Belföld

Kisokos az új beutalási rendszerhez

Április elsejétől kórházak szűnnek meg, és kórházi osztályok alakulnak át. Ráadásul csak a területileg illetékes intézményben kezeltetheti magát a beteg, illetve ha ettől eltér, akkor az százezer forintjába is kerülhet. Az új rendszer számos kérdést felvet: ki melyik kórházba mehet, vagy mi lesz azzal a beteggel, aki megszűnő osztályon fekszik. Ezeket a kérdéseket próbáltuk megválaszolni.

Április elsejétől teljesen átalakul a kórházi rendszer, van olyan kórház, amelyik megszűnik, de van olyan is, amely „csak” egyes osztályokat veszít el. Ráadásul az sem mindegy, hogy hol kezeltetjük magunkat, az ÁNTSZ ugyanis kijelölte, hogy a kórházak mely települések lakóit láthatják el. Ha pedig nem a beutaló szerinti kórházba megyünk, akkor elkérhetik tőlünk az ellátás 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot.

Hogyan változik a kórházi struktúra?

Április elsejétől négy szinten működik a betegellátás. A hierarchia csúcsán 39 kiemelt kórház áll, ezeket követik az úgynevezett területi kórházak, melyek egyszerű rutineseteket látnak majd el, illetve szakosodnak egy-egy kiemelt területre. Molnár Lajos a területi kórházak között felosztotta a törvény által előírt ágyszámokat, ennek eredménye, hogy több kórházi osztályon megszűnik a betegellátás. Hogy mely kórházban milyen ellátás működik, azt itt olvashatja.

A betegellátás harmadik szintjei a járóbeteg-központok, amelyek működhetnek nappali kórházként, szakrendelőként vagy egynapos sebészetként. A piramis legalján pedig továbbra is a háziorvosok maradnak.

Honnan tudjam, hogy melyik kórházba kell mennem április elseje után?

Térítésmentesen oda, ahova a háziorvosa beutalta. A háziorvosok számára az ÁNTSZ már megküldte, hogy az adott körzet lakóit betegségcsoportok szerint melyik kórház látja el. Például egy XII. kerületi lakost belgyógyászati panasszal a háziorvos a Szent János Kórházba utalhatja be, miközben reumás panaszokkal az ORFI-ba.

Az OEP honlapján Ön is meg tudja nézni, hogy áprilistól milyen panaszokkal melyik kórházba utalhatják be.

Mi van akkor, ha nem a beutaló szerinti kórházba megyek, vagy beutaló nélkül veszem igénybe az ellátást?

A kórházon múlik, hogy ez esetben ellátja-e, ugyanis csak akkor kezelheti a nem oda tartozó beteget, ha ezzel nem veszélyezteti a területéhez tartozó emberek ellátását. A betegnek ráadásul ki kell fizetnie ellátása költségének 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot.

Mikor kell beutaló, és mikor nem?

Beutaló nélkül lehet igénybe venni a szakorvosi rendelő által nyújtott nőgyógyászati, bőrgyógyászati, urológiai, pszichiátriai és addiktológiai, fül-orr-gégészeti, szemészeti, onkológiai, általános sebészeti és baleseti sebészeti szakellátást.

Nem akarok a területi ellátásomra kijelölt kórházba menni. Választhatok másikat?

A háziorvostól függ, hogy hova utalja be, fizetni csak akkor kell, ha nem a beutaló szerint megy kórházba. A háziorvos dönthet úgy, hogy nem a lakhely szerint kijelölt intézménybe küldi, mert úgy véli, más intézményben jobb ellátást kap. Különösen indokolt esetnek minősül az, ha a beteg olyan kórházba kéri beutalását, ahol előzőleg már gyógykezelésben részesült.

Az viszont a beutaló orvos felelőssége, hogy utánanézzen, fogadni tudják-e a másik kórházban. Előzetes helybiztosítás nélkül – a sürgős szükség esetét kivéve –, a beutalt beteg kezelését a területi ellátásra nem kötelezett szolgáltató visszautasíthatja, ha az veszélyeztetné a szakellátást végző egészségügyi intézmény területi feladatainak ellátását. Ha a választott intézmény nem tudja fogadni, mert nem tudja ellátni kötelezettségeit, de a beteg mégis ragaszkodik hozzá, akkor csak részleges térítési díj fizetése mellett kezeltetheti ott magát.

Szegeden lakom, de Budapesten járok egyetemre. Fizetnem kell, ha Budapesten akarom megműttetni magam, vagy épp akkor leszek rosszul, amikor a fővárosban tartózkodom?

Sürgősségi ellátást az ország bármely kórházában – függetlenül lakhelyétől – mindenki többlettérítés nélkül kap. Ha a műtétje előre tervezhető, például vállkorrekciós műtétre van szüksége, akkor életbe lépnek a fent leírtak. Azaz a szegedi háziorvosa dönthet úgy, hogy a budapesti Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe utalja. Ekkor nem kell fizetnie, mivel beutalóján a budapesti kórház szerepel.

Elutaztam nyaralni a Balatonhoz, de az út során balesetet szenvedtem. Ki kell-e fizetnem a százezer forintot, mert nem a lakhelyemhez közeli kórházba vittek?

Sürgősségi ellátást, az ország bármely kórházában – függetlenül lakhelyétől – mindenki többlettérítés nélkül kap.

Amennyiben hétvégén van szükségem orvosi ellátásra, melyik kórházban kaphatom meg?

Az ügyeleti rendszer nem változik, így az adott napon ügyeletes kórházba kell mennie. Súlyosabb esetekben a kiemelt kórházak az év minden napján 24 órás ügyeletben várják a betegeket.

Várhatóan május 20-án fogok szülni, de az a kórházi osztály, ahol eddig gondozásom zajlott, megszűnik. Hol fogok szülni? Ha követem az orvosom, akkor fizetnem kell 100 ezer forintot?

Amennyiben április elseje után is ragaszkodik orvosához, és orvosa más kórházhoz megy át, akkor nem kell kifizetnie a legfeljebb 100 ezer forintos többlettérítést, ha átjelentkezik a másik kórházba. Ez a lehetősége a szülést követő harmadik hónap végéig áll fenn.

Agyvérzéssel fekszem olyan kórházi osztályon, amelyik meg fog szűnni. Átvisznek április elsején egy másik kórházba?

Nem. Ha Ön március 31. előtt került kórházba, akkor ellátását abban a kórházban fejezik be.

Várólista alapján elő vagyok jegyezve műtétre, de a kórházi osztály megszűnik. Mi lesz velem?

Előjegyzése időpontjának megfelelően átkerül az adott feladatot átvevő kórház várólistájára.

Az új ellátási rendszer szerint csak a lakhelyemnél illetékes kórházban szülhetek?

Ingyenesen igen. Hogy melyik az illetékes intézmény, azt itt megnézheti. Amennyiben választott kórházban vagy orvosnál akar szülni, akkor ki kell fizetnie a részleges térítési díjat, az ellátás költségének 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot.

Mi a kiemelt kórház?

Az országban 39 kiemelt kórház van, ezeket minden embernek legfeljebb egyórás utazással el kell tudnia érni. A kiemelt kórházakban látják el a súlyos sérüléseket és a bonyolult műtéteket, mivel ezek lesznek a legjobban felszerelt intézmények. A kiemelt kórházak az év minden napján 24 órás ügyeletet tartanak.

Mi a területi kórház?

Azok az intézmények, melyek nem lettek kiemelt kórházak, átalakulnak, elvesztenek bizonyos osztályokat, és kevesebb ágyat is kapnak. Ezek a területi kórházak, amelyek egyszerű, rutineseteket látnak el, illetve szakosodnak egy-egy kiemelt területre (szemészet, belgyógyászat, szülészet például). Ezekbe a kórházakba legfeljebb 20 kilométert kell majd utazni.

Mit jelent az aktív ágy?

Rövid tartamú fekvőbeteg-ellátást, ide tartozik a szülés, műtétek, sérülések ellátása, tünetek enyhítése, diagnosztikai eljárás vagy terápia alkalmazása. Az egészségügyi tárca az aktív ágyak számát országosan 16 ezerrel csökkentette, a minisztérium szerint ugyanis indokolatlanul tartottak fent ennyi ágyat. A kórházak egyébként több pénzt kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól az aktív ágyak után, mint a krónikus ágyak után.

Mit jelent a krónikus ágy?

Azt az ellátást, melynek célja az egészségi állapot stabilizálása, helyreállítása. A köznyelv szerint az „elfekvő”, ápolás és rehabilitáció folyik ezeken az ágyakon. Az ellátás időtartama nem tervezhető, és nagyon sokáig tarthat. Az egészségügyi tárca a krónikus ágyak számát hét és fél ezerrel növelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik