Belföld

Május 8.: országos sztrájk

Általános sztrájkot hirdetett a LIGA május 8-ra. A Liga korábban egyeztetett a másik öt nagy szakszervezeti konföderációval, ők úgy döntöttek, nem csatlakoznak az országos sztrájkhoz.

A vasutasok kihagyják május 8-át?

A Liga tagszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), és a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete április 30-án sztrájkol , s egyelőre úgy néz ki, a vasutasok május 8-án nem – közölte az FN-nel Fidler Péter, a Liga kommunikációs munkatársa.

A LIGA szerint a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésen nem történt előrelépés, ezért szerveznek országos sztrájkot május 8-ra.

Szakszervezeti tüntetés a Kossuth téren április 19-én (fotó: FN/Gáti András)

Szakszervezeti tüntetés a Kossuth téren április 19-én (fotó: FN/Gáti András)

A LIGA Szakszervezetek nemcsak kritizálja a jelenlegi terveket, hanem neves közgazdászok bevonásával, valós alternatívát is kínál – írta az MTI-nek eljuttatott közleményében a szervezet.

Ez a program május elsejétől lesz nyilvános, egy kidolgozott dokumentumról van szó – mondta az FN-nek a Liga kommunikátora.

Kérdés még, ki csatlakozik

A másik öt nagy szakszervezeti konföderáció nem csatlakozik a sztrájkhoz, a Liga előzetesen egyeztetett velük – közölte az FN-nel Fidler. Nem biztos, hogy a Liga valamennyi tagszervezete csatlakozik a sztrájkhoz, valószínűleg a versenyszférából kisebb arányú lesz a csatlakozás, mint az államiból, hiszen a versenyszférában már érvényes bérmegállapodások lehetnek.

A Liga ugyanakkor bízik abban, hogy más konföderációk tagszervezeti spontán csatlakoznak az akcióhoz, amint arra a TB átalakítása elleni sztrájknál is volt példa.

Az érdekegyeztető ülést megelőző héten, szombaton a szakszervezetek a Parlament előtt tüntettek, igazságosabb közteherviselést, átgondoltabb reformokat követelve. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke akkor azt mondta az egybegyűlteknek: a szakszervezeti vezetők magabiztosabban tárgyalnak majd a kormányzattal és a munkaadókkal, hogy érzik, mögöttük állnak a képviseltjeik.

A közszolgák képviselőjeként a tüntetésen Kuti László burkoltan kilátásba helyezte a közszolgálati sztrájkot arra az esetre, ha nem sikerül a tárgyalások során megállapodni a kormánnyal, s a Bajnai-kormányt „a tőke szocialista kormányának” nevezte. Borsik János a demonstráción az Autonómok részéről azt hangsúlyozta: összejátszik a kormány a magyar nagytőkével, és a multinacionális cégekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik