Belföld

A háború már nem olyan érdekes

Az iraki háború közelgő végkifejlete reményében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fundamentumok a tőzsdéken. Ez nem túl jó hír a magyar részvényekre nézve, bár az elsöprő „igen" jóvoltából legalább egy bizonytalansági tényezővel kevesebb lett.

Az Egyesült Államokban beindult a gyorsjelentési szezon. A Wall Street blue chipjei közül az Alcoa nehézipari társaság nyitotta a sort, eredménye ugyan nagymértékben csökkent 2002 hasonló időszakához mérten, ám így is jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat. A Dow Jones tagjai közül az IBM hétfőn, a Coca-Cola és a Caterpillar csütörtökön közli eredményét, de a legnagyobb kavalkád szerdán várható, amikor a General Motors, a Johnson & Johnson, az Intel, illetve a Microsoft is nyilvánosságra hozza gyorsjelentését. A Nasdaq mozgására nagy hatással lévő Apple, valamint SUN Microsystems mérlege pedig egy nappal később várható. Gazdasági mutatókból sem lesz hiány a napokban a tengerentúlon: kedden a márciusi ipari termelési számok, másnap inflációs adatok jelennek meg.

Európában a szerdán publikálandó márciusi brit munkaerő-piaci mutatók mellett vállalati események okozhatnak klímaváltozást, kedden a Deutsche Telekom, csütörtökön az SAP, valamint a Nokia gyorsjelentése keverheti újra a lapokat.

Pénteken vakrepülést lesznek kénytelenek végrehajtani a befektetők a budapesti Értéktőzsdén, mivel Európa nyugati felén, illetve az Egyesült Államokban kereskedési szünnap lesz. Természetesen az iraki offenzíva is folytatódik, és azt, hogy a tőkepiaci befektetők továbbra se érezhesség magukat biztonságban, megint csak az Egyesült Államok biztosítja – ezúttal Szíria fenyegetésével.

Kedvező amerikai adatok

Közel egy százalékkal értékelődött le a Dow Jones a múlt héten, míg a Nasdaq ennek dupláját este, annak ellenére, hogy kellemes makro-indikátorok jelentek meg a napokban. A külkereskedelmi mérleg februári hiányát rekordszintre jósolták az elemzők, ám a tényleges deficit jóval elmaradt ettől a szinttől. Az április első hetében munkanélküli segélyre jelentkezők száma is alacsonyabb volt a konszenzusnál, valamint a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi felmérése is jóval kedvezőbb eredményt hozott a vártnál. A termelői árindex ugyan jelentőset ugrott márciusban, ám a kiskereskedelmi forgalom növekedése minden várakozást felülmúlt.

Közben azért az amerikai elemzők ismét lecsíptek a gazdasági növekedés idei prognózisából: jelenleg 2,4 százalékra taksálják a GDP-bővülés éves mértékét, szemben a márciusi felmérésben szereplő 2,6 százalékkal.

A chicagói börzén a Yahoo! eredménye sem hozott áttörést, pedig a társaság profitja felülmúlta a piaci becsléseket.

Az olaj árfolyama nem változott számottevően, a londoni jegyzésű brent olaj hordónkénti ára 25 dollár alatt maradt, nagyobb elmozdulást okozhat viszont az OPEC április 24-re összehívott tanácskozása, ahol elképzelhető, hogy nagyobb kapacitáscsökkentésről határoznak majd.

Emelkedő indexek Európában

Európában vegyesen szerepeltek a tőzsdeindexek. A vezető piacok közül Londonban kisebb csökkenést, Párizsban stagnálást, Frankfurtban viszont erős emelkedést produkáltak a benchmarkok.

A Bank of England a várakozásoknak megfelelően nem változtatott irányadó kamatszintjén, az angol pénzügyminiszter ugyanakkor csökkentette országa gazdasági növekedésének tervszámait. Februárban a konszenzussal szemben növekedést mutatott az ipari kibocsátás, mely Németországban is hasonló meglepetést okozott. Negatív hatású hírrel a francia statisztikusok jelentkeztek, az infláció hétéves csúcsra emelkedett.

Közép-Európában egységesen emelkedtek a tőzsdeindexek. A BUX (7.945) javulásának mértéke szinte hajszálra megegyezett a lengyel piacéval, de Prágában és Moszkvában még jobban alakult a helyzet.


A háború már nem olyan érdekes 1


Itthon nem kísérték kedvező jelek az értékpapírpiacok alakulását. Nem sok hiányzott ugyanis ahhoz, hogy februári külkereskedelmi hiány tényleges adata a várakozások dupláját hozza, meglódult a folyó fizetési mérleg hiánya, de még a márciusi infláció is felülmúlta a piaci konszenzusban szereplő értékeket.

 Pénz- és állampapírpiac

A kötvény- és pénzpiacon a népszavazás kimenetelét próbálták beárazni a befektetők. A szinte biztosan borítékolható „igen” megelőlegezéseként kismértékben, folyamatosan estek az állampapírok hozamai és töretlenül erősödött a forint. Mindeközben az MNB sem okozott meglepetést: a Monetáris Tanács legutóbbi ülésén nem változtatott az irányadó jegybanki alapkamaton.
Az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) múlt heti diszkont kincstárjegy aukcióit nem kísérte jelentős érdeklődés. A háromhónapos diszkontból meghirdetetett 25 milliárdnyi papírra 43 milliárdnyi ajánlat érkezett, végül az ÁKK mindössze 20 milliárdnyi kincstárjegyet bocsátott ki, 10 bázisponttal 6,16 százalékra csökkenő átlaghozam mellett.
A hathónapos diszkont kincstárjegy kibocsátására mindössze 40 milliárd forintnyi ajánlat futott be, melynek felét fogadta el az ÁKK, a meghirdetett 25 milliárd forint helyett. A féléves papír átlaghozama 27 bázisponttal 6,27 százalékra mérséklődött.
A leghosszabb diszkont aukciós átlaghozama (6,31 százalék) ugyanennyit csökkent, a papírból a meghirdetett 35 milliárdnyi került kibocsátásra, kétszeres túljegyzés mellett.
A másodpiacon erősen estek a referenciahozamok.
A DWIX index 5 bázisponttal 6,3 százalékra emelkedett.
A forint folytatta erősödését a héten, a dollárral szemben (228,2) fél százalékkal növelte értékét, míg az euróval szemben a sávban a középtől 11,4 százalékra zárt az előző heti 11,2 százalékot követően.

Az OTP-re figyelnek a BÉT-en

Kivezetési pletykák hajtották felfelé a Borsodchem (BC) árfolyamát, a társaság részvénye 6 százalékkal erősödött. A tőzsdére készülő „állami kárpótlási jegyhasznosító” Forrás, a napokban értékesítette 5 százalékos BC tulajdoni hányadát, ami akár a legnagyobb tulajdonoshoz is visszavándorolhat hónapokon belül.

Jól szerepelt a másik vegyipari papír is, a TVK kurzusa közel 3 százalékkal emelkedett, hasonlóan a legjobban teljesítő blue chiphez (MOL). A Zalakerámia kisebb emelkedést mutatott. Egyelőre nem tudni mit lépnek az orosz tulajdonosok a PSZÁF határozatára – mely jelentős bírság mellett – ajánlattételre, vagy részesedésének értékesítésére szólította fel az újdonsült tulajdonosokat.

A hét sztorija az OTP-hez kötődött. A bankpapírral kiugró forgalom mellett kereskedtek a napokban, árfolyama 2,3 százalékkal haladta meg előző pénteki értékét. A hét elején az osztalékfizetés várható elmaradásának híre okozott átmeneti esést a papír piacán, a befektetők ugyanis 40 forintos osztalékra számítottak. Pénteken viszont kedvező információ látott napvilágot, a bolgár DSK Bank-ra ugyanis az OTP mellett mindössze egy vetélytárs tett kötelező érvényű vételi ajánlatot, ráadásul az OTP által kínáltnál alacsonyabb áron.

A hét vesztese a tavasszal eddig remekül teljesítő Graphisoft volt, 6 százalékos esésével megelőzte az egyre inkább értéktelenedő Humetet és Danubiust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik