Belföld

Jelentés a globális dezinfláció veszélyéről

admin

2003. 06. 30. 12:56

A Nemzetközi Elszámolások Bankja (BIS) szerint a világgazdaság gyenge felélénkülése szempontjából újabb veszélyt jelent a gyenge dollár és a dezinflációs jelenség. A tartósabb fellendülés érdekében Ázsiának és Európának kellene nagyobb szerepet magára vállalni, mivel az Egyesült Államok már csaknem egy évtizede aránytalanul nagy részt indukál a nemzetközi kereslet élénkítésében.

Az egészséges egyensúlyi állapotban lévő országoknak emiatt fel kellene erősíteniük a hazai keresletet – olvasható a bázeli székhelyű BIS 73. éves jelentésében. Ennek érdekében “Ázsiában hagyni kellene a valutákat felértékelődni és elérni az exportra alapozott növekedést. A kontinentális Európában viszont meg kellene valósítani a gazdaságszerkezeti reformokat, amelyek révén az ipari szektor rugalmasabban tudna alkalmazkodni az erős euróhoz” – olvasható.

A központi bankok “bankja” úgy értékelte, hogy az Egyesült Államokban a gazdasági kilátások bizonytalanok, Európa potenciális lehetőségei gyengültek, Japánban a kilátások vegyesek. Ázsia többi gazdaságát a SARS-vírus hatása sújtotta, más fejlődőben lévő piacokon, így Latin-Amerikában, Közép-és Kelet-Európában, illetve Afrikában kedvezőbbek az esélyek.

A jelentésben a BIS megállapítja, hogy a “dezinfláció felé mutató erők csaknem mindenütt érvényesülnek”, az árak csökkenése Japánban és Kínában már realitás és ezek az országok még kellemetlenebb helyzetbe fognak kerülni, ha valutáik tovább erősödik a dollárhoz lépest. A dezinfláció – mint a BIS megjegyzi – önmagában nem lenne kárhoztatható jelenség, ám ha azt a tőkejavak árának mérséklődése, a bércsökkenésekkel szembeni kemény ellenállás, az alacsony szintű kamatok és a magas eladósodottsági szint kíséri, akkor az jelentős gondot okoz a gazdaságpolitikában.

A gazdaságpolitika kulcsproblémája, hogy miként teremtse meg az egyensúlyt, egyben biztosítsa a tartós növekedést. A vállalati befektetések még mindig alacsony szintűek, mivel a cégek mérlegeik
kiegyensúlyozására törekednek elsősorban. A vállalati fejlesztések növekedése alapvető fontosságú lenne, mivel a lakossági költekezés alacsony szinten áll a növekvő eladósodottság, a gyengülő ingatlanárak és a magas munkanélküliség következtében.

A BIS megállapítja, hogy a gyengülő dollár ugyan kedvező az Egyesült Államok számára, de az a tény, hogy az amerikai fellendülést Európa és Japán finanszírozza, ezen térségeket különösen sebezhetővé teszi, ha valutáik tovább erősödik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.