Élet-Stílus

Földet kaptak a túzokok

Több mint 1600 hektárral bővült a Hortobágyi Nemzeti Park területe. Az új földekre a túzok védelméért volt szükség.

Természetvédelmi minősítés alá esnek azok a területek, amelyeket egy hároméves projekt lezárulásával vásárolhatott meg a Hortobágyi Nemzeti Park a NATURA 2000 környezetvédelmi projekt finanszírozásában.

A 2005 májusában indult projekt – mintegy két éves csúszással – 2008 augusztusában zárult le a bonyolult tulajdonjogi viszonyok miatt: az összesen 1683 hektár terület több mint 1100 magántulajdonos kezében volt. Az eredetileg 268,7 millió forintosra tervezett összeg más pályázatokból való átcsoportosítással kiegészülve végül 347,8 millió forint lett, amely teljes mértékben az EU NATURA 2000 program pályázati pénzeiből tevődött össze – mondta Nagy Miklós a Hortobágyi Nemzeti Park birtokügyi ellenőre.

Az újonnan megszerzett területek a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz kapcsolódó Bihari-sík Tájvédelmi Körzet és a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet alá tartoztak, a jövőben azokon túzokvédelmi és holtág-rekonstrukciós program végrehajtása a cél – tette hozzá. Konyhás Gábor, aki a túzokvédelemmel kapcsolatos LIFE programot felügyeli, elmondta: a Kiskunsági Nemzeti Park által indított projekthez csatlakozva a magyar túzokállomány 10 százalékos növelése volt a céljuk, amit teljesítettek, ezután az állomány megőrzése a legfontosabb feladat. A megnövekedett és aállami tulajdonba került területeken ez biztosítható, hisz tulajdonosként a Hortobágyi Nemzeti Park jobban tudja érvényesíteni a saját környezetvédelmi szempontjait.

Konyhás Gábor szerint a közeljövőben nem várhatók további területvásárlások, az új területeken megkezdik a túzok-élőhelyek fejlesztését és rekonstrukcióját a megfelelő élőhelyszerkezet kialakítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik