Közélet

A „világ császárai” akartak lenni a soproni gyilkosok

A fiúk szép lassan lépdeltek a bűnözés lépcsőin. Mire eljutottak a gyilkossághoz, már nem ismertek mértéket.

Ki akartak tűnni, többnek akartak látszani azok a fiatalok, akik kegyetlen módon végeztek két emberrel a soproni lőtéren kedd este. Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint a fiúk így akartak társaik, a körülöttük lévő emberek fölé emelkedni. Ez a „ki, ha én nem” hozzáállás vitte őket arra, hogy bűnözőkké váljanak.

Előbb a marihuána, aztán a heroin – előbb a lopás, aztán a gyilkosság

A kábítószerezés általában a fűvel kezdődik. Aztán jönnek a partidrogok, majd a keményebb szerek. Hasonló történt ezzel a három diákkal is. Először kicsivel kezdték. Egyikük például rendszeresen lopott szeretteitől is, majd később közösen már házakat, iskolákat pakoltak ki. A betörésből fegyveres, símaszkos támadás, vagyis rablás lett, nem is egy. A fiúk itt nem tudtak és nem is akartak megállni, a szakember szerint úgy érezték, mindenki hülye, aki nem úgy él, nem úgy gondolkodik, mint ők.

A fiatalok még tovább akartak menni, ezért tervelték ki fegyverszerző akciójukat. Ekkor már azt is pontosan tudták, azért, hogy a vágyott eszközökhöz hozzájussanak, ölni fognak. Mire idáig eljutottak, értékrendszerük felborult, már nem ismertek határt.

Kívülállóként, burokban

A kriminálpszichológus szerint akik ilyen kíméletlen bűncselekmény elkövetésére képesek, azok a magánéletben is igen agresszíven viselkednek. Arra a kérdésre, miszerint a családtagoknak látniuk kellett volna, hogy mi készülődik, Bilkei Pál azt mondta, a fiúkkal egészen biztosan voltak problémák, de hogy pontos képet kapjunk, ismernünk kéne a hátterüket, az életüket.

A gyilkosok már évek óta ismerték egymást, az iskolát is együtt folytatták. Valószínűleg mindenhová együtt mentek és mindent együtt csináltak. Kívülállóként, burokban éltek.

A diákokról csak annyit tudni, hogy mindannyian rendezett családból jöttek, szülőkkel, testvérekkel, nagyszülőkkel laktak együtt különböző Sopron melletti településeken. Mindannyian leérettségiztek, és ezután is az iskolapadban maradtak. Van köztük, aki öt nyelven beszél. Egyikük kimondottan jó anyagi körülmények között élt, szórta a pénzt és kaszinózott, és saját bevallása szerint csak tankolásra havonta 70-80 ezer forintot költött.

Ha kell, újra öltek volna

A két áldozatnak esélye sem volt, szabályosan kivégezték őket. Kiszemeltjük – a lőtér vezetője – négy, míg a váratlanul betoppanó férfi három golyót kapott. Amikor az utolsó lövések dördültek, már egyik áldozat sem mozgott, ennek ellenére  ismét elsütötték fegyverüket, biztosra mentek. Egy cél lebegett a szemük előtt: ne maradjon szemtanú.

Akár újabb tragédia is történhetett volna. “Akciójuk” idején ugyanis a később érkező férfi 13 éves gyermeke a lőtér előtt, a kocsiban várakozott. Apja azt mondta neki, pár perc és visszajön. De másfél óra múlva sem érkezett meg. A lány szerencsére nem tartott vele, és nem is ment utána. Bilkei Pál szerint ha úgy alakul, hogy ő is látja a fiatalokat, az életével fizet. A gyilkosokat az sem érdekelte volna, hogy egy gyermekről van szó.

A szakember példaként hozott fel egy négy évvel ezelőtti, Ózdon történt gyilkosságot. Egy 23 éves fiatal hitelezőjével akart végezni, ám a találkára a férfi elhozta 9 éves kislányát is. És bár a hidegvérű adós a gyermekkel nem számolt, ő sem akart szemtanút hagyni, ezért mindkettejüket agyonlőtte.

Megbánták?

A szakember szerint arra nem lehet határozott választ adni, hogy a fiúk megbánták-e tettüket. Valószínűleg még nem fogták fel, mit is tettek, mi történt, történik körülöttük, túl gyorsan zajlottak az események. Amíg tudják, tartják magukat, és „tiltakoznak”. Csak később tudatosul majd bennük, hogy mit követtek el, és ezzel hová juttatták magukat.

A fiúkat csütörtökön helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság. A kíméletlen fiatalok akár egész életükre rács mögé kerülhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik