Belföld

Horváth az új egészségügyi miniszterjelölt

Az SZDSZ ügyvivői testülete Horváth Ágnest, a tárca jelenlegi államtitkárát jelölte egészségügyi miniszternek. Gyurcsány Ferenc jóváhagyását követően hétfőn hallgatja meg az Országgyűlés szakbizottsága a minisztérium eddigi második emberét. Fodor Gáboré lehet a környezetvédelmi tárca.

A liberális párt ügyvivői testülete (üt) ülését követően Kóka János bejelentette: koalíciós partnerüknek Horváth Ágnest ajánlják egészségügyi miniszternek. A testület döntése szerint az elnökválasztáson alulmaradt Fodor Gábor Persányi Miklós helyét kapja meg a környezetvédelmi tárca élén.


Várhatóan a jövő héten hétfőn hallgatja meg az egészségügyi miniszterjelöltet az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága – mondta Kökény Mihály, a testület szocialista elnöke. Horváth Ágnes személyét Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is jóvá kell hagynia. Ha ez megtörténik, akkor kerülhet sor a bizottsági meghallgatásra.


Gyurcsány valószínűleg nem emel kifogást: a miniszterelnök ugyanis alkalmasnak és felkészültnek tartja a koalíciós partner jelöltjeit arra, hogy tagjai legyenek a reformkormánynak a Kormányszóvivői Iroda vezetője szerint. Daróczi Dávid elmondta: Kóka János az elmúlt napokban előzetesen egyeztetett a miniszterelnökkel a jelöltekről, és ennek alapján tette meg javaslatait. Hozzátette, a miniszterelnök haladéktalanul elindítja a kinevezési eljárást.

Kóka János az ülés után elmondta, az elmúlt két hétben 20 jelöltet hallgattak meg, a végére azonban csak két jelölt maradt: Horváth Ágnes és Erdős Attila, a Genoid Kft. vezetője. Mint a pártelnök kiemelte, mind a ketten megfeleltek az alapvető követelményeknek: jól ismerik az egészségügyet, jók a vezetői képességeik, kompromisszumkészek, ezen felül kiállnak a több-biztosítós modell mellett. Kóka azzal indokolta pártja döntését, hogy – mint fogalmazott – Horváth Ágnes olyan ember, aki sikerre tudja vinni a több-biztosítós modellt.


Lapunk információi szerint a küldöttek 8-3 arányban tették le voksukat Horváth Ágnes mellett. Szent-Iványi István, a párt európai parlamenti képviselője egyébként Brüsszelből, online követte a jelöltek prezentációit és interneten szavazott.


Az eredmény előzetes szakértői vélemények szerint Kóka kudarcát jelenthetik, hiszen nem sikerült az ügyvivi testületen keresztülvinnie saját jelöltjét.


Horváth: a stabilizáció jön


Horváth Ágnes a bejelntés után elmondta: Molnár Lajos letette a reform alapköveit, most a stabilizáció időszaka következik. Hozzátette: a több-biztosítós modell a reformok bólyája, amely megteremti a versenyt az egészségügyben. Hangsúlyozta: lesznek változások, amelyek személyéből fakadnak. Kóka János ezt követően közölte, hogy még nem döntöttek az új államtitkárról, megvárják Horváth Ágnes ajánlatait.


A Fidesz feltételekkel támogatná


A Fidesz csak a vizitdíj eltörlése, az ágyszámrendelet visszavonása és az egységes biztosítási rendszer fenntartása esetén támogatja az egészségügyi minisztert az ágazat rendbetételében – közölte Szijjártó Péter, a párt szóvivője.


Két hétig keresték az utódot

Molnár Lajos éppen két hete, április 4-én, az SZDSZ berkein belül is meglepetést keltve, váratlanul nyújtotta be lemondását. Gyurcsány Ferenc ezt április 6-i hatállyal el is fogadta, és amíg az utódlásra javaslatot tenni jogosult koalíciós partner SZDSZ megtalálja a megfelelő személyt, Horváth Ágnes szakállamtitkárt bízta meg a tárca ügyeinek vitelével. Két nappal később azonban a liberálisok frissen megválasztott elnöke, Kóka János bejelentette: bevállalja a gazdasági tárca mellé az egészségügyit is, és átmenetileg ő lesz a miniszter.

Egész pontosan máig nem lehet tudni, miért is mondott le éppen most az egyébként rendkívül népszerűtlen miniszter. Molnár Lajos közleményben cáfolta, hogy állítólagos betegségének köze lenne döntéséhez, és Kóka János azokat a feltételezéseket is szerteoszlatta, amelyek szerint az SZDSZ az egészségügyi tárcát a külügyire szeretné becserélni a koalíciós szerződés újratárgyalásával. A pártelnök ugyanis hangsúlyozta: nem adják az MSZP-nek az egészségügyet, Molnár utódja előtt pedig két kritérium áll: legyen SZDSZ-közeli és legyen elkötelezett a több-biztosítós modell felé. A hivatalos indoklás szerint egyébként éppen a több-biztosítós modell volt a miniszter lemondásának oka: a koalíciós egyeztetésen állítólag heves vita volt a szisztéma bevezetéséről Gyurcsány és Molnár között. Ráadásul Molnár Lajost túl sok támadás érte, túl sok konfliktus kísérte az egészségügyi reform első szakaszát, ezért a tárcavezető úgy gondolta, személye hátráltatná a több-biztosítós rendszer bevezetését.



Horváth az új egészségügyi miniszterjelölt 1

Molnár Lajos ment, Horváth Ágnes elõlépett (Fotó: MTI)



A reform második szakaszát kell bevégeznie

A reformokat eddig államtitkárként segítő Horváth Ágnesnek a továbbiakban miniszterként kell keresztülvinnie a több-biztosítós modellre történő áttérést. Molnár Lajos lemondásával jól láthatóan megvárta az egészségügyi reform első szakaszának végét, valamint az SZDSZ elnökválasztását. Az egészségügyi reform következő nagy feladata a biztosítási oldal megújítása. A reform második szakaszának sikeréhez elengedhetetlen, hogy azt már ne terheljék a struktúraváltásból fakadó konfliktusok, ne legyen megkérdőjelezhető az átfogó és összetett döntéshez szükséges szakmai és politikai bizalom.

Molnár mindenhez hozzányúlt

Először a patikatulajdonosokat és a gyógyszercégeket haragította magára Molnár Lajos. Az egészségügyi reform első lépéseként lehetővé tette az „egyszerűbb”, vény nélkül kapható gyógyszerek patikán kívüli árusítását, majd arra szorította az orvosokat, hogy az azonos hatóanyagú készítmények közül a legolcsóbbat írják fel betegeiknek. A reform második lépéseként már általános felzúdulást váltott ki az egészségügyi „túlfogyasztás” visszaszorítását célzó vizitdíj februári bevezetése. A következő, legnagyobb falat az egészségügyi ellátórendszer teljes átalakítása volt. A négyszintűvé tett szisztéma csúcsán 39 kiemelt, kitűnően felszerelt kórház áll, ahol a súlyos sérüléseket látják el és a bonyolult műtéteket végzik. Második szinten a területi kórházak találhatóak, amelyek rutineseteket látnak majd el, illetve szakosodnak egy-egy kiemelt területre. A harmadik szinthez a járóbetegközpontok tartoznak, amelyek működhetnek nappali kórházként, szakrendelőként vagy egynapos sebészetként. A piramis legalján pedig továbbra is a háziorvosok maradnak. A struktúraváltás nyomán három kórház (Schöpf-Merei kórház, az OPNI és a svábhegyi gyerekkórház) megszűnik, az aktív ágyak száma 16 ezerrel csökken. Szintén a reform részeként áprilistól a kórházak ellenőrzik, hogy a beteg fizet-e tb-járulékot.


Horváth Ágnes életrajza

Az Egészségügyi Miniszteréium rendkívül fiatal, mindössze 34 éves államtitkára 1997-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, majd tanulmányait a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási (ma Corvinus) Egyetemen folytatta, ahol 2001-ben közgazdasági szakokleveles orvosként végzett. 1999 és 2002 között az OEP Nemzetközi Főosztályán dolgozott, nemzetközi ügyekkel, külföldi gyógykezelésekkel foglalkozott. 2003-ban került a Vasútegészségügyi Kht.-hoz, ahol minőségirányítás, irányított betegellátás volt a területe. 2003 és 2004 között Horváth Ágnes volt az OEP Irányított Betegellátási Főosztályának vezetője. 2004. decemberében nevezték ki a Misszió Egészségügyi Központ Kht. ügyvezető igazgatójának. 2006-ban nevezték ki Molnár Lajos egészségügyi tárcájához szakállamtitkárnak, ahol a miniszterrel közösen dolgozták ki az egészségügyi reformot, a több-biztosítós modellre való áttérés tükrében. Angol nyelven felsőfokon, spanyol, német és orosz nyelven pedig középfokon beszél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik