Belföld

Fodort környezetvédelmi miniszternek ajánlják

Az SZDSZ szerdai ügyvivői testületi ülésén úgy határozott, Persányi Miklós helyére Fodor Gábort jelölik környezetvédelmi miniszternek. Államtitkárnak Kovács Kálmánt szeretnék ajánlani koalíciós partnerüknek.

A liberális párt ügyvivői testületi (üt) ülésén nemcsak Horváth Ágnes egészségügyi miniszteri jelöléséről döntöttek, hanem a pártelnökválasztáson pár szavazattal alulmaradt Fodor Gábort is tárcához juttatnák. Az ügyvivők egyhangúan szavazták be a liberális politikust a környezetvédelmi tárca várományosának.

A koalíciós szerződés értelmében a jelenleg is szabad demokraták által birtokolt környezetvédelmi minisztériumot így Persányi Miklós helyett Fodor Gábor vezetné. Ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is rábólint a liberálisok ajánlására, akkor Fodor lesz a tárcavezető, az államtitkári posztpedig Kovács Kálmánnál maradna.


Fodor Gábor az ülést követő beszédében elmondta, azért mondott igent az üt egyhangú felkérésére, mert tudta, hogy Persányi már régóta fontolgatja távozását, ráadásul programjában is hangsúlyozta a környezetvédelem szerepét, így ezt miniszterként szeretné képviselni. Hozzátette: a mögötte álló liberálisoknak sem szeretett volna csalódást okozni. Véleménye szerint a környezettudatos gondolkodást kell erősíteni az emberekben, de az energetikai politikát is hangsúlyosabbá kell tenni. Mint fogalmazott, elvárja, hogy az ügyvivői testület mindig mögötte álljon.


Fodor már volt miniszter


Fodor Gábor 1962. szeptember 27-én született Gyöngyösön. 1987-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogi doktorátust szerzett, a következő két évben a Bibó István Szakkollégium nevelőtanára, ezzel párhuzamosan 1988-90 között szabadfoglalkozású kutatóként a Soros Alapítvány által támogatott Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa. 1990-től az ELTE ÁJTK Filozófia Tanszékén tanársegédként oktatott.

1988. március 30-án a Fidesz egyik alapító tagja, szóvivője, 1993 áprilisától a párt egyik alelnöke volt. 1993 novemberében kilépett a pártból, 1994 októberében lépett be a Szabad Demokraták Szövetségébe. 1996 novemberétől az SZDSZ ügyvivője, 2003 óta a párt Heves megyei szervezetének elnöke. 1994. júliusától 1995 végéig a Horn-kormány művelődési és közoktatási minisztere volt. Ezekkel párhuzamosan 1990-től 1995 májusáig a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar egyesületének elnökeként is tevékenykedett. 1991-93 között az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagjaként dolgozott.

1990 óta országgyűlési képviselő. 1990-93 között a Fidesz képviselője, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke volt, de a pártból való kilépésével egyidejűleg visszaadta képviselői mandátumát is. Az 1994-es választások óta minden ciklusban az SZDSZ színeiben jutott képviselői mandátumhoz. Nős, két gyermeke van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik