Belföld

Bokrost jelöli az SZDSZ

Az SZDSZ azt javasolja a szocialistáknak, fontolják meg Bokros Lajos miniszterelnökké jelölését. Az MSZP nem érti, de elfogadja a döntést. Herényit meglepné, ha Bokros ennyi herce-hurca után elvállalná a jelölést.

Miután a szocialisták legutolsó jelöltjét, az Electroluxot vezető Takács Jánost a szabad demokraták ügyvivői 8-3 arányban elutasították, újra felvetődött a liberálisok körében Bokros Lajos neve. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke legalábbis őt nevezte meg Békesi László és Surányi György mellett, ám utóbbi kettő már visszautasította a jelölést.

Az MSZP nem érti, de tudomásul veszi az SZDSZ döntését, miszerint a liberális párt Bokros Lajost javasolja miniszterelnök-jelöltnek – közölte Bárándy Gergely, az MSZP országos elnökségének tagja újságírókkal. Elmondta: a szocialista párt a következő napokban javaslatot tesz a további teendőkre. A politikus rövid nyilatkozata után nem kívánt kérdésekre válaszolni.

Bokros már korábban kinyilvánította: ha a felelős magyar Országgyűlés engem, vagy mást felkér arra, hogy egy válságkormányt vezessek, a magam részéről állok elébe – fogalmazott a gazdasági szakember a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján.

(fotó: MTI)

Nekigyürkőzne? (fotó: MTI)

A jelenleg az MDF EP-listáját vezető Bokrossal kapcsolatban Herényi Károly, az MDF politikusa azt mondta, biztosra veszi, hogy Veres János pénzügyminiszter csütörtöki nyilatkozata után, amely szerint az új kormányfővel is lényegében minden maradna a régiben, Bokros Lajos nem vállalná el a kabinet vezetését.

orbán bokrosról, március 10-én

Az MDF elnökének, Dávid Ibolyának arra a javaslatára, hogy Bokros Lajos legyen a miniszterelnök, azzal válaszolt: ha ez megtörténne, akkor ő tényleg pánikba esne, azonnal kivenné a pénzét a bankból és euróra váltaná azt.

Herényi szerint meglepő, hogy most megint előrángatták Bokros nevét, hiszen néhány napja már az MSZP és az SZDSZ is azt állította, hogy nem tudják elfogadni a volt pénzügyminisztert és programját – idézte az Index Herényit.

Bokros és az MSZP korábban

Az elmúlt napokban sokféle találgatás kapott lábra személyemről – olvasható Bokros Lajos múlt vasárnap a FigyelőNetnek eljuttatott közleményében.

“Ennek során megtapasztaltam, hogy milyen alantas támadások érhetnek egy őszinte embert a politika világában. Bár sokan szerették volna, soha nem mondtam, hogy elmegyek az MSZP kongresszusára. Bár sokan szerették volna, de nem voltam az MSZP tagja 1991 után. És, bár sokan szeretnék, de nem hagyom, hogy ilyen lényegtelen és kisstílű ügyek eltereljék a figyelmet a valódi kérdésről” – írta Bokros.

Tudni véli a megoldást

Bokros Lajos az utóbbi időben több tanulmánnyal is jelentkezett, amelyekben a korábban is hangoztatott reformjavaslatai mellett érvelt.

Például szinte mindenkivel 10 ezer forint egészségügyi hozzájárulást fizettetne havonta, a nyugdíjasokkal is, megszüntetné az adójóváírást, keményebben adóztatná az átlagbér alatt keresőket, viszont könnyítene az átlagbér körül, illetve fölötte élők helyzetén.

Vissza a gyökerekhez

Bokros Lajos megszüntetné a 13. havi nyugdíjat és a 13. havi bért is a közszférában. (A kettőnek együtt van értelme, hiszen akkor nem változik túlságosan a keresők és a nem keresők életszínvonala közti rés – magyarázta a miniszterelnök-aspiráns a Népszabadságban írt cikkében.)

Bokros az áfát úgy emelné meg, ahogy annak idején – az 1995-ös Bokros-csomag idején – a vámpótlékkal tette: előre bejelentett módon, ütemezetten csökkentené vissza.

A vállalkozók búcsút inthetnének az evának is, ez Bokros szerint ugyanis ” az adóelkerülés melegágya” – derül ki a bársonyszékért jelentkező ÉS-ben megjelent cikkéből. Ebben egyébként – és sok más tekintetben is – Bokros a Reformszövetség radikális programját képviseli: kiirtaná az adórendszer kivételeit, drasztikusan visszafogná az állami kiadásokat, s újraosztaná a jövedelmeket a magánemberektől a vállalkozások felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik