Belföld

Se gyógyszer, se hiány

Nincs gyógyszerhiány, ugyanakkor elő-előfordul, hogy alapvető gyógyszereket több-kevesebb ideig nem lehet kapni a patikákban. A hiányzó gyógyszert külön engedéllyel vagy futárral lehet behozatni külföldről.

A kórház-privatizációval kapcsolatos népszavazás mintha egy időre elterelte volna a köz figyelmét a magyarországi gyógyszerellátás helyzetéről. Az év vége, valamint néhány, ilyenkor rendszerint járványszerűen jelentkező betegség miatt az utóbbi időben
Se gyógyszer, se hiány 1

kismértékű hiány tapasztalható a honi patikákban: folyamatosan 50 és 100 között mozog a hiányzó gyógyszerek száma.


Ez nem azt jelenti, hogy mindig ugyanazok a gyógyszerek kerülnek a hiánylistára, hanem azt, hogy folyamatos a hiány, de egy-két kivételtől eltekintve a hiányzó gyógyszerek köre folyamatosan változik. A hiánylistán olykor olyan, a magyar lakosság által „mindennapi fogyasztásra” használt medicinák is találhatók, mint az Algopyrin, a Kalmopyrin vagy a Quarelin, illetve néhány fájdalomcsillapító és vitaminkészítmény. De hiánycikknek számít néhány penicillin alapú gyógyszer is.








Magánimport
A hazai receptet a külföldi, főként az uniós tagországok gyógyszertárai kötelesek beváltani, feltéve, hogy jól olvashatóan töltötték ki. Így bárki behozhat magának szükséges gyógyszereket, de a vásárló külföldön nem veheti igénybe a magyar társadalombiztosítás támogatását. Ezt a keresletet használja ki a Pharmafutár Bt. amely megrendelésre szállít gyógyszereket Magyarországra. Gáldi Károly, a cég munkatársa szerint esetükben nem beszélhetünk importról, csak szolgáltatást nyújtanak. A gyógyszer, amelyet külföldön megvesznek, nem kerül a cég tulajdonába, csupán 1600 forintos szállítási díjat számolnak fel. Az évente mintegy 10 ezer szállítást végző, alapesetben 3-4 napos határidőt vállaló cég okkal fogalmaz óvatosan, mivel Magyarországon csak törzskönyvezett gyógyszerek kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, s csak az OGYI által engedélyezetteket lehet importálni.

Hiányzik, de van helyette más


Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint hiányról nem beszélhetünk, hiszen az év vége körül Magyarországon mindig megugrik a gyógyszerek iránti kereslet. Ennek egyik oka, hogy a lakosság az év eleji gyógyszeráremelések előtt szeretne tartalékolni. További ok, hogy sokan még év vége előtt megveszik gyógyszereiket, mivel nem szeretnének az ünnepek alkalmával patikába járni. De nem elhanyagolható, s főként az egyszerűbb gyógyszerek esetén figyelemre méltó szempont az is, hogy egy kisebb légúti és egy gyomorpanaszokkal járó járvány is felütötte fejét az elmúlt hónapban.


Hávelné Szatmári Katalin szerint semmiképpen nem lehet hiányról beszélni, mivel a hiányzó gyógyszerek hatóanyaga más medicinákkal tökéletesen pótolható. S mindeddig egyetlen olyan gyógyszer sem került hiánylistára, amely életmentő fontosságú lehet.


Életet menthet a külföldi gyógyszer


Amennyiben egy betegségre Magyarországon nem lehet megfelelő gyógyszert kapni, holott létezik olyan, akkor a beteg egyéni importra nyújthat be kérelmet. Ez azt jelenti, hogy orvosi jóváhagyással és alapos indoklással egyéni elbírálás után lehet behozni külföldről Magyarországon nem törzskönyvezett gyógyszereket.


A kérelmeket egyénenként, illetve szállítmányonként az Országos Gyógyszerészeti Intézet hagyja jóvá, de csak alapos indokkal: az így behozott gyógyszernek életmentőnek és pótolhatatlannak kell lennie. A kezelőorvosnak kell megindokolni, hogy miért éppen arra a gyógyszerre van szükség, és igazolni kell, hogy Magyarországon nem szerezhető be azonos hatóanyag-tartalmú orvosság. Ekkor a gyógyszert kedvezményes, a társadalombiztosítás által támogatott áron vásárolhatja meg az igénylő. Ugyanakkor, ha a magyar receptet külföldön próbálja meg beváltani, azt a TB már nem finanszírozza.


Az OGYI tavaly 13 753 járóbeteg, illetve 6121 kórházi egyedi importot hagyott jóvá. De ebben a számban az ismételt igénylések is benne vannak. A járóbetegek által igényelt egyedi támogatások száma jelentős növekedést mutat az utóbbi időben, míg a kórházak egyedi importja érdemben nem változott. Amíg 2000-ben 5573, addig 2001-ben már 8478, 2002-ben 12 249 személy igényelt külföldi gyógyszert. Idén megfigyelhető némi csökkenés e téren, mivel november végéig mindössze 8900-an igényeltek külföldön törzskönyvezett gyógyszert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik