Belföld

Mihez kezdjen pénzével?

Ha nem költötte el minden pénzét karácsonyi ajándékokra, vagy esetleg év végi jutalmat kapott vállalatától és nem tudja eldönteni mibe fektesse, olvassa el a FigyelőNet tanácsait!

Befektetési tippeinkVálassza ki, mennyi megtakarított pénze van, és olvassa el a FigyelőNet befektetési tanácsait!

Mit csináljon félmillió forinttal?

Mit csináljon kétmillió forinttal?

Mit csináljon ötmillió forinttal?

Mit csináljon tízmillió forinttal?

Mit csináljon 20 millióval?

Összegyűlt pár százezer forintja? Vállalati jutalmat kapott? Jelentősebb összeget örökölt vagy eladta lakását? Mindegy, mennyiről van szó, ha nem akarja a párnahuzatba rejteni, érdemes elolvasnia jótanácsainkat!

A legfontosabb: válasszon több befektetési lehetőséget!

Minden befektetésnek van kockázata. Tönkremehet a bank, ahol betétje van, csődbe juthat a vállalat, amelynek részvényét birtokolja, lakása leéghet.

Ha minden megtakarított pénzét egy lapra teszi fel, nagy kockázatnak teszi ki magát, kedvezőtlen fordulat esetében ugyanis egész vagyonát elveszítheti!

Vehet persze államkötvényt, vagy lehet az ügyfele a legnagyobb banknak – a kockázat így kicsi, de a hozammal sem lesz elégedett.

Általánosságban azt mondhatjuk, minél kockázatosabb egy befektetés, annál magasabb hozamot kaphatunk utána, mivel a nagyobb rizikót ellensúlyozni kell valamivel.

Mihez kezdjen pénzével? 1Ha nem egy, hanem több befektetési formát választ – tehát portfóliót állít össze -, csökkentheti kockázatát. Nem valószínű ugyanis, hogy egyszerre 10 cég megy tönkre, vagy az egész bankrendszer összeomlik. Hallgasson az öreg befektetők mondására: ne rakjunk minden tojást egy kosárba! Főleg, ha tudja, hogy már külföldi részvényeket is vásárolhat magyar brókercégeknél! >>

Ezeket gondolja végig!

1. Mikor lesz szüksége a pénzre, és akkor mekkora részére? Mekkora a pénzforgalma, vagyis ez nyugvó pénz, vagy bármelyik pillanatban szüksége lehet rá. Van-e valami várható kiadása a jövőben (házfelújítás, autóvásárlás), és előfordulhat-e hirtelen váratlan kiadás. Ha ezeket tisztázza, akkor tudni fogja, hogy milyen időtávú befektetést választhat, és milyen legyen a likviditása.

2. Mekkora kockázatot hajlandó vállalni többlethozam reményében? A nagyobb hozam ugyanis általában nagyobb kockázattal is jár. Vagyis egyrészt mennyire tudja elviselni a veszteségeket, és mennyire fontos legalább a tőkerész megtartása. Másrészt mennyire izgulós típus, aki kifejezetten rosszul érzi magát, ha egyik nap sokat veszít, viszont a nyerésre is jó esélye van.

3. Mennyi ideje és energiája van? Ennek alapján válassza meg, mibe fektet, a portfolió napi, heti változásait ugyanis figyelemmel kell követni, és ilyen időközönként döntéseket kell hozni a befektetések átrendezéséről.

4. Mindezek mellett természetesen az adózási jogszabályokat is érdemes nyomon követni. Január elsejétől ugyanis például már a tőkeszámlán tárolt részvények árfolyamnyeresége után is 20 százalékos forrásadót kell fizetni. >>

Mibe fektetheti a pénzét?Számos lehetőség közül választhat, itt a legalapvetőbbeket soroljuk csak fel:• Bankbetét:

Teljesen likvid, rövid távú, kis kockázatú, kis hozamú lehetőség. Hozama 8-10% között (Na de hogyan válasszunk bankot? >>).

Kötvény: Likvid, teljes időtávú, kis kockázatú megoldás, hozama alacsony: 9-12% (Bővebben az állampapírokról! >>).

Részvénypiac: Közepesen likvid (2-5 napos hozzájutás), közepes kockázatú befektetés közép- és hosszú távon előnyös. Vagyis kockázatvállalóknak és több évre tervezőknek ajánlott, némi odafigyelést és törődést igényel. A nemzetközi elemzők szerint a magyar tőkepiac messze nem tükrözi Magyarország gazdasági erejét, sok behoznivalója van az indexnek a következő időszakban. Blue-chip részvények vétele ajánlott. Várható hozam egy év alatt: (pesszimista: 0%) átlagos: 20%, optimista: 40%. (De hogyan is válasszon brókercéget? >>)

Ingatlanbefektetés:

1. Magán-ingatlanvásárlás: nem likvid, közép- és hosszú távon előnyös befektetés. Kockázat a kiválasztásban és a megtorpanó ingatlanár-növekedésben. Ajánlott hozzáértőknek, akik energiát tudnak fektetni a keresésbe, felújításba, és képesek türelmesen várni, amíg az ingatlan felértékelődik. (Érdekli milyenek az ingatlanpiaci kilátások? >>)

2. Ingatlanbefektetési értékpapír vétele: közepes likviditás, közepes kockázat, kis energiaráfordítás.

Ne felejtse el, hogy ezeket egyszerre egy helyen is beszerezheti!

Erre vannak a befektetési tanácsadók és az egyes bankoknál megtalálható private banking szolgáltatás. Megfelelő nagyságú összeggel beállítva – ami több mint 20 millió forintot jelent – személyre szabott portfoliót állítanak önnek össze, majd kezelik, frissítik is. Ezért azonban meglehetősen borsos díjat kell fizetni!

Befektetési alapok

Kisebb összeg mellett tehát nem érdemes befektetési tanácsadóhoz fordulnia. Ha azonban mégis meghallgatta tanácsunkat, és több befektetési papírból álló portfóliót szeretne készíteni, nézzen utána a befektetési alapoknak. Így ha ön csak a kötvények és a különböző részvények közül szeretne válogatni, de nincsen rá ideje vagy kedve, hogy foglalkozzon ezekkel, itt könnyen megtalálhatja az önnek legjobban megfelelő portfoliót! A befektetési alapkezelőknél szakértők gondosan válogatják össze az értékpapírokat, így a hatalmas Mihez kezdjen pénzével? 2 eszközállományból – ami akár több száz milliárd forint is lehet – ön tulajdonképpen csak részesedést vásárol. A kockázata így csökken – hiszen áttételesen sok papír tulajdonosa -, és rengeteg időt és pénzt takarít meg azzal, hogy nem ön vásárolja meg egyesével a kiválasztott értékpapírokat! Sőt, hamarosan már külföldi befektetési alapok jegyeit is meg lehet vásárolni! >>

Ha megválaszolta saját magának a fenti kérdéseket, a befektetések területén adunk néhány tippet mi is – hogy megkönnyítsük dolgát! Ön csak válassza ki, mennyi szabad pénze van!

Mit csináljon félmillió forinttal?

Mit csináljon kétmillió forinttal?

Mit csináljon ötmillió forinttal?

Mit csináljon 20 millióval?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik