Élet-Stílus

A nemzetközi sajtó is gyászolja Puskást

A világ vezető napilapjai, hírügynökségei első helyen emlékeznek meg a leghíresebb magyar focista haláláról. Puskás Ferencet a történelem egyik legfontosabb sportolójaként aposztrofálták.

Nagy-Britannia


A brit Reuters elsőként csak egysoros, csupa nagybetűvel szedett anyagban közölte a szomorú hírt, majd a piros megkülönböztető jelzéssel ellátott gyorshírében minden idők egyik legnagyobb futballistájaként jellemezte Puskás Ferencet, aki a „mágikus magyarok” mozgatórugója volt, és érdemeiért a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS a XX. század negyedik számú játékosává választotta. Az orgánum idézi Buzánszky Jenő MTI-nek adott megrendült nyilatkozatát is.
Az amerikai AP Puskás Ferenc 2000 óta tartó betegeskedését taglalta, hozzátéve, hogy az Aranycsapat kapitánya szeptember óta volt a Kútvölgyi Kórház intenzív osztályán.


Franciaország

A francia AFP – ugyancsak a távirati iroda híradása alapján – magyar legendának titulálta a „száguldó őrnagyot”, aki nemcsak hazájában, hanem a Real Madridban is igazi sztár volt. Ezt követően külön anyagban mutatta be az elhunyt életútjának fontosabb állomásait.

Németország

A német dpa Magyarország egyik legnépszerűbb sportolójának nevezte Puskást, akinek vezetésével a válogatott 32 mérkőzésen maradt veretlen – egészen az 1954-es berni vb-döntőig, ahol éppen a németek szakították meg a nagy sorozatot. A hírügynökség hozzáteszi: a magyar hadsereg későbbi ezredese technikailag tökéletesen képzett csatár volt.

Spanyolország

A spanyol EFE futballmítoszként emlékezik meg róla, aki 1958 és 1966 között hat bajnoki címet és két európai kupaaranyat nyert a Real Madriddal, továbbá róla nevezték el hét éve az ország legnagyobb stadionját, és augusztusban elhelyezték a lábnyomát a monte-carlói Bajnokok Sétányán, ahol a labdarúgás történetének kiemelkedő alakjai kapnak helyet.


Ausztria

Az osztrák APA minden idők leghíresebb magyar sportolójának nevezi a 79 évesen eltávozott klasszist, aki 1952-ben olimpiai aranyéremre vezette a válogatottat. Külön kiemeli, hogy ő máig az egyetlen futballista, aki az európai kupadöntők történetében négy gólt szerzett: 1960-ban ennyiszer volt eredményes, amikor a Real Madrid 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurtot a glasgow-i BEK-fináléban.

Olaszország


A két legnagyobb olasz napilap hírportálja is címoldalon emlékszik meg a magyar focistáról. A La Repubblica fő helyen hozta a hírt, Búcsú a magyar Puskástól – a futball elveszített egy nagyságot című cikkében. „A történelem egyik legfontosabb focistája volt. A futball egy legendát veszített el” – ekként méltatta a római újság a magyar klasszist. Hozzátették: Puskás képességei vitathatatlanok, amit a statisztikák is jól mutatnak: 83 gól 84 válogatott meccsből. Az internetes portál a focista emlékének adózva egy video-összeállítást is közöl válogatott góljairól. A Corriere della sera „Kihunyt Puskás csillaga – a foci elveszített egy legendát” című írásában emlékszik meg a legendás sportolóról, ismertetve életútját és szakmai eredményeit.


Az olasz ANSA hírügynökség minden idők egyik legnagyobbjaként és a magyar labdarúgás legendájaként említi Puskás Ferencet, aki „a Duna menti futball egyik fő inspirálója” volt, és az 50-es évek második felében sztárcsapattá emelte a Real Madridot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik