Belföld

Nem döntheti meg a kormányt a népszavazás

Jó esély van arra, hogy a Fidesz népszavazása érvényes és eredményes lesz, ebből azonban szakértőink szerint sem jogilag, sem politikailag nem következhet a kormány lemondása vagy bukása, sőt még a reformok teljes visszavonása sem. Annyi viszont biztos, tovább csökkentené a kabinet legitimitását. A Fidesz jövőre tartaná meg a népszavazást.

Költségvetés és népszavazás

Bár az Alkotmány szerint nem lehet népszavazást tartani a költségvetésről, a Fidesz által felvetett kérdések között több hatással van a büdzsére. Mint Szikinger István alkotmányjogász lapunknak elmondta, az Alkotmánybíróság gyakorlata következetes: azon kérdéseket, amelyek lényegében rendítenék meg a költségvetést, nem kerülhetnek a választók elé. Erről a taláros testület esetről esetre mérlegel és dönt.

Az Alkotmánybíróság keddi döntése értelmében a Fidesz hat népszavazási kérdése kapott zöld utat. Amennyiben a választópolgárok úgy döntenek, nemet mondanak a reformokra, úgy az Országgyűlésnek kötelessége lesz módosítani a törvényeket – a kormánynak pedig mindezt végrehajtani. „A kormány legitimációja nyilvánvalóan meginog majd ettől, ám nem lehet ezzel még leváltani” – hangsúlyozta Szikinger István alkotmányjogász a FigyelőNetnek.

Ezt emelte ki Gíró-Szász András, a Századvég elemzője is. Véleménye szerint sok olyan kérdés van, amely motiválttá teszi az embereket a részvételre, az érvényes és eredményes voksolás pedig kellemetlen lenne a kormány számára. „Gyurcsány Ferenc könnyen vákuumba kerülhetne, kérdés, hogy találna-e magának egy légcsövet” – fogalmazott a szakértő.

A történelem ismétli önmagát?

Gíró-Szász András szerint a népszavazással a kormány amúgy is megtépázott tekintélye tovább romlik majd, hiszen ha az állampolgári akarat ellenszegül a reformoknak, az morálisan mindenképpen nyomást gyakorol a kabinetre. Az elemző egyetért Stumpf Istvánnal abban, hogy az MSZP-nek egy ilyen helyzetben az előrehozott választások nyújthatnának megoldást. „Az játszódik le, mint 1990 és 1994 között, csak fordítva. Az MDF akkor kormánypártból törpepárttá alakult. Kérdés, az MSZP megvárja-e ezt a leamortizálódást vagy ha tovább csökken, még középpártként kiszáll” – mondta Gíró-Szász András lapunknak.

Kockázatos a Fidesznek

„A népszavazással kapcsolatban továbbra is igaz az, hogy kockázatot jelent a Fidesz számára. Egyrészről nem könnyű biztosítani a megfelelő részvételi arányt, másrészről pedig bebetonozza, akár több évre is úgy rögzítheti a Fidesz álláspontját, hogy az jelentősen szűkíti a legnagyobb ellenzéki párt mozgásterét” – véli Gyulai Attila. A Political Capital Institute vezető elemzője szerint kockázat van a kormányoldalon is, hiszen egy esetleges vereség presztízsveszteséget jelent, és negatív hatással lehet Gyurcsány Ferenc pozíciójának stabilitására. „Mindezzel együtt a népszavazási kérdések nem jelentik azt, hogy a kormány programja teljes mértékben ellehetetlenülne, hiszen nem önmagában a referendum eredménye határozza meg a reformok sorsát” – mondta a politológus.


Jövőre tervezik a népszavazást

“Arra szólítjuk fel az OVB-t, hogy annak a színjátéknak vessen véget, amíg eddig folyt, és az Alkotmánybíróság kötelező érvényű döntésének megfelelően haladéktalanul, a lehető legrövidebb időn belül hitelesítse az általunk benyújtott népszavazási aláírásgyűjtő íveket”- jelentette ki Pokorni Zoltán a döntést követően.

A Fidesz politikusa egyébként nagyon kis esélyt adott annak, hogy még az idén lebonyolíthatják a hatkérdéses népszavazást, szerinte ez inkább a jövő év első harmadában lesz megtartható. Mint mondta, ha mindenki “fair playt játszana”, és nem húzná el az utolsó napig a döntését, akkor nem lehetetlen az őszi időpont. Ennek ugyan nagyobb az esélye mint egy lottó ötösé, de azért az 50 százalékot nem meghaladó – jegyezte meg. Az ellenzéki párt arra törekszik, hogy a hat kérdésről egyszerrre tarthassák meg a népszavazást. Az első három, hitelesített kérdésekben egyébként július 9-én jár le az aláírásgyűjtési határidő.

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF tudomásul veszi

Tudomásul vesszük a döntést, mivel az MSZP nem egy olyan párt, aki csak a számára kedvező határozatokat fogadja el – mondta Nyakó István a FigyelőNetnek. Az MSZP szóvivője szerint még korai lenne a népszavazás előtti kampányról beszélni, de mint mondta „a szavazás előtt a lakosság megérdemli a teljes körű tájékoztatást”.


Az SZDSZ is tudomásul vette a taláros testület döntését, de csak a részletes indoklás tanulmányozása után határoznak a folytatásról, így az esetleges kampányról is. „Elkötelezettek vagyunk a reformok folytatása mellett, de azt nem tudom megmondani, hogy a népszavazás eredménye mennyiben módosítaná a párt törekvéseit” – mondta Hankó Faragó Miklós a FigyelőNetnek.

Az MDF szintén tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését a népszavazási kezdeményezésekről – mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, a Magyar Demokrata Fórum szóvivője kedden az MTI-nek. “Az MDF az Alkotmánybíróság keddi döntését tudomásul veszi. Ugyanakkor az MDF álláspontja az, hogy a népszavazással kapcsolatban évek óta felelőtlen politikai játszma zajlik” – hangsúlyozta a szóvivő. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint komolytalanná teszi ezt az intézményét, hogy mindenféle kérdésben népszavazást kezdeményeznek. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: nincs még döntés arról, hogy a népszavazás előtti kampányban milyen álláspontot képvisel majd az MDF.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik