Belföld

A Cisco lerántja a leplet az OM-mel kötött szerződéseiről

Az elmúlt hetek során a Cisco Systems-szel és az általa indított Cisco Hálózati Akadémia Programmal kapcsolatban számos kérdés fogalmazódott meg a sajtóban. Az eddig kiadott közleményeken túlmenően a cég az alábbi tényszerű tájékoztatást tette közzé.

A Cisco Hálózati Akadémia Programról

A Cisco Hálózati Akadémia egy átfogó, e-learning alapú szakképzési program, amely a résztvevő diákok számára a globalizálódó világban versenyképes, internetes technológiai szaktudást nyújt. A Program online tananyagot, számonkérési rendszert, laborgyakorlatokat, oktatóképzést és folyamatos támogatást tartalmaz, valamint a diákokat nemzetközileg elfogadott iparági szakdiplomák megszerzésére készíti fel.

Az 1997-ben elindított Cisco Hálózati Akadémia Program keretében jelenleg a világ 151 országában, 10 ezer 756 akadémián 473 ezer 240 diák tanul.

A Cisco Systems által Magyarországon 1999-ben elindított Cisco Hálózati Akadémia egy szigorúan non-profit szakképzési program. A képzésben jelenleg összesen 60 hazai közép- és felsőfokú oktatási intézmény 1780 diákja vesz részt, 155 oktató irányításával. A Program keretében eddig 160 hazai diák szerzett diplomát, az idei tanév végén, 2003. júliusában pedig további 200 fő fejezi be tanulmányait. A Hálózati Akadémia alapvető küldetése az IT hálózati szakemberhiány csökkentése, amelynek mértéke az Európai Unióban jelenleg 31 százalék, Magyarországon pedig mintegy 33 százalék. A program keretében a diákok az iskolai képzés részeként juthatnak piacképes, hivatalosan akkreditált szakképesítést nyújtó diplomához.

A Cisco Hálózati Akadémia Program támogatásáról

Milyen és mekkora összegű támogatásokat nyújtott a Cisco Systems, a CNAP-t támogató más magyarországi cégek és az Oktatási Minisztérium?

Az oktatás a folyamatosan frissített, 280 órás, intézményenként évi 150 ezer dollár, azaz 33 millió forint értékű e-Learning alapú tananyagra épül, amelyet a Cisco Systems – az oktatók képzésével együtt – ingyenesen bocsát a csatlakozó iskolák rendelkezésére. A jelenleg Magyarországon működő 60 hálózati akadémiára számított licenszdíj donáció éves összértéke 1,98 milliárd forint.

A képzés támogatására a Cisco Systems Magyarország Kft. az 1999-es hazai indulás óta 180 millió forintot fordított, amely összeg magában foglalja laboreszközök donációját a regionális és lokális akadémiák részére. Tartalmazza a tananyag első 4 szemeszterének eddigi magyarra fordítását, a hazai Cisco Hálózati Akadémia közösség számára konferenciák, szakmai programok szervezését, valamint az elmúlt 3 évben egy főállású munkatárs foglalkoztatását, aki a program koordinátoraként együttműködik valamennyi résztvevő iskolával, a támogató partnerekkel, valamint az Oktatási Minisztériummal.

A Cisco Systems Magyarország Kft. által nyújtott 180 millió forintos donáció mellett a programot az Oktatási Minisztérium és számos hazai vállalat az eddigiekben 126 millió forinttal támogatta. Ezt a támogatást – melyből 50 millió forintot 2001-ben az Oktatási Minisztérium biztosított – közvetlenül a programban résztvevő iskolák kapták, a szükséges laboreszközök beszerezésére. Az Oktatási Minisztérium által nyújtott 50 millió forint a jelenlegi hatvanból 16 iskola számára biztosította a program elindításához szükséges hálózati laboratórium felállítását.

Az Oktatási Minisztérium és a Cisco Systems együttműködéséről: 2001-2003

A Cisco Systems Magyarország és az Oktatási Minisztérium 2001. május 8-án Együttműködési Megállapodást kötött a Cisco Hálózati Akadémia Program hazai terjesztése érdekében. A megállapodás értelmében a Nemzeti Szakképzési Intézettel közösen folytatott intenzív fejlesztési projekt keretében a Hálózati Akadémia Program első négy szemesztere új szakképesítésként, „Informatikai hálózati rendszertelepítő” elnevezéssel, 31 4641 01-es azonosító számmal megjelent az Országos Képzési Jegyzékben. Ez a sikeres akkreditációs folyamat Magyarországon az első ilyen jellegű oktatási együttműködés a köz- és a magánszféra között.

2003. januárjában Dr. Magyar Bálint oktatási miniszter két dokumentumot írt alá:


Az első dokumentum:
• Az Oktatási Minisztérium és a Cisco Systems Inc. között a non-proft Cisco Hálózati Akadémia Programmal kapcsolatosan született Együttműködési Megállapodás az alábbi főbb pontokat tartalmazza:
• Az Oktatási Minisztérium és a Cisco Systems 2001 óta működik együtt – hivatalos megállapodás formájában is – a program kapcsán. Ezt az együttműködést a jövőben mindkét fél folytatni kívánja.
• A megállapodás értelmében megindulhatott és a Budapesti Műszaki Főiskolán már folyik a Program 5-8. szemesztereinek oktatása, amely immár felsőfokú hálózati képesítést ad a programban résztvevő diákoknak.
• A Program tananyaga – tükrözve az iparág gyors fejlődését – folyamatosan frissítésre kerül. Az Oktatási Minisztérium felvállalta – az immár 2001. óta a hazai szakképzési rendszer (OKJ) részét képező – 1-4. szemeszterek frissítéseinek magyarítását.

Második dokumentum:
Az amerikai székhelyű Cisco Learning Institute független, non-profit alapítvány (www.ciscolearning.org) és az Oktatási Minisztérium között született megállapodás értelmében a CLI ingyenesen felajánlotta az Oktatási Minisztérium számára az általa kifejlesztett Virtuoso online oktatási keretrendszer használati jogát egy 6 hónapos kísérleti időszakra. Az implementáció részleteit az Oktatási Minisztérium honlapján nyilvánosságra hozott megállapodás rögzíti.


A Minisztérium részére átadott Virtuoso keretrendszer, amelyre a Cisco Hálózati Akadémia Program is épül, lehetővé teszi elektronikus oktatási anyagok, online tartalmak kifejlesztését, folyamatos frissítését és terjesztését a résztvevő iskolák számára. A 6 hónapos kísérleti időszakot követően az Oktatási Minisztérium dönt arról, hogy kívánja-e folytatni a projektet.

Az együttműködési megállapodások az aláírást megelőző hónapokban az Oktatási Minisztérium szakértőivel együttműködésben kerültek előkészítésre. Sem a megállapodás aláírását megelőzően, sem azt követően nem kaptunk jelzést jogi aggályokról.

Az Oktatási Minisztérium és a Cisco Systems között született megállapodás, a Cisco Hálózati Akadémia Program bővítése és a Virtuoso e-learning keretrendszer donációja a hazai oktatást, a diákok jövőre való felkészítését, az EU csatlakozás küszöbén a hazai szakképzést és ezzel az ország versenyképességének javítását szolgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik