Gazdaság

Adventi izgalmak az aukciókon

A karácsonyi árverések kínálata igen színes, egy kis szerencsével és utánajárással igazi kuriózumokra bukkanhatunk. Olcsónak tűnő kortársakat és értékes klasszikusokat is vásárolhatunk – akár ajándékba.

Aukciós naptár

• November 29-december 1. Polgár Galéria művészeti aukció
• December 2. Polgár Galéria óraárverés
• December 3. Belvedere Szalon művészeti aukció
• December 4. Abigail Galéria festményárverés
• December 5-7. Belvárosi Aukciósház karácsonyi művészeti árverés
• December 6-7. BÁV ékszer-, festmény-aukció
• December 6-8. Nagyházi Galéria művészeti aukció
• December 16. Kieselbach Galéria művészeti aukció
• December 17. Belvedere Szalon, karácsonyi kamara aukció
• December 18. Mű-Terem Galéria

 

Érdekességek a Belvederénél

A december 3-ai művészeti aukció 228, nagyrészt híres magyar művész alkotta tételei közül 41 mű kikiáltási ára haladja meg az egymillió forintot. A legdrágább alkotás idősebb Markó Károly Naplemente Tivoli vidékén című 1850-ben készült képe, valamint Tihanyi Lajos Zöld kompozíció (Arc) című képe, 1936-ból. Minimum 7,5 millió forintot kell fizetnie annak, aki Molnár Farkas 1926-ban készült Harlekin című munkáját szeretné hazavinni. Czigány (Wimmer) Dezső Provance-i táj című alkotása (1926-1930) pedig 6,5 millió forintról kezdi a licitet. 4,8 millió forintba kerül Szőnyi István, Ligeti Antal és Szantrucsek Jenő egy-egy alkotása, és 4,4 millió forintra becsülték Medvecky Jenő Cirkusz spektrum című munkáját.

Az idő urai

Májusban 270 órára lehetett, most 285 időmérőre lehet ajánlatot tenni a Polgár Galéria tematikus árverésén december 2-án. Nemcsak a tételszám gyarapodott, az árak is igencsak megugrottak tavasz óta. Akkor a legdrágább induló összegű tétel az 1,9 millió forintról startoló Glashütte falióra volt. Most az árak csúcsa egy Girard Perregaux Ferrari karóra, 3,8 milliós induló árral. Az ambíciózus ár nem lehet véletlen: 349 darab készült belőle mindösszesen, azoknak, akik 50-es Ferrarival autóztak. A most árverésre kínált, 18 karátos óra Anthony A. Marnell amerikai milliárdos kaszinótulajdonos részére készült. Hasonló ár-kategóriában, 3,4 millió forintért lehet versenybe szállni egy 1800 körül készült tűzaranyozott bronzóráért és a hozzá tartozó gyertyatartókért. Ezen kívül jó márkájú és viszonylag megfizethető időmérőkre is lehet licitálni: Doxa, Omega, Rolex, Patek Philippe, Schaffhausen órák csábítanak 40-60 ezer forintos induló árral.

 Mintha a hazai műkereskedelem a karácsonyt megelőző szűk négy hétre várna: ilyenkor minden jelentős galéria és aukciós ház kirukkol valami különlegessel. Az adventi időszak feszültségét növelik a különböző lappangó műtárgyak is: olyan kincsekre lehet licitálni, amelyek eddig soha, sehol sem voltak láthatóak. Összeállításunkban ezúttal a közelgő napok fontosabb árverési anyagából szemezgettünk.

Nagyháziék: kiszámítható színvonal

A Nagyházi Galéria nem változtat, a megszokott stílusban, a megszokott minőséget kínálja december 6. és 8. között. A háromnapos aukción szinte mindenki találhat valami olyat, ami az ízlésének és a pénztárcája vastagságának megfelel. Az első két napban főleg külhoni – osztrák, német, olasz, holland – mesterek metszeteire, rajzaira és festményeire lehet ajánlatot tenni, a harmadik napon a műtárgyak sorakoznak kalapács alá.

Az első nap kínálata (293 tétel) igen vegyes benyomást kelt: néhány tízezer forinttal már 1500-1700-as évekbeli metszetekhez lehet hozzájutni, de aki Dürer-rajzzal szeretné megajándékozni szeretteit, annak vaskosabb pénztárcával kell érkeznie. A nürnbergi mester Alexandriai Szent Katalin vértanúsága című metszete 650 ezer forintos kikiáltási árról indul. A főleg történelmi, egyházi és a reneszánsz kultúrát visszaidéző alkotások, tájak, portrék, életképek sorában figyelmet érdemel egy ismeretlen provanszi szobrász angyalfeje, amely 1,2 millió forintos indulóárral próbálja elcsábíttatni magát.
Ismeretlen érdekességek

Az „ismeretlen” egyébként kulcsszó a Nagyházi-kínálatban, a tételek jelentős részének kizárólag a korát érzékelteti az árverezőház, és kísérletet sem tesz arra, hogy némi kutatómunkával meghatározza a szerző kilétét. Ez kétségkívül tisztességesebb megoldás, mint felvállalni egy esetleges hiba lehetőségét, ugyanakkor némiképp zsákbamacska a vevő szempontjából. Mindazonáltal, ha valaki egy ismeretlen művész alkotását jó érzékkel megvásárolja, veszi a fáradtságot a szerző felkutatására, és még szerencséje is van, akkor akár ár alatt juthat valódi kuriózumhoz.

Ezt a gondolatmenetet érzékeltetik az árak is. Miközben a legtöbb esetben néhány százezer forintról indulnak a licitek, ott ahol az árverőház utánaeredt a szerzőnek, mint például a 61-es tételnél, egy Castello Valerionak tulajdonított, 1650 körül készült „Nyulakkal játszadozó puttók” című védett képénél a licit 11 millió forintról indul. Még magasabb az indulóára a 74-es tételként felkínált antwerpeni festő, a XV. századi Kessel Jan van I. művénél, a mű 26 millió forinttól várja az érdeklődőket. Az első nap izgalmait fokozza Munkácsy Mihály 6,5 millió forintról indított, valamint a 7,5 millió forintról versenyző Szinyei Merse Pál mitológikus alkotása is.

Drága ismerősök

A második napon döntő többségben a magyar festők munkái kerülnek terítékre. A XIX. század végi és XX. század eleji kínálat sztenderd minőségéről és mind jobban emelkedő árairól ismert a gyűjtők és a befektetők körében. Kiemelkedik Ferenczy Károly egy-egy szép munkája és különlegességként Csontváry Kosztka Tivadar Teniszező társaság című 42×40-centiméteres, jelzés nélküli alkotása, amely 24 millió forintos kikiáltási árról versenyez. Vélhetően izgalmat kelt majd Aba-Novák Vilmos Vihar utáni tája (8,5 millió forint), vagy Vaszary János nagyméretű aktja (8,5 millió forint). Érdekességként érdemes lehet végigülni a második napot is, hiszen a kínálat végén Viktor Vasarely többségében sokszorosított technikával készült munkái is versenyeznek majd a vásárlók kegyeiért.

A harmadik nap Nagyháziéknál a műtárgyak napja. A nép- és iparművészet, valamint az egyházművészet 361 egyedi tárgya keresi majd az új helyét. Kaspók, tányérok, vázák, órák, bútorok, ikonok és sok egyéb más szerepel a kínálatban. Talán árban és korban is rangidős az a Krisztus utáni II-III. századból származtatott bronz balzsamtartó edény, amelyet az árverezőház 1,8 millió forintra taksált. Szép minőség, bár igencsak magas árak jellemzik a bútorkínálatot. Mégis ez a nap lehet az – december 8. –, amikor szinte mindenki vásárolhat valamit, hiszen a tárgyak színvonalához és értékéhez képest e nap kínálata lehet mindenki számára a leginkább megfizethető.

Polgárék: merészen, vegyesen

A Polgár Galéria kétfajta profillal is szervez aukciót az idei télen. November 29. és december 1. között művészeti és műtárgyárverés lesz, december 2-án pedig – immár ötödik alkalommal – tematikus óraaukciót tartanak. Az aukciós anyag itt alacsonyabb árakról indul, de az eklektika is talán nagyobb a kelleténél. Az első nap elején néhány húzó név szerepel (Székely Bertalan, Egri József, Rippl-Rónai), de a kínálati oldal a nevekhez képest már nem ennyire csábító: vázlatok, rajzok szerepelnek, ugyan nem túl magas árakon. A régi idők is reprezentálják magukat: 1600-ból egy flamand „Anya gyermekével” (3,4 millió forint), az 1800-as évekből pedig Johan Till mozgalmas nagyméretű „Rablólovag és kísérete” című alkotása.

Becsülendő az a merészség, amivel a még „kortársnak” számító festőket próbára teszi a galéria. Bér Rudolf 400 ezres, Schéner Mihály 100 ezer körüli, Csáki-Maronyák József szintén 100 ezres ára még olcsónak is tűnik, bár az alacsony ár több licitálót ösztönözhet a végső ár alakítására. A festmények és rajzok mellett, figyelemre méltóak az aukcióra kerülő szőnyegek is. A második nap az apró kütyüket kedvelőké Polgáréknál. Szinte a világ minden tájáról van valami, India, Japán, Amerika és persze az öreg kontinens összes tücske-bogara, ezüst- és üvegtála, babaszobája és puskája mozgathatja meg az ajándékozók és a licitálók fantáziáját. Igazi kincsesbánya lesz ez a nap azoknak, akik a kicsiben is képesek a szépséget meglátni.

December elsejére tematizálta az aukciós ház az ékszereket. Itt is a viszonylagos megfizethetőség a jellemző: néhány különlegességet leszámítva az árak jóval 100 ezer forint alatt indulnak. Az egyik 650 ezer forintos Szűz Mária-medál indítási ára azért magasabb, mert 1899-1908 között készülhetett Oroszországban egy olyan ékszerésznél, aki Fabergé műhelyében sajátította el a mesterségét. A szűz és a kis Jézus zománcképet apró briliánsok és tűzzománccal ékített, rátett-áttört díszítés keretezi. Egy brillgyűrű (1,2 millió forint) és egy fülbevaló pár (1,5 millió forint) a legdrágább tétel. De ezek mellett az ékszerek kedvelői már 10 ezer forint alatt is tehetnek ajánlatot. Összességében megállapítható, hogy a Polgár Galéria viszonylag szolid árai és az árakhoz mért anyag minősége a nagyközönségnek is vonzó lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik