Élet-Stílus

Toronyból szökik az energia

Már a ház tervezésénél gondoljunk arra, mennyibe kerül majd fenntartani a házat: lehet, hogy ami a tervrajzon jól néz ki, azt a gázszámla sínyli meg. Néhány egyszerű tervezési és szervezési szempont megfontolásával könnyen elkerülhetjük a buktatókat.

Alapvető, hogy igyekezzünk minél jobban kihasználni a déli irányból érkező napsugarakat. A legjobb megoldás, ha a ház déli oldalára tervezzük azokat a helyiségeket, ahol sok fény és meleg szükséges: tehát a nappalit, a gyerekszobát, dolgozószobát. A ház északi oldalán legyenek a kevesebb fényt és hűvösebbet igénylő, vagy ritkábban használt helyiségek: a közlekedők, kamra, hálószobák – tanácsolja az Energia Klub.

Délre értelemszerűen több és nagyobb ablakot, északra pedig kisebb és kevesebb üvegfelületet tervezzük. Ilyen tájolással még a legrövidebb téli nappalokon is jelentős hőnyereséget biztosíthatunk a háznak. Ráadásul attól sem kell tartani, hogy emiatt a nyári hőségben majd túlmelegszik, hiszen a mi égövünkön nyáron a déli síkra kevesebb napsugárzás érkezik, mint a keleti vagy nyugati oldalakra. Persze a megfelelő árnyékolásról akkor sem szabad megfeledkezni.

(MTI)

(MTI)

Az épület hővesztesége, illetve a nyári túlmelegedés szempontjából az sem mindegy, milyen formájú az épület. Minél nagyobb a külső felületek aránya a teljes térfogathoz viszonyítva, annál nagyobb lesz a hőveszteség. Ez praktikusan azt jelenti, hogy minden tornyocska, kiugró ablakszeglet, díszes kőpárkány rontja a ház energiagazdálkodását. Legjobb tehát az egyszerű formáknál maradni.

Válasszunk sátortetőt a lapos helyett! Így egy olyan extra kiegyenlítő teret kapunk a lakószobák fölé, ami télen a hőveszteséget csökkenti, nyáron viszont véd a túlmelegedéstől.
A készülő ház ház helyes tájolásáról a múlt heti részben olvashat. Jövő héten az építőanyagok között nézünk körül, de addig is szemezgessen a FigyelőNet energiatippjeiből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik