Belföld

Bábolnai remények – talán a Pick legyűrheti a falatot

Korábbi kérője, a Hajdú-Bét csődje után most úgy tűnik a szegedi Pickkel vigasztalódhat a privatizáció előtt álló Bábolna - amely a legtöbb hazai cégnek túl nagy falat.

 Az idei év nyereséges lehet

A  Bábolna Rt. tavaly 40 milliárd forint árbevételt ért el és 2,8 milliárd forint veszteséget könyvelt. Az árbevétel 18 százalékkal több volt, mint 2002-ben és az előző évi veszteségből 5 milliárd forintot faragott le. A társaság erre az évre már 50-100 millió forint nyereséget vár 50 milliárdra bővülő forgalomból. 

A magyar agrárágazat zászlóshajója, a Bábolna Rt. a csődbement Hajdú-Bét eszközeinek bérlése után most újabb invesztációba kezdett, ezúttal a szegedi húsipari holding, a Pick Szeged Részvénytársasággal alapított 100 millió forint jegyzett tőkével 50-50 százalékos tulajdoni arányban közös beszerzési társaságot Bábolna Kereskedőház Rt. néven.


Jelentős költségmegtakarítást remélnek


A közös társaságot a két legnagyobb magyarországi húsipari cég a nyomdai-, a csomagoló- és egyéb anyagok, fűszerek közös beszerzésére alapította. A beszerzési árban 5-10 százalékos diszkont elérése és a fizetési futamidő meghosszabbítása a cél – nyilatkozta a cégalapításról Kovács Tamás, a Pick Szeged Rt. Igazgatóságának tagja. A két társaságcsoportnak éves szinten az összes alapanyagköltsége 10 milliárd forint körül van. A Pick csoporton belül már az idén 50 millió forint költségmegtakarítást remél a menedzsment a közös beszerzéstől, a továbbiakban pedig éves szinten 100-200 millió forinttal kisebb költséggel számol a társaságcsoport, tette hozzá Kovács Tamás. A hírek szerint a Bábolna évi 100 millió forint körüli költségmegtakarítást vár.


 A Pick számokban

A Pick Rt. konszolidált IFRS szerinti üzemi eredménye 1,8 milliárd forint volt tavaly, 400 millió forinttal több, mint egy évvel korábban. Az idei tervszámokat még nem fogadták el, de az idén is növekedést vár a Pick Szeged.

Túl nagy falat?


A közös cégalapítás kapcsán elemzők már a Bábolna régóta küszöbönálló privatizációjára gondolnak. A bábolnai cég privatizációja azért nehézkes, mert a válságtól sújtott hazai baromfipiacon túl nagy falatnak számít. A külföldi potenciális felvásárlók kivárnak, mondván, adják még olcsóbban is a portékát. A hazaiaknak meg nincs elég tőkéjük ehhez. Jellemző, hogy korábban a Bábolna privatizációjára a Wallis csoporthoz tartozó Hajdú-Bét volt a legnagyobb esélyes. Jó darabig úgy tűnt, akár el is könyvelhető a debreceni cég bábolnai térnyerése. Aztán közbe jött a Hajdú-Bét csődje, s szintén jellemző, hogy a debreceni cég eszközeit csak a bábolnai társaság tudta bérbe venni – némi állami segítséggel.


Megvehetik a korábbi vásárlót


Az állami segítség mértéke kapcsán, persze, azonnal elkezdődtek a spekulációk. Az ÁPV Rt.-től a hírek szerint kért 3 milliárdos bérleti kölcsön meglehetősen soknak tűnik az évi 240-250 millió forintra tehető díjtételhez képest. Elemzők ezért azt gyanítják, hogy a Bábolna vezetői az üzemek megvásárlásáról tárgyalnak a Hajdú-BÉT főtulajdonosa, a Wallis Rt. képviselőivel. A tárgyalások nyomán formálódó baromfiipari csúcsüzem magánosítása azonban már valóban csak külföldi tőke bevonásával képzelhető el.


Új kérő a láthatáron


Eddig legalábbis úgy tűnt, ám most a Pick Szeged Rt. képviselői kijelentették: szándékukban áll pályázni a Bábolna Rt. privitizációjára. Igaz, ajánlatot csak akkor tesznek, ha átvilágították a társaságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik