Belföld

Marad a megye és a sok képviselő

Sem a megyerendszert felváltó régiókról szóló, sem pedig a kevesebb önkormányzati képviselő megválasztását lehetővé tevő törvény- illetve alkotmánymódosítást nem fogadta el a parlament hétfőn. Így minden marad a régiben.

Hétfőn szavazott az Országgyűlés a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény módosításáról, illetve a megyerendszert felváltó régiók Alkotmányba vételéről, ám a szükséges kétharmad egyik javaslat esetében sem jött össze. Így valószínűleg minden marad a régiben, hiszen a nyári ülésszak két hét múlva véget ér, így a kormány legkorábban szeptemberben tudja benyújtani ismét. Ha pedig a legvalószínűbb verziót vesszük, október elsején lesznek a helyhatósági választások, azaz szinte lehetetlen a fennmaradó két-három hétben átverni a javaslatokat.

2006-tól nem csökken a képviselői létszám

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény módosításával pedig már az őszi választások után csökkenhetett volna a megyei és a fővárosi közgyűlés, igaz, a jelenlegi 27 ezres gárda mindössze 183 fővel soványodott volna. Az ellenzék éppen ezt kevesellte, és ezért nem hagyta jóvá a tervezetet. Az MSZP javaslata szerint eltörölték volna a tízezer fő alatti és feletti települések külön választókerületeit, ez azonban a KDNP-nek nem tetszett.

Egyelőre marad a megyerendszer

Az Országgyűlésben hétfőn nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a régiók létrehozásához szükséges alkotmánymódosítási javaslat sem. A tervezet célja az önkormányzati rendszer reformja volt, amely alkotmányi szintre emelte volna a régiót, mint önálló területszervezési egységet, és ezzel megalapozta volna a középszintű közigazgatás átfogó reformját.


A törvényjavaslatot 195-en támogatták, 148-an szavaztak ellene, egy képviselő tartózkodott. Elfogadásához 257 igen szavazatra lett volna szükség.

A javaslat elfogadása azért lett volna egyébként sürgető, mert eszerint a 2006-ban megválasztott megyei önkormányzati képviselők mandátuma a 2009. évi európai parlamenti választás napjával járt volna le, és ezzel egy időben első alkalommal sorkerült volna a regionális közgyűlések megválasztására. A helyi önkormányzati képviselők ezért idén 2012-ig kaptak volna mandátumot, hogy ezt követően visszatérjenek a négyéves voksolásra (azaz két évvel eltolt ciklusokkal szavaztunk volna, mint a parlamenti választásokon). Emiatt bukott meg egyébként a javaslat, mivel utóbbi felvetést még a koalíciós partner SZDSZ sem támogatta. A liberális párt egyetért a régiók létrehozásával, azt azonban nem tartotta helyesnek, hogy 2012-ig válasszák meg a helyi önkormányzatokat. Ötletük – hogy 2009-ben, a regionális önkormányzatok felállásakor, az európai parlamenti választásokkal egy időben válasszák meg a helyi önkormányzatok tagjait – azonban nem építették be végül a javaslatba.

A megyerendszerhez egyébként mind az MDF, mind pedig a KDNP ragaszkodott, és a Fidesz is kifejtette: túl gyors a váltás, az ezeréves megyerendszert pedig nem lehet véleményük szerint néhány nap alatt megszüntetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik