Közélet

Gázspray vakította el a rendőrgázoló osztrákot

Hummeres-baleset(960x640)(2).jpg (hummer, ingyenes, )
Hummeres-baleset(960x640)(2).jpg (hummer, ingyenes, )

Ügyvédje szerint gázspray vakította el az Apátfalvánál intézkedő rendőrjárőrt elgázoló osztrák férfit - írta a Kurier című napilap hétfői számában. A lap egy videót is közzétett az október 11-én történtekről. Az ügyészség szerint csak egy vágott felvételt hoztak nyilvánosságra.

A Kurier cikke szerint a lap birtokába jutott videofelvételen többek között az látható, hogy a balról a Hummer mellé érkező motoros rendőr kinyújtott karral az álló terepjáróhoz fut és bedugja a karját az autó vezetőfülkéjének ablakán. A terepjáró vezetője ebben a pillanatban álló helyzetben gázt ad, és elgázolja a valamivel előtte, jobbra álló rendőrt. Az újság ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy a gyanúsított kijelentése szerint spray-t vetettek be ellene. A gyanúsított ezért semmit sem látott – mondta az osztrák férfi ügyvédje, Friedrich Schweikert a lapnak.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője ezt az információt a nyomozásra való hivatkozással nem kívánta kommentálni. Azt azonban elmondta, hogy a helyszíni szemle során a terepjáró valamennyi ablaka teljesen fel volt húzva.

A Kurier cikke itt olvasható, a megrázó! felvételt is itt lehet megnézni.

Az ügyészség szerint csak egy vágott videofelvételt hoztak nyilvánosságra

A Kurier internetes oldala csak egy vágott verziót közölt abból a hétperces felvételből, amelyen az októberi apátfalvi hummeres halálos rendőrgázolás látható -– mondta hétfői sajtótájékoztatóján Fazekas Géza. A vágatlan felvételen, amelyet az egyik járműből telefonnal készítettek, látható a fegyverhasználat, a rendőri intézkedés, az azzal szembeni ellenállás, valamint az is, amint a másik motoros járőrt leszorítják.

A szóvivő hozzátette: az elmúlt héten érkezett az ügyészséghez a most közzétett vágott videofelvétel a teljes hosszúságában, ám ez nem ugyanaz, mint amit a gázolás után az egyik Hummer terepjáró vezetőjének mobiltelefonjáról lefoglaltak. A szakértők jelenleg mindkét felvételt elemzik, ezek eredményétől függ, hogy lesz-e újabb gyanúsítás.

Fazekas Géza szerint ez a második felvétel az eddigi gyanút nem vonta kétségbe, így továbbra is hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják az osztrák férfit. A felvételeket az ügyészség a nyomozás érdekei miatt és kegyeleti okokból nem hozta nyilvánosságra – tette hozzá a szóvivő.

Fazekas Géza elmondta, hogy a gyanúsított írásbeli vallomást tett, amelyben – akárcsak kihallgatása során – tagadta a bűncselekmény elkövetését. A vallomása részleteiről azonban nem nyilatkozott a szóvivő.

Ahogy arról októberben beszámoltunk, Apátfalván egy száguldozó külföldi hummeres konvojt akart megállítani a hősi halált halt Kenéz Imre, aki motorjával elállta az első terepjáró útját. Ám annak sofőrje átgázolt rajta, majd rátámadt segíteni akaró kollégájára is, aki több lövéssel tudta csak megfékezni. Kenéz Imréhez hiába hívtak helikoptert és küzdöttek életéért sokáig a mentősök, sérülései olyan súlyosak voltak, hogy kórházba szállítása közben meghalt. A motorosrendőrt egy ország gyászolta, több ezren voltak szegedi temetésén, és még osztrák rendőrkollégák is gyűjtést szerveztek a családjának

A meglőtt gázoló vérében, aki egyes értesülések szerint, amikor magához tért az őt kihallgatni akarókra is rátámadt, drogszármazékokat találtak. A harmincnégy éves osztrák férfi – akinek egyébként sokszor gyűlt már meg a baja a hatóságokkal – később már bánta tettét.

Az osztrák gázolót a Szegedi Városi Bíróság október 12-én előzetes letartóztatásba helyezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik