Nagyvilág

Elraboltak egy magyar békefenntartót Szudánban

A FigyelőNet információi szerint Papp István nyugállományú alezredest, aki Szudánban gyerekkatonák leszerelésében segédkezik, ismeretlen fegyveresek rabolták el csütörtök este a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban. A magyar Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa már elutazott Szudánba, hogy a helyi és a nemzetközi szervezetekkel együtt részt vegyen a kutatásban.

Bár a hírügynökségek, hírcsatornák is (többek között a BBC internetes oldala is) beszámoltak az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erői (UNAMID) egyik civil alkalmazottjának az elrablásáról, ám nem említették, hogy egy magyar állampolgárságú békefenntartóról van szó. Az 54 éves Papp István egyike a legrégebben békefenntartásban dolgozó magyar katonáknak; ENSZ-alkalmazottként, békefenntartóként Szudánban, Dárfúrban az ENSZ UNAMID missziójában dolgozott.

Lapunk a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) érdeklődött az eset felől. A HM szóvivője, Németh Miklós Attila megerősítette a FigyelőNetnek, hogy csütörtökön elraboltak Szudánban egy magyart. “Nem katonáról, hanem ENSZ-alkalmazottról van szó, aki egyéni munkavállalóként dolgozott kint, ezért az emberrablás ügye nem a HM-hez, hanem a Külügyminisztériumhoz tartozik” – hangsúlyozta Németh Miklós Attila. A Külügyminisztériumban ugyan megerősítették a FigyelőNet információját, ám a Kormányszóvivői Irodához irányították lapunkat. Jelenleg az ottani sajtóiroda válaszára várunk azzal kapcsolatban, hogy milyen lépést fontolgat Magyarország az elrabolt állampolgárának a kiszabadítására.

Megerősítették

A Külügyminisztérium 15.55 órakor kiadott közleményében megerősítette Papp László elrablását. “Kairói nagykövetségünk, a magyar kormány és az illetékes hatóságok felvették a kapcsolatot a helyi szervekkel, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgár minél előbb épségben kiszabaduljon” – olvasható a tárca közleményében.

Kemal Saïki, az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erőinek (MINUAD) kommunikációs főnöke is megerősítette, hogy egy magyar állampolgárt raboltak el a szudáni emberrablók el-Faserben. “A pénteki nap folyamán megtalálták az emberrablásnál használt autót” – nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek a szóvivő. Erről a TV5Monde is beszámolt honlapján.

(forrás: Fehér Megyei Hírlap)

(forrás: Fejér Megyei Hírlap)

Fegyveresek hurcolták el

Az emberrablás nem sokkal azt követően történt, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsának a küldöttsége Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével a városba érkezett. El-Faser városában négy fegyveres hatolt be egy épületbe, ahol négy ENSZ-alkalmazott volt elszállásolva. Kettejüket összekötözték, a másik két békefenntartóra pedig ráparancsoltak, hogy kövessék őket, majd az UNAMID egyik autójába kényszerítették őket. Az egyiküknek azonban sikerült elmenekülnie, Papp Istvánt azonban magukkal vitték az emberrablók.

Papp Istvánnal éppen egy hónapja készített interjút a Fejér Megyei Hírlap (az interjút itt olvashatja el), két hónappal ezelőtt pedig a Honvédelem.hu (az interjút itt olvashatja el).

Úton a magyar terrorelhárítók

“A Terrorelhárítási Központ vezetője az ilyenkor szükséges intézkedéseket és döntéseket azonnal meghozta, a külföldi társszervekkel a kapcsolatot felvette és megkezdte az együttműködést” – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken késő délután. A Miniszterelnökség által kiadott közlemény szerint a magyar Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa már pénteken a helyszínre utazott annak érdekében, hogy a helyi és a nemzetközi szervezetekkel együtt részt vegyen az elrabolt magyar állampolgár utáni kutatásban.

az egyik legrégebbi magyar békefenntartónk

Papp István katonai főiskolán végzett felderítő szakon, majd a Katonai Felderítő Hivatalhoz került. Amikor Magyarország felkérést kapott 1988-ban, hogy fegyvertelen megfigyelőkkel vegyen részt az ENSZ iraki-iráni megfigyelő missziójában, Papp István is jelentkezett. Ez volt az első békemisszió útja, Baszrában és környékén szolgált. Békefenntartóként járt többek között Iránban, Kuvaitban, az összes Öböl-országban, Egyiptomban, Nyugat-Szaharában, Ugandában, Nepálban, Etiópiában és Szudán, ahol mostanáig – egyedüli magyarként – immár 1,5 éve teljesített szolgálatot.

Eleinte megfigyelői feladatokat látott el, majd később a békefenntartók kiképzésével foglalkozott. A Honvédelmi Minisztériumban részt vett a döntés-előkészítő munkában, valamint koordinációs feladatokat látott el az ENSZ, a Külügyminisztérium, és a különböző missziók vezetése között. 1999-től 2002-ig az ENSZ New York-i parancsnokságán, mint Afrika iránytiszt dolgozott. A hazatérése után a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott, előbb osztályvezető-helyettesként, majd megbízott osztályvezetőként. 2005-ben a HM-ben úgy döntöttek, hogy nincs szükség a „békefenntartói és válságkezelői” osztályra, és – elmondása szerint mivel szakmai és nyelvi ismereteinek megfelelő beosztást nem tudtak felajánlani – ezért nyugdíjba vonult. Ezt követően – nyugállományú alezredesként – ENSZ-pályázatokat nyert el, így nyerte el legutóbb, 2009-ben az ENSZ Szudáni UNAMID missziójába (Darfúrba) szóló állást, ahol Lefegyverzési, Leszerelési és Integrációs (DDR) tiszt lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik