Élet-Stílus

Megvizsgálták a laborban a piacon és a szupermarketben vásárolt epret, kiderült, melyik a jobb és egészségesebb

Szinte ugyanannyi növényvédőszer-maradványt mutattak ki a két termékben.

Sokan úgy vélik, az a legjobb eper, amit közvetlenül a gazdától vásárolunk, és mentes a permet- és növényvédő szerektől. Egy lengyelországi alapítvány most laborban tesztelte le, hogy a közvetlenül a termelőtől vagy a szupermarketben vásárolt gyümölcs a jobb és egészségesebb – írja az NLC.

A Pro-Test Alapítvány két helyen is ellenőrizte a növényvédőszer-maradványokat az eprekben, amelyet az egyik varsói szupermarketben, illetve egy olyan gazdálkodótól vásároltak, aki évek óta az autójából árulja gyümölcsét a lengyel fővárosban.

Az akkreditált laboratóriumban végzett tesztek során több mint 540 növényvédőszer tartalmát hasonlították össze az eperben. A vizsgálatok után kiderült, hogy az eprek számos növényvédőszer-maradványt tartalmaztak, igaz, egyik minta sem haladta meg az európai szabványok által meghatározott határértékeket.

Az üzletből származó eperben a kutatók akár hat különböző növényvédőszer-maradványt is kimutattak, míg a gazdálkodótól származó eperben ötöt.

Tehát mindkét gyümölcs szennyezve volt valamennyire.  Az alapítvány hangsúlyozta, bár a vizsgált eperben kimutatott növényvédőszer-mennyiség nem haladta meg a megengedett határértékeket, a teszteredmények továbbra is aggodalomra adnak okot a különböző káros vegyületek nagy száma miatt.

Bár a fenti eredmények Lengyelországban születtek, érdemes azért elraktároznunk az információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik