Élet-Stílus

Csoportmustra: spanyol dominancia

Hiába beszéli Chile és Honduras is ugyanazt a nyelvet, mint a favorit Spanyolország, a két latin-amerikai a válogatott - a svájcival egyetemben - feltehetőleg csak asszisztál majd az Európa-bajnok meneteléséhez.

A H csoportban a spanyol lesz a hivatalos nyelv, hiszen a svájciakon kívül mindenki „buena suerte”-vel kíván sok szerencsét. Más kérdés, hogy Svájc, Hoduras és Chile aligha vallhatja magát szerencsésnek, miután az Európa-bajnoki címvédő, a dél-afrikai torna legnagyobb esélyesének tartott Spanyolországgal került azonos négyesbe.

A csoport favoritjai

Spanyolország
Vicente del Bosque csapata jó eséllyel pályázik a csoport megnyerésére, persze a spanyolok nem elégednének meg ennyivel, Európa-bajnoki címvédőként duplázására, azaz a vb-megnyerésére is hajtanak. A szakemberek szerint mindez nem is hiú ábránd.

A vb-ken egyébként nem sok termett babér a spanyoloknak, többször is esélyesként léptek színre, de rendre csalódottan távoztak, eddig egyszer – meglehetősen régen, 1950-ben – jutottak a legjobb négy közé. Az erőviszonyok ismeretében azonban Dél-Afrikában Spanyolország legjobbjai túlléphetik saját árnyékukat, és ehhez erőt, magabiztosságot adhat a számukra, hogy hibátlanul, 10 győzelemmel, 28-5-ös gólkülönbséggel zárták a selejtezősorozatot, hogy a legutóbbi 34 tétmérkőzésükből 33-at megnyertek, s nem utolsósorban az, hogy még nem kaptak ki leendő riválisaiktól.

Chile
Tizenkét év távollét után jutott ki ismét a világbajnokságra a chilei válogatott, amely rekordot döntött a selejtezősorozatban azzal, hogy Brazília mögött a második helyen zárt, ugyanis soha korábban nem szerepelt ilyen jól az amúgy bombaerős dél-amerikai zónában. A válogatott argentin szövetségi kapitánya, Marcelo Bielsa a támadófutballra, a gólszerzésre helyezi a hangsúlyt, nem véletlen, hogy Humberto Suazo személyében Chile adta a selejtező mesterlövészét, miután a 32 chilei találatból tízet vállalt magára. Ugyanakkor a védekezésben finoman szólva nem jeleskedik a csapat, 18 mérkőzésen 22-szer mattolták, csak a hatodik Ecuador, valamint a „futottak még-együttesek”, a táblázat alján végző Venezuela, Bolívia és Peru kapott nála több gólt a kvalifikációban.

Futottak még?

Svájc
A svájci válogatott legutóbb, Németországban csak büntetőkkel bukta el az Ukrajna elleni nyolcaddöntőt, a tisztességes helytállást azonban arcra esés követte, a két évvel ezelőtti, hazai rendezésű Eb-n ugyanis a helvétek már a csoportkörben elvéreztek. A vb-selejtezőkön Jakob „Köbi” Kuhn utódjaként már a kétszeres BL-győztes Ottmar Hitzfeld irányította a csapatot, amely az első helyen zárta a csoportját, igaz, csak egy ponttal előzte meg a görögöket, akik pótselejtezőt megnyerve szintén kijutottak a vb-re. A helvét szurkolók reményei szerint néhány tehetséges fiatal a világbajnokságon robban majd be az élvonalba, és meglehet, így is lesz – ezzel együtt Svájnak kevés esélye van a továbbjutásra, ugyanis papíron nála két jobb csapat is akad a H jelű négyesben.

Honduras
A közép-amerikai válogatott második világbajnoki fellépésre készül. A 1982-es bemutatkozás felemásan sikerült: a csapat ugyanis felettébb biztatóan kezdett, a spanyolok és az északírek döntetlent játszott, de ezután kikapott a jugoszlávoktól, így győzelem nélkül intett búcsút a csoportkör végén a spanyolországi tornának.

Ami a mostani hondurasi csapatot illeti, a kolumbiai Reinaldo Rueda keretében akad jónéhány tehetséges, illetve Európában légióskodó labdarúgó, akikkel meglehet a történelmi, első vb-győzelem, a hondurasi továbbjutásra azonban kevés az esély.

Akiktől sokat várnak

Xavi (spanyol), Andrés Iniesta (spanyol), David Villa (spanyol), Fernando Torres (spanyol), Humberto Suazo (chilei), Matias Fernandez (chilei), Alexis Sánchez (chilei), Wilson Palacios (hondurasi), Carlos Pavón (hondurasi), Alexandre Frei (svájci), Blaise Nkufo (svájci), Tranquillo Bernetta (svájci)

Kulcsmeccs

Honduras-Chile
A csoport nyitányán kerül sor a latin-amerikai párharcra, amely könnyen meghatározhatja a két válogatott későbbi szereplését a H csoportban.

Mementó

28 esztendővel ezelőtt, 1982. június 16-án, Valenciában a hondurasi válogatott alaposan meglepte, csaknem legyőzte az akkor is sokkalta esélyesebb spanyolokat. Héctor Zelaya 8. percben szerzett góljával sokáig vezetett a közép-amerikai válogatott, és a házigazda López Ufarte révén csak tizenegyesből tudott egyenlíteni.

A csoport száma

0 – az Európa trónján ülő spanyolok még egyszer sem veszítettek a három leendő riválisukkal szemben. Svájc ellen 15 győzelem, három döntetlen, Chile ellen hat győzelem, egy döntetlen, míg Honduras ellen egy döntetlen Spanyolország mérlege.

A csoport programja
2010. június 16.:
13:30: Honduras-Chile, Mbombela Stadion, Nelspruit
16:00: Spanyolország-Svájc, Durban Stadion, Durban

2010. június 21.:
16:00: Chile-Svájc, Mandela Stadion, Port Elizabeth
20:30: Spanyolország-Honduras, Ellis Park Stadion, Johannesburg

2010. június 25.:
20:30: Chile-Spanyolország, Loftus Versfeld Stadion, Pretoria
20:30: Svájc-Honduras, Free State Stadion, Bloemfontein

Ajánlott videó

Olvasói sztorik