Belföld

Jelentés a globális dezinfláció veszélyéről

A Nemzetközi Elszámolások Bankja (BIS) szerint a világgazdaság gyenge felélénkülése szempontjából újabb veszélyt jelent a gyenge dollár és a dezinflációs jelenség. A tartósabb fellendülés érdekében Ázsiának és Európának kellene nagyobb szerepet magára vállalni, mivel az Egyesült Államok már csaknem egy évtizede aránytalanul nagy részt indukál a nemzetközi kereslet élénkítésében.

Az egészséges egyensúlyi állapotban lévő országoknak emiatt fel kellene erősíteniük a hazai keresletet – olvasható a bázeli székhelyű BIS 73. éves jelentésében. Ennek érdekében “Ázsiában hagyni kellene a valutákat felértékelődni és elérni az exportra alapozott növekedést. A kontinentális Európában viszont meg kellene valósítani a gazdaságszerkezeti reformokat, amelyek révén az ipari szektor rugalmasabban tudna alkalmazkodni az erős euróhoz” – olvasható.

A központi bankok “bankja” úgy értékelte, hogy az Egyesült Államokban a gazdasági kilátások bizonytalanok, Európa potenciális lehetőségei gyengültek, Japánban a kilátások vegyesek. Ázsia többi gazdaságát a SARS-vírus hatása sújtotta, más fejlődőben lévő piacokon, így Latin-Amerikában, Közép-és Kelet-Európában, illetve Afrikában kedvezőbbek az esélyek.

A jelentésben a BIS megállapítja, hogy a “dezinfláció felé mutató erők csaknem mindenütt érvényesülnek”, az árak csökkenése Japánban és Kínában már realitás és ezek az országok még kellemetlenebb helyzetbe fognak kerülni, ha valutáik tovább erősödik a dollárhoz lépest. A dezinfláció – mint a BIS megjegyzi – önmagában nem lenne kárhoztatható jelenség, ám ha azt a tőkejavak árának mérséklődése, a bércsökkenésekkel szembeni kemény ellenállás, az alacsony szintű kamatok és a magas eladósodottsági szint kíséri, akkor az jelentős gondot okoz a gazdaságpolitikában.

A gazdaságpolitika kulcsproblémája, hogy miként teremtse meg az egyensúlyt, egyben biztosítsa a tartós növekedést. A vállalati befektetések még mindig alacsony szintűek, mivel a cégek mérlegeik
kiegyensúlyozására törekednek elsősorban. A vállalati fejlesztések növekedése alapvető fontosságú lenne, mivel a lakossági költekezés alacsony szinten áll a növekvő eladósodottság, a gyengülő ingatlanárak és a magas munkanélküliség következtében.

A BIS megállapítja, hogy a gyengülő dollár ugyan kedvező az Egyesült Államok számára, de az a tény, hogy az amerikai fellendülést Európa és Japán finanszírozza, ezen térségeket különösen sebezhetővé teszi, ha valutáik tovább erősödik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik