Közélet

Mindenki az eltűnt pszichológust keresi

Bándy Katát egy ország keresi. Bilkei Pál kriminálpszichológus állítja, a magyar kriminalisztika történetében még nem volt példa ekkora összefogásra.

A 25 éves rendőrségi pszichológust „égre-földre” keresik. Plakátok lepték el Pécs utcáit, és a Facebookon is megosztási hullám indult, a felhívást több nyelven is közzétették. Bilkei Pál szerint egyedi eset, hogy ilyen gyorsan ilyen sok embert sikerült mozgósítani. A szakember úgy látja, ez előbb-utóbb eredményhez vezet majd. Ha például a fiatalt elrabolták, a tettesek kétségbeesett rejtőzködésbe kezdenek, eközben pedig kizárt, hogy ne hibázzanak.

A kriminálpszichológus szerint ugyanakkor egyelőre képtelenség megmondani, mi történhetett a lánnyal. Azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy Kata maga döntött úgy, eltűnik. Mint mondta, akármilyen kiegyensúlyozott is legyen, mindenki életében van egy pillanat, amikor azt érzi, szabadulni akar. Persze az sem kizárható, hogy a lánynak valamilyen rajta kívülálló ok miatt veszett nyoma.

17 ezer eltűnés volt tavaly

Tavaly 17 ezer ember eltűnését regisztrálták, közülük 14 ezer volt kiskorú. A 2011-es eltűnések miatt elrendelt körözések közül jelenleg még 67 hatályos.

Az eltűnések döntő részét – 85 százalékát – olyan esetek teszik ki, amikor az érintett engedély nélkül távozott a gyermekvédelmi intézetből, vagy oda nem érkezett vissza. A fennmaradó részt a családból, a közösségi szállásról a családdal együtt való eltűnés, valamint a gyámhatósági keresés teszi ki.

A rendőrség 24 órán belül elrendeli az eltűnés miatti körözést, és a gyermekkorúak felkutatását kiemelt feladatként kezeli. A hatóság által elrendelt körözések a www.police.hu oldalon a nyilvános körözések címszó alatt találhatóak meg.


Az emberi élet eszköz lett

Felkerestünk Incze Zsuzsát is, aki 1994 óta szerkesztő-műsorvezetője a Csellengők című, eltűnt gyermekeket és felnőtteket kereső műsornak. Ő is egyetért a szakemberrel, szerinte minden eset más, éppen ezért nem lehet tudni, mi történhetett a fiatallal. Mivel értelmes, csinos lányról van szó, úgy véli, nem kizárt, hogy leánykereskedők fogságába esett, de az is előfordulhatott, hogy az éjszaka folyamán valami olyan negatív élmény érte, ami miatt meggondolatlanságot követett el.

„Nem lehet tudni, hogy lelkileg nem viselte-e meg esetleg valami. Ugyanis attól, hogy pszichológus, még ugyanolyan ember, mint bármelyikünk. Az mindenesetre majdnem biztos, hogy ha csupán kalandra vágyott volna, akkor hagyott volna jelet maga után. Nem utolsósorban sajnos azzal a lehetőséggel is számolni kell, hogy elvitte őt egy leánykereskedő banda. De mindezek csupán ostoba és féltésből eredő feltételezések” – magyarázta lapunknak a szerkesztő-műsorvezető.


Fotó: Facebook

Incze Zsuzsa szerint az elmúlt években a válság és a recesszió következtében felerősödtek a negatív tendenciák, a drog- és leánykereskedelem, illetve ezzel együtt a prostitúció is erőre kapott, és nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon. „Az emberi élet ma már nem számít értéknek, sokkal inkább eszköz lett. Potenciálisan mindannyian ki vagyunk téve a veszélynek. A bűnelkövetők ugyanis nem válogatnak” – tette hozzá a Csellengők háziasszonya, kiemelve Hollandia, Spanyolország, Olaszország és az Egyesült Királyság mint célállomás szerepét.

„Minden ilyen esetben az idő a leghangsúlyosabb tényező, és egyúttal a legnagyobb ellenség is. A legfontosabb, hogy lehetőleg azonnal induljon meg a keresés, és akit csak tudunk, mozgósítsunk” – javasolta.

Elköszönt és elindult haza

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a fiatal pszichológus barátaival találkozott eltűnése estéjén. Szülinapoztak, iszogattak, beszélgettek. Barátnője szerint szinte csak ők voltak a helyen, ahová beültek. Később átmentek az egyetemi klubba, de leginkább csak kint álltak és csevegtek. Később visszatértek arra a helyre, ahol korábban is voltak. Kata oda már nem tartott velük, elköszönt és elindult haza. Ezután nyoma veszett. Barátnője szerint nem volt ittas állapotban.

Bándy Katát a pécsi Király utcában még rögzítették a térfigyelő kamerák, ebből arra lehet következtetni, a rendőrségi pszichológust mindössze néhány száz méter választotta el attól, hogy a lakásához érjen. Egy helyi olvasónk szerint, ha Kata hazafelé tartott, akkor a Király utcát elhagyva pont egy olyan környékre jutott, amely „nem a jó közbiztonságáról híres”. A pécsi belváros és a nemrég átadott Zsolnay Kulturális Negyed közötti területhez ugyanis az elmúlt években nem nyúlt a baranyai megyeszékhely vezetése. A környék tele van lelakott épületekkel, rossz arcú „alakokkal”, sok arrafelé a hajléktalan is.


Pirossal jelöltük a “veszélyes” részt

Nem olyan lány, aki csak úgy eltűnik

Barátnője elmondása szerint Kata felelősségteljes, kiegyensúlyozott, kedves, nagyon intelligens, nyitott lány, aki senkit nem tudna bántani. A barátok nem tartják valószínűnek, hogy környezetében valaki ártani akart volna neki. Aki csak ismerte, szerette – mondta a lányt jól ismerő barát. Édesapja is úgy véli, lánya megfontolt és megbízható. Bándy Pál a Hír24-nek azt mondta, mindig tudta, merre jár a gyermeke.

A kriminálpszichológussal ellentétben a Katához közel állók nem tudják elképzelni, hogy a fiatal szándékosan nem ad életjelet magáról. Állítják, ez nem jellemző rá. Ötletük azonban nekik sincs. „Elképzelni sem tudom, mi történhetett” – tette hozzá az édesapa.

A Facebookon közzétett felhívásban megadtak egy telefonszámot is. Azok hívását várják, akik láttak, hallottak valamit, vagy bármilyen információjuk van Katáról. A lány barátnője a Hír24-nek elmondta, sokan felkeresték már, szinte szűrés nélkül mindenkit átirányít a rendőrséghez, mert „elég, ha az ezerből csak egy olyan ember akad, aki segíteni tudja a nyomozást”.

Nyomoznak, keresnek, kutatnak

Kerestük a rendőrséget, történt-e bármilyen előrelépés az ügyben. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, nagy erőkkel keresik az eltűnt fiatalt, adatokat gyűjtenek, elemzik a térfigyelő kamerák képeit, ellenőrzik a bejelentéseket. Zsobrák Péter szerint sok hívás érkezik hozzájuk, az így beérkező információkat is egytől egyig ellenőrzik. A rendőrség azonban ennél többet egyelőre nem árult el, így azt sem tudni, mi látható a kamerák felvételein.

Bíznak, reménykednek

A család és a barátok bíznak abban, hogy Kata épségben előkerül. Addig is igyekeznek minden követ megmozgatni, hogy megtalálják a lányt.

Eltűnt fiatalok nyomában

Az egész országot felkavarta 2008-ban Horák Nóra tragikus története. A diszkóból egyedül hazafelé tartó 14 éves lányt november 23-án hajnalban támadták és ölték meg Kiskunlacháza egy fás részén. A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást – több mint 300 embert hallgattak ki, és csaknem 100 embertől vettek DNS-mintát – de az sokáig nem vezetett eredményre. A település polgármestere egymillió, az országos rendőrfőkapitány tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel. A rendőrségnek hét hónappal később sikerült kézre kerítenie a brutális gyilkost. P. József DNS-e megegyezett a helyszínen talált mintákkal. A férfit erőszakos nemi közösülésért, emberölésért és kifosztásért 19 év fegyházra ítélte, valamint tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és 19 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a bíróság.

Bretnacher Ophélie Aurelie 2008. december 4-én tűnt el Budapesten. Egy VII. kerületi szórakozóhelyen ünnepelt barátaival, majd onnan egyedül indult el. Táskáját, benne személyes irataival és telefonjával a Lánchíd pesti pillérénél találta meg egy Magyarországon tanuló olasz egyetemista. A lány felkutatására külön nyomozócsoport alakult. A francia és magyar rendőrök egy speciális szonárral is átvizsgálták a Duna több száz méteres szakaszát, a diáklány holttestét végül két hónappal később a csepeli Szabadkikötőnél, a Dunában találtak meg.

Strehó Gergőnek 2006. február 11-én veszett nyoma a Hajógyári-szigeten. A most 23 éves fiút azóta is töretlenül keresik a szülei. Az esetet eddig közigazgatási eljárásban kezelték, a fiatal eltűnési ügyét még 2006-ban lezárták. Az aktát a napokban porolták le a rendőrkorrupciós botrány kapcsán. Állítólag olyan adatok kerültek a rendőrség birtokába, amelyek alapján okkal feltételezik, hogy Gergő bűncselekmény áldozata lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik