Élet-Stílus

A boutique–hoteleké a jövő?

A turizmus szektor új lendületet kapott az uniós támogatásoknak és a belföldi turizmus újjáéledésének köszönhetően. A budapesti szállodapiac jelentős kapacitásbővülés előtt áll.

2007 és 2013 között 22,4 milliárd euró támogatásra számít hazánk, amelyből jócskán jut majd a régiók fejlesztésére is. A beruházási kedv az elmúlt 2-3 évben indult növekedésnek és a három kiemelt célterületen – fővárosi és balatoni régió, illetve gyógyüdülők – már érezteti hatását.


Behozzuk a lemaradást

A Magyar Szállodaszövetség adatai szerint, miközben Budapesten 148 hotel működik 34 ezer ágyas kapacitással, addig Bécsben 450 egységben 51 ezer ágy, Prágában pedig 600 szállodában 70 ezer ágy várja a turistákat. Vagyis elmondható, hogy főként a kisebb méretű, igényes szállodák kínálatában marad el a magyar főváros szomszédjaitól. A lemaradás azonban egyre csökken: Budapesten évente 5-7 százalékkal nő a rendelkezésre álló szobakapacitás.


Jó példa a hiánypótlásra Pest történelmi kerületében, a Dob utcában található, a Hypo Alpe-Adria finanszírozásával épült Queen’s Court apartmanszálló. “A tapasztalatok szerint a kereslet néhány éven belül mindig utoléri a kínálatot. A budapesti szállodapiacon is sikeresen fognak megjelenni az úgynevezett boutique-hotelek, melyek kis szobaszámú, belvárosi és egyedi kialakítású létesítmények” – állítja Kiss Zoltán, a Hypo-Alpe-Adria Leasing vezérigazgatója.


A boutique–hoteleké a jövő? 1

A boutique–hoteleké a jövő? 2

A Podmaniczky és Vörösmarty utca sarkán lévõ, egykori ÁVO-székházból egy 74 szobás négycsillagos szálloda lesz (fotó: Farkas Cintia)

A boutique–hoteleké a jövő? 3


Megújuló fürdők

Budapesten tovább folytatódnak a termálfürdők rekonstrukciói is és az ehhez kapcsolódó szállodai fejlesztések (Rác, Császár fürdők). A Széchenyi Gyógyfürdő, a Szent Gellért Fürdő és a Szent Lukács Fürdő felújításának jelenlegi ütemei a tervek szerint egyaránt 2008. első negyedévére fejeződnek be. A budapesti kínálatból azonban még hiányzik egy jelentős konferenciaközpont, melynek hiányában a lehetségesnél jóval kevesebb nemzetközi kongresszust tarthat Magyarország.


2007-ben két jelentős új projekt indult el: a Home Center Holding a VII. kerületben kezdte meg a négycsillagos Hotel Orient építését, míg a Blaha Lujza téren a multifunkciós Europeum Hotel és Üzletközpont építése kezdődött meg, amelynek egyik szárnyában egy négycsillagos szálloda épül. A szállodafejlesztések mellett olyan megaprojektek is helyet kapnak, mint az M0 híd mellett készülő Aquaworld és Ramada Plaza, – a CIB Bank és a Hypo Alpe-Adria szindikált finanszírozásában -, amely Közép-Európa legnagyobb élményfürdője lesz.


Balaton: újabb projektek


A “magyar tenger” vonzerejének visszaesése megállni látszik, egyre több új hazai és külföldi fejlesztő jelenik meg a térségben. Több jelentősebb projekt is kivitelezés vagy tervezés alatt áll, ami azt mutatja, hogy a befektetők újra fantáziát látnak a Balaton ingatlanpiacában, elkezdődött a régió teljes turisztikai rehabilitációja. Az új ingatlantermékek és -szolgáltatások (mint például yacht- és wellness klubbok) – igazodva a fogyasztói igényekhez -, a magasabb minőség felé tolják el a kínálatot, a szobakapacitás a szállodákon belül a négycsillagos, illetve a wellness-házakban gyarapodott jelentősen. Kitűnő példa ezekre a CIB közreműködésével épült és idén megnyitott BL Yacht Club Balatonlellén vagy a Hypo Alpe-Adria Leasing finanszírozta Echo Residence ötcsillagos apartmanszállója Tihanyban.

A fejlődés harmadik pillérét a nagy hagyományokkal rendelkező gyógy- és termálközpontok jelentik. A hazai gyógyforrásokat érdemes kihasználnia a szállodaiparnak is. A legtöbb turisztikai fejlesztés (például a termálfürdők) azonban csak szálláskapacitás fejlesztésével együtt tud rentábilisan működni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik