Belföld

Brit képzőművészet – kortársak útjain

Megszokhattuk már: a kortárs művészet derékhada azon munkálkodik, hogy összevegyítse az egymástól távol eső jelenségeket, például a hagyományt és az újat vagy az artisztikumot és a populárist.

A hűséges kiállításlátogatók számára pedig már az az érzés is ismerős, amikor a frappáns és ironizáló művészi “vegyületek” olyan szellemi pezsgést teremtenek, ami a bátor és leleményes néző aktív közreműködésével csodás művészi élményt produkál. Ennek a kreatív nézői látásmódnak kiváló próbaterepe a brit művészek munkáiból készített válogatás, amelyet a Műcsarnok mutat be.


Brit képzőművészet – kortársak útjain 1

Chad McCail: Minden él

Az ilyen kiállításokról általánosságban olyan – valljuk be, nem túl sokatmondó – közhelyeket lehet elismételni, mint a “művészi magánvilág teremtése” vagy a “makrokozmosz politikai aspektusa”. Pedig a művek izgalmas szellemi kalandozásra hívnak mindenkit. Ott van például Michael Landy Scrapheap services (szemétdomb szolgáltatás) című sorozata. Landy vörös háttérre felrakosgatott kalligrafikus tollrajzain piktogramok, szimbolikus reklámtermékek, ismerős feliratok és kis rajzolatok zsúfolódnak össze. A miniatűr szöveg- és képözön a dobd-el-kultúránk önemésztő folyamatát karikírozza ki. A Scapheap services logója egy pálcika-emberkéket fedő háromszögletű halom, ahol a futószalagon készülő civilizáció saját áldozatát, az embert hantolja el. Landy rajzai hosszadalmas, gondolkodtató nézelődésre csábítanak, akárcsak Chad McCail munkái. McCail dizájnosan megtervezett, poszterszerű alkotásain, a képregények nyelvén mesél el egy régi történetet a kígyóról és a szerelemről, megtűzdelve utópisztikus szörnyűségekkel és ősi szimbólumokkal. Hosszú és bonyolult, de megéri végignézni!

Megtekinthető: 2003 június 1-ig

Nyitvatartás: hétfő kivételével naponta 10-18, csütörtökön 12-20 óráig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik