Belföld

Óriások vállán…

...állok, ezért látok messzebbre – írta Newton. Vagyis a jelen tudása a múlt ismereteire épül, még akkor is, ha meghaladja, sőt teljesen elveti azokat.

Newton és kortársai óta – a fizikánál maradva – hatalmassá nőtt ez a piramis, amelynek csúcsáról ma talán Stephen Hawking lát legmesszebbre az univerzumban. Vannak persze, akik vitatják egy ilyen folyamatosan épülő tudás-piramis létét, mondván, hogy a tudomány történetében előfordulnak éles váltások, amelyek után mintegy elölről kezdődik ez az “építkezés”.


Óriások vállán… 1

A kötetben bemutatkozó harminc jeles magyar tudós közül sokan előálltak valami olyan merőben újjal, ami bizony megmozdított egy-egy követ ebben a ma már teljesen internacionális – mégsem bábeli! – kirakós játékban. A velük készült beszélgetésekben éppen az az izgalmas, hogy megismerhetjük a sokszor nem mindennapi részleteit annak a folyamatnak, amelynek végeredménye a jelentős tudományos alkotás. Megtudhatjuk, mi zajlik a kutatók fejében, mi a szerepe az oly gyakran emlegetett véletlennek, vagy hogy milyen furfanggal lesznek úrrá a nemegyszer abszurd körülményeken. Van, aki közülük Nobel-díjat kapott, van, aki kétszázötvenszeres feltaláló, s van, aki “csak” száz könyvet írt. Egyikük neve mellesleg szerepel a száz leggazdagabb magyar között, a másikat írói álnevén kedvelik a krimirajongók, de hogy valaki miért tartja munkája szempontjából roppant fontosnak, hogy 58 évesen elkezdett sárkányrepülni – az már derüljön ki a könyvből…

BÁN LÁSZLÓ (SZERK.): ÓRIÁSOK VÁLLÁN – TUDÓSPORTRÉK, 350 o., VINCE KIADÓ, 2003. Ára: 3131 Ft.

Megrendelem >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik