Belföld

Mi változik áprilistól az egészségügyben?

Több változás is életbe lép áprilistól az egészségügyben: teljesen átalakul a kórházi rendszer, térítésmentesen csak beutalóval mehetünk kórházba, illetve több mint ezer gyógyszer ára csökken. Emellett az egészségügyi intézetekben már ellenőrzik, hogy a beteg fizet-e tb-járulékot.

Mától kulcsfontosságú, hogy legyen beutalónk, és abba a kórházba menjünk, ahova a beutalónk szól. Térítésmentesen ugyanis csak ott kezeltethetjük magunkat, ahova a háziorvos beutalt. Ha mégsem a beutaló szerinti kórházba megy a beteg, vagy beutaló nélkül vesz igénybe kórházi ellátást, akkor a költségek 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot kell fizetnie.

Áprilistól egyébként az sem mindegy, hogy hol lakunk. A kórházak számára ugyanis előírták betegségcsoportok szerint, hogy mely körzetek lakóit kötelesek elsődlegesen ellátni. Például a Szent János Kórháznak minden körülmények között el kell látnia azt a XII. kerületi lakost, akit belgyógyászati panaszokkal utalt be háziorvosa.


A háziorvoson múlik

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kötelesek vagyunk a számunkra kijelölt kórházba menni. A háziorvos dönthet úgy, hogy nem a lakhely szerint kijelölt intézménybe küldi betegét, mert úgy véli, más intézményben jobb ellátást kap. Különösen indokolt esetnek minősül az, ha a beteg olyan kórházba kéri beutalását, ahol előzőleg már gyógykezelésben részesült.

Az viszont a beutaló orvos felelőssége, hogy utánanézzen, fogadni tudják-e a másik kórházban. Előzetes helybiztosítás nélkül – a sürgős szükség esetét kivéve –, a beutalt beteg kezelését a területi ellátásra nem kötelezett szolgáltató visszautasíthatja, ha az veszélyeztetné a szakellátást végző egészségügyi intézmény területi feladatainak ellátását. Ha a választott intézmény nem tudja fogadni, mert nem tudja ellátni kötelezettségeit, de a beteg mégis ragaszkodik hozzá, akkor csak részleges térítési díj fizetése mellett kezeltetheti ott magát.

Hangsúlyozni kell viszont, hogy sürgősségi ellátást, az ország bármely kórházában – függetlenül lakhelyétől – mindenki többlettérítés nélkül kap.


Itt megnézheti, hogy hol köteles ellátást kapni.

Megszűnő kórházi ágyak

Áprilistól már az új, Molnár Lajos által megadott ágyszámokkal működnek a kórházak. Az aktív ágyak száma 16 ezerrel csökken, a krónikus fekvőbeteg-ellátásban (rehabilitáció, ápolás) elérhető ágyak száma 7,5 ezerrel nő. Három kórházban, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, a Schöpf-Merei Kórházban és a svábhegyi gyerekkórházban teljesen megszűnik a betegellátás.

Szinte minden kórházban megszűnik valamilyen osztály is. Így előfordulhat az is, hogy a jól megszokott kórházi osztályon már nem kapunk ellátást. Hétfőtől például már ne vigyük gyermekünket a Budai Gyerekkórházba, az intézmény ugyanis csak krónikus ellátást biztosíthat, feladatát pedig a Heim Pál Kórház veszi át. Ugyanakkor a március elseje előtt felvett betegek kezelését még befejezik a megszűnő intézményekben vagy kórházi osztályokon.

Azt, hogy milyen kórház, milyen osztályokkal rendelkezik, itt olvashatja.

Keresik a potyautasokat

Áprilistól a rendelőknek és a kórházaknak ellenőrizniük kell, hogy a beteg jogosult-e az ellátásra. Az intézmények egyelőre csak figyelmeztetik a „potyautasokat”, idén még ugyanis kötelesek ellátni az illetéket nem fizetőket is.

Áprilistól az eltartott közeli hozzátartozók is csak akkor szereznek jogot az ellátásra, ha ők vagy helyettük egy családtagjuk fizeti a járulékot. Kivételek azok, akiktől az állam ezt átvállalja: nyugdíjasok, a munkanélküli ellátásban vagy rendszeres szociális segélyben részesülők, a 18 éven aluliak, a felsőoktatási intézményben tanulók, illetve a gyesen, gyeden lévők. Az egészségügyi járulék összege általában a minimálbér 9 százaléka lesz, körülbelül 6 ezer forint.

Több mint ezer gyógyszer ára április elsejétől átlagosan 16 százalékkal csökken, 140 készítmény azonban drágább lesz hat százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik