Üzleti tippek

Az OTP is beszáll a lakáslízingpiacra

Önerő nélküli lakáslízing-konstrukciót kínál az új lakások megszerzéséhez november 14-től az OTP Bankcsoport. A szolgáltatást az OTP-SCD Lízing Rt.-n keresztül, a bank frissen szerzett leányvállalatán keresztül nyújtja a csoport – jelentette be Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a hitelintézet keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. A használt lakásokhoz, garázsokhoz, tárolókhoz 30 százalékos önerő mellett nyújtanak lízingfinanszírozást.

A Lízingszövetség örül

Nyerges László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a FigyelőNet megkeresésére elmondta: a szövetség üdvözli azokat a folyamatokat, amelyek révén a ma még egyértelműen autóközpontú lízingpiac szerkezete egészségesebbé válik. Az ingatlanlízing ugyanis ma mindössze 4 százalékát adja az 1200 milliárd forintnyi teljes (2005. első kilenc hónapjában regisztrált) lízingforgalomnak. A szakember szerint a lakáslízing elsősorban kkv-szektor számára jelenthet alternatívát, de – stabil havi jövedelemmel, és kevés kezdőtőkével rendelkező – magánszemélyek is keresletet támaszthatnak.  Az önerő nélküli lakáslízinget – bár a szakember szerint hordoz kockázatot -, az éles piaci verseny hatására az OTP mellett más szereplők is kínálják majd.


Ahogyan azt korábbi összeállításunkban is jeleztük, egyre többen kínálnak lízinget a lakáspiacon is. A Central European Credit Rt. után most az OTP Bank jelentette be ezen szolgáltatásának beindítását, de továbbra is több engedély vár jóváhagyásra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) asztalán.

A nagyobb bankcsoportok közül a CIB már korábbi megkeresésünkre jelezte: hamarosan szintén bekapcsolódik a lakáslízingelőkért folytatott versenybe, és – akárcsak az OTP –, az új lakásnál ők is önerő nélküli konstrukcióban gondolkoznak.

30 ezres kínálat

A lízingkonstrukciók keretében a társaság – a gépjárműlízinghez hasonlóan – megszerzi a tulajdonjogot, majd a lakást a lízingbevevő használatába adja. A lízingbevevő csak a futamidő végén válik tulajdonossá, de a tulajdonosi jogokat már a futamidő alatt is gyakorolhatja, például bérbe adhatja az ingatlant.

A lakáslízing-konstrukció kizárólag a szerződött partnerek kínálatában lévő ingatlanok vásárlásához vehető igénybe, a partnerek pedig csak a lízingcégen keresztül értékesíthetik önerő nélkül a lakásokat – mondta Wrábel Zsolt, az OTP-SCD Lízing Rt. vezérigazgatója. A kínálat, elmondása szerint, nagy: a 30 partnerberuházó 90 projektjében tervezett lakások száma meghaladja a 30 ezret.

Céget vettek hozzá

Az OTP-csoport új szolgáltatásának bejelentése tulajdonképpen várható volt, különösen azután, hogy a bank kedden tette közzé az SCD Lízing Rt.-ben szerzett részesedését. A Budapesti Értélktőzsde honlapján megjelentetett közlemény értelmében az OTP Bank november 8-án 210 millió forintos tőkeemelést hajtott végre az SCD Group Management Kft. által 70 millió forint jegyzett tőkével alapított SCD Lízing Rt.-ben. Ennek következtében az immár 280 millió forintos jegyzett tőkéjű OTP-SCD Lízing Rt. 75 százalékos tulajdonosa az OTP Bank lett, 25 százalékot az SCD Group Management Kft. őrzött meg.

Az erről tájékoztató közlemény ugyanakkor jelezte: az OTP-SCD Lízing Rt. fő tevékenységként lakóingatlanok pénzügyi lízingjét végzi, amely a banki hitelek piacán jelent alternatív finanszírozási lehetőséget. A társaság lakossági és vállalati ügyfelei részére új építésű és használt lakóingatlanok nyílt és zárt végű pénzügyi lízingelését végzi.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: együttműködésük az SCD cégcsoporttal nem újkeletű, az OTP korábban már megfinanszírozta néhány nagy projektjüket. A mostani esetben az ötletet az SCD hozta, előkészített megállapodásokkal. Az öt éve működő SCD csoport jelenleg 18 magyarországi leányvállalatból áll, a három magyar többségi tulajdonos által birtokolt társaság befektetéseinek összértéke 2005 októberében meghaladta a 30 milliárd forintot.

A lakáslízing részleteiről

Az OTP-SCD által kínált lízing összegének nincs felső korlátja, az kizárólag az ingatlan értékétől és az ügyfél minősítésétől függ. Az elbírálás gyors, a tényleges finanszírozásra 2-4 héten belül sor kerül – ígérték a bank vezetői. A maximális futamidő 25 év.


A lízing konstrukció bírálati és értékbecslési díja 30-30 ezer forint, a folyósítási és szerződéskötési díj összesen az ingatlan vételárának 2 százaléka, a földhivatali eljárási díj pedig 5 ezer forint. További költséget jelenthet még a konstrukciótól és a lakás értékétől függően felmerülő illeték, amelynek mértéke 0-6 százalék.


A lízing pénzügyi terhei Lantos Csaba szerint átlagos mértékűek: egy 15 millió forintos, 25 éves futamidejű lízing esetén a THM mértéke svájci frank alapon alapon 7,35 százalék, euró alapon 8,89 százalék, forint alapon pedig 13,42 százalék.


Az új szolgáltatást elsősorban azoknak kínálják, akik nem rendelkeznek a bankhitelhez szükséges önerővel, nem tudják teljesíteni az államilag támogatott hitelekhez előírt feltételeket, vagy már kihasználták ezt a lehetőséget, és szeretnének új lakásba költözni. Potenciális ügyfeleknek tekintik a befektetési céllal ingatlant vásárlókat is – derült ki a keddi sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik