Belföld

Mire lehet igénybe venni?

Kisvállalkozói beruházási kedvezménye, amellyel a vállalkozói bevétel csökkenthető.

Meghatározott tárgyi eszköz beruházási költségére lehet igénybe venni a kedvezményt. A tárgyi eszköz fogalmára az Szja törvény meghatározása irányadó: tárgyi eszköznek minősül minden olyan anyagi eszköz (földterület, telek, telkesítés, erdő, ültetvény, épület, egyéb építmény, műszaki berendezés, gép, jármű, üzemi és üzleti felszerelés, egyéb berendezés), tenyészállat, amely tartósan, legalább egy éven túl – közvetlenül vagy e törvényben meghatározott módon közvetve – szolgálja a vállalkozás tevékenységét. (Szja tv. 11.sz. Melléklet II/1.a./) A tárgyi eszközök közül csak azok beszerzése kedvezményezett, amelyek nem közvetve, hanem közvetlenül szolgálják a vállalkozás tevékenységét.

Ilyenek tárgyi eszközök az ingatlanok, (ide nem értve az üzemkörön kívüli ingtalant), a tenyészállat, továbbá az Szja törvény 11. számú Melléklete II/1. ab./ pontja alapján a gépek, berendezések, felszerelések, járművek közé sorolt tárgyi eszközök. Azért azon túl, hogy a tárgyi eszköz közvetlenül kell, hogy szolgálja a vállalkozási tevékenységet – vannak további kötöttségek:

A tárgyi eszköz

1. korábban nem lehetett használatba véve,

2. kizárólag üzemi célú tárgyi eszköznek kell, hogy minősüljön,

3. mindezek adóévi együttes beruházási költsége vehető figyelembe.

Ingatlan

Üzemkörön kívüli ingatlanra nem lehet a kedvezményt igénybe venni: ilyennek minősíti a törvény azt az ingatlant, amely nincs közvetlen összefüggésben a vállalkozás tevékenységével (üzemen belüli lakóépület, elsődlegesen jóléti célt szolgáló épület). Ez alapján például üdülőt nem vásárolhat kedvezményesen a vállalkozás. Ingatlanként kedvezményezett az előbbi feltételeknek megfelelő telek, erdő, épület, egyéb építmény vásárlás.

Műszaki berendezés, gép, jármű

Ezekre kifejezetten vonatkozik a kedvezmény.

A műszaki berendezés, a gép, a jármű fogalmába tartozik a rendeltetésszerűen használatba vett, a vállalkozási tevékenységet közvetlenül szolgáló erőgép, erőművi berendezés, műszer, szerszám, szállítóeszköz, hírközlő berendezés, számítástechnikai eszköz, jármű. Az erőgép, az erőművi berendezés fogalmába tartozik különösen a vízi-, a szélerőgép, a légmotor, a rögzített, illetve félig rögzített gőzerőgép, a gyors és lassú égésű motor, az áramfejlesztő gépcsoport, az ipari kazán, a villamos forgógép, a transzformátor, a kis- és nagyfeszültségű villamos készülék, az erősáramú egyenirányító.

A műszer, a szerszám közé tartozik különösen a tartály, hűtőberendezés, szivattyú, ventilátorok, kompresszor, préslégszerszám, szerszámgép, a termelési profilnak megfelelő munkagép, műszer és eszköz. A szállítóeszközök és hírközlő berendezések körébe tartozik általában a vállalkozás keretében anyag- és árumozgatás céljára használt emelő, daru, rakodógép, szállítótargonca, szállítószalag, szállítópálya, a konténer, a híradástechnikai gép és készülék (pl. a vezetékes és a vezeték nélküli hírközlő eszköz és berendezés).

Számítástechnikai eszköznek minősül az irányítástechnikai automatikai folyamatszabályozási rendszer, a számítógép, a központi és perifériális számítógép egység stb. Járműnek minősül az általában közforgalmi (forgalmi) rendszámmal ellátott – közúti, vízi, vasúti és légi közlekedési jármű. (Szja. tv. 11. sz. M. II.1.ab./)

A személygépkocsi kérdése

Általában nem – de ezen Szja kedvezmény vonatkozásában a törvény kifejezett rendelkezése folytán a vállalkozási tevékenységet közvetlenül szolgáló, kizárólag üzemi célú tárgyi eszköznek minősül az egyéni vállalkozó által korábban még használatba nem vett személygépkocsi is, azzal a feltétellel, hogy utána négy évig a cégautó adót meg kell fizetni. (Egy 5-6 millió forint beszerzési árú személygépkocsi cégautó adója négy évig havi 14.000,-Ft) Ha ellenben ezen négy év alatt a vállalkozás elidegeníti az autót, az utána igénybe vett kedvezmény kétszeres összegének 18 százaléka növeli az elidegenítés évének vállalkozói személyi jövedelemadóját. Ezen rendelkezés alapján lehet azt mondani, hogy az egyéni vállalkozókra kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak, mint a társaságokra.

A személygépkocsi beszerzése után igénybe vehető beruházási kedvezmény vonatkozásában megjelentek olyan értelmezések is, hogy ez csak arra a személygépkocsira vonatkozik, amely az egyéni vállalkozás tárgyát képezi, és az egyéni vállalkozó sem személyes munkavégzésével, sem személyes használattal összefüggésben nem üzemelteti. Ez az értelmezés téves – van ugyan ilyen rendelkezés, de ez mellett a beruházási kedvezményt bármilyen más személygépkocsi után is igénybe veheti az egyéni vállalkozó, ha utána négy évig a cégautó adót megfizeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik