Belföld

Mindent a vizitdíjról

Február 15-étől kell vizitdíjat fizetni a háziorvosnál, a szakrendelőben és kórházi napidíjat az egészségügyi intézetekben. A FigyelőNet kisokosából megtudhatja, hogyan kell kifizetni a tételt, mikor kerül 600 vagy 1000 forintba a vizitdíj, illetve mikor és kinek jár a mentesség.

Február 15-től alkalmanként kell vizitdíjat fizetni az orvosnál, illetve minden egyes eltöltött nap után a kórházakban. Nem kérhet viszont vizitdíjat az üzemorvos és a bentlakásos szociális intézményeknél dolgozó orvos, az ellátás költsége ugyanis nem az Egészségügyi Alapot terheli.

A vizitdíjat készpénzzel nyugta ellenében kell megfizetni. A nyugtának tartalmaznia kell a beteg nevét, a taj-számát és a dátumot. Az intézmények működtethetnek vizitdíj-automatát is, és ahol erre van lehetőség, lehet fizetni vizitdíjbérlettel vagy bankkártyával is. De ezek egyelőre csak nagyon kevés helyen érhetők el.

Vizitdíj

A vizitdíj alkalmanként 300 forintba kerül a háziorvosnál és a szakrendelőkben akkor, ha a páciens nem tér el a kijelölt betegúttól. Szintén ennyibe kerül, ha háziorvosa szabadságon van, és helyette egy másik orvos vizsgálja meg. A vizitdíjat csak egyszer kell kifizetni akkor, ha ugyanazon egészségügyi szolgáltatónál egy nap több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe. A kontrollvizsgálatokért viszont ki kell fizetni alkalmanként a 300 forintot.

600 forintba kerül a vizitdíj akkor, ha a beteg kéri, hogy a háziorvos az otthonában vizsgálja meg (a sürgősségi-ügyeleti ellátás után nem), ha nem ahhoz a háziorvoshoz megy, akihez be van jelentve, ha nem ahhoz a szakorvoshoz megy, ahova háziorvosa beutalta, vagy beutaló nélkül vesz igénybe beutalóköteles rendelést. Ilyen például a reumatológia.

1000 forintba kerül a vizitdíj annak, aki ügyeleti ellátást vesz igénybe, de az igénybevételt nem indokolja sürgős szükség. Ha pedig a beteg beutaló nélkül megy kórházba és él az orvosválasztás lehetőségével is, akkor az ellátás összegének 30 százalékát, de legfeljebb 100 000 forintot kell fizetnie.

Mentesség a vizitdíj alól

Nem kell vizitdíjat fizetni a 18 éven aluliaknak, a hajléktalanoknak, a tartós orvosi kezelésre szorulóknak (rosszindulatú daganatos kezelés, vesedialízis, cukorbetegség, veleszületett vérzékenység, HIV- és AIDS-fertőzések kezelése, szerv- és szövetátültetésre várók, szerv- és szövetátültetésen átesettek gondozása). Nem kell fizetni a terhesgondozás, a szülés, a gyermekágyas anya gondozása után, az onkológiai méhnyakszűrés, emlőszűrés, prosztataszűrés, gyomor-bélrendszeri eredetű vérzés szűrése után. Szintén nem kell fizetni a sürgősségi ellátások után, a járványügyi ellátásért és a pszichiátriai betegek azonnali intézeti gyógykezelést szükségessé tevő közvetlen veszélyeztető magatartása esetén.

A mentesség azonban csak a 300 forintos vizitdíjra vonatkozik, az emelt összegű tételt mindenkinek ki kell fizetni. Például, ha egy 16 éves beutaló nélkül megy gyomortükrözésre, akkor neki is ki kell fizetni a 600 forintot. De ugyanúgy vizitdíjat kell fizetnie annak a cukorbetegnek is, aki influenzával megy a háziorvosához.

Rászorulók támogatása

A leginkább rászorulók juttatását havi 300 forinttal, a kevésbé rászorulók juttatását havi 200 forinttal emelik. Ez azt jelenti, hogy a gyesen lévő kismamák, a nyugdíjminimumot kapó nyugdíjasok, a rendszeres szociális segélyben részesülők havi 300 forinttal nagyobb juttatást kapnak. Azok a nyugdíjasok, akik a nyugdíjminimum és annak kétszerese közötti nyugdíjat kapnak vagy a munkanélküli ellátásban érintettek havi 200 forinttal nagyobb juttatásban részesülnek. Az önkormányzatok, saját hatáskörben, minden rászorulónak adhatnak támogatást.

Amennyiben a beteg a háziorvosnál illetve külön a járóbeteg-szakellátásért vizitdíjat már 20-20 alkalommal fizetett, az afeletti vizitdíjak összegét az illetékes jegyzőtől visszaigényelheti.

Kórházi napidíj

Február 15-től 300 forintot kell fizetni a kórházban eltöltött napok után. Fizetési kötelezettség ettől a naptól keletkezik, tehát ha valaki előbb kerül kórházba, akkor 15-től számolják a kórházi napidíjat. A tételt a kórházból való távozás napján kell megfizetni, a beteg az intézménytől elszámolási nyilatkozatot kap, aminek tartalmaznia kell a befizetett napidíj összegét. A fekvőbeteg-gyógyintézetben 20 ellátási nap után kórházi napidíjat nem kell fizetni adott naptári évben, ezt pedig az elszámolási nyilatkozatokkal tudja bizonyítani a beteg.

A kórházi napidíj alól senkinek sincs mentessége!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik