezőtlen árfolyamváltozások hatását ki tudják szűrni, amennyiben jól találták el az árfolyamkockázat fedezetére kötött határidős devizaügyleteiket.

A pénzügyi vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy 2005-re, már 64 millió euró értékben kötöttek 274 forintos átlagáron fedezeti ügyleteket. Hozzátette azonban, hogy alapvetően nem spekulációs ügyletekkel szeretnék az árbevételüket növelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik