Élet-Stílus

Nem ígér nyugodt álmot a Greenpeace

A radikálisnak ismert civilszervezet egyik legfontosabb alapértéke az erőszakmentesség – nyilatkozta lapunknak Mezei Csaba, a Greenpeace Magyarország igazgatója. A szervezet spontán akciói az utcai zavargások miatt háttérbe szorultak, de a környezetrombolók nem alhatnak nyugodtan, amíg a Greenpeace létezik. Hatrészes interjúsorozatunkban hat hazai zöldszervezet vezetőjét kérdeztük munkájukról, eredményeikről és a közeli jövőről.

Mezei Csaba a Greenpeace Magyarország Egyesület kinevezett vezetõje az ELTE Tanárképzõ Fõiskolán végzett angol és testnevelés szakon, emellett vízimentõ és vízitúra-vezetõ. 2001-ben aktivistaként csatlakozott a szervezethez, 2006 decembere óta dolgozik igazgatóként. A Greenpeace-nél folytatott fõállású környezetvédelmet „megvalósult álomnak” tartja, célja, hogy magas szinten segítse és irányítsa a magyarországi szervezet munkáját, a kampányok sikereit és az adományozás fejlõdését.

Az akciónak vagy a „politikus viselkedésnek” van több értelme?

Mezei Csaba, a Greenpeace Magyarország igazgatója (Greenpeace)

Mezei Csaba, a Greenpeace Magyarország igazgatója (Greenpeace)

Mi nem politizálunk, de ha úgy gondoljuk, megszólítjuk, főleg kritizáljuk a politikusokat és döntéshozókat. Ha a céljaink eléréséhez nincs más eszköz, amely sikerre vezet, akkor akciózunk.

Mi volt a Greenpeace Magyarország legsikeresebb vállalkozása 2007-ben?

Az egész évben folyó 1000Szél kampányunk keretén belül, egy országos „road-showt” rendeztünk, amelynek során 16 várost látogattunk meg, és ahol a megújuló energiaforrásokat és az energiahatékonyságot hirdettünk. Találkoztunk helyi emberekkel, döntéshozókkal és megújuló energiában érdekelt vállalkozások képviselőivel.

Mi lesz a fő csapásirány jövőre?

Az legyen a jövő év meglepetése, de természetesen a jövő évi koppenhágai csúcson születendő globális klímamegállapodás pozitív irányba való befolyásolása prioritást élvez.

A Greenpeace-t a legradikálisabb zöldszervezetként ismerjük. Milyen kapcsolatban van a hazai szervezet a rendőrséggel? Bejelentik az akcióikat?

Itt fontos kiemelni, hogy a Greenpeace céljait és ambícióit tekintve nevezhető csak radikálisnak. Fellépéseinél maximálisan figyelembe veszi az erőszakmentesség tanát, amely a szervezet alapértékei közül a legfontosabb. Nemzetköziségéből eredően sok országban hatékonyan lép fel a környezetszennyezések vagy arra irányuló tevékenységek ellen, amelyet világszerte hárommillió magánember támogatásából fedez. Akcióinkat általában bejelentjük a rendőrségen. Egyes esetekben viszont, amikor egy adott környezetvédelmi probléma megoldása nem tud várni egy percet sem, elképzelhető, hogy aktivistáink spontán módon, akár bejelentés nélkül lépnek fel.

Az elmúlt évek utcai zavargásai mennyiben befolyásolták a spontán Greenpeace-akciókat?

A spontán tüntetések erőteljes érdekérvényesítő ereje az elmúlt években sajnos ki lett sajátítva, és a sajtóban is negatív megítélést kapott. Ez hatással van a Greenpeace-re is. Ennek ellenére nem kizárt, hogy a szervezet továbbra is ezzel az eszközzel fog élni, ha szükséges.

Várható, hogy a Greenpeace Magyarország az itthon megszokottnál radikálisabb akciókat hajt végre a közeljövőben?

Továbbra is azt mondhatjuk, hogy egyik környezetszennyező vagy abban érdekelt személy, vállalat vagy csoport sem lehet nyugodt, amíg a Greenpeace létezik. Akcióinknál a meglepetés ereje alapvető fontosságú, úgyhogy további részleteket nem árulhatok el.

A magyar vagy a nemzetközi vezetők tervezik, irányítják a magyar szervezet akcióit?

Az összes nemzeti vagy regionális iroda a Greenpeace International által évente frissített irányvonalak mentén tevékenykedik. A fő kampányokon belül viszont viszonylag nagy mozgástere van az egyes országokban található szervezeteknek – például a globális prioritás jelenleg a klímaváltozás elleni küzdelem, de ezen belül itt Magyarországon foglalkozhatunk az illegális fakivágásokkal is, vagy felléphetünk egy szennyező erőmű ellen is, ha a magyar környezet érdeke ezt megkívánja, mert ezek a területek is a klímavédelem alá tartoznak.

Rába-kampány (Greenpeace)

Rába-kampány (Greenpeace)

Mi volt ön szerint a 2008-as év környezetvédelmi szempontból legjelentősebb hazai és nemzetközi eseménye?

Magyarországon a Rába további tisztulása és a szmogriadó-rendelet módosítása, uniós szinten pedig a hagyományos izzók megszüntetése 2012-ig.

És ugyanez negatív előjellel?

Magyarország klímapolitikája általánosságban: megújulók és energiahatékonyság helyett atomerőmű és új lignitblokkok vannak terítéken. Ha távolabbra tekintünk, akkor pedig az az EU klímacsomagjának erőtlensége, és ennek negatív hatása az ENSZ klímakonferenciájára Poznanban.

Mi az, ami elmaradt ebben az évben, pedig fontos/sürgős intézkedés lett volna itthon és nemzetközi szinten?

Zöldhullám

Olvassa a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország közös blogját a FigyelőNeten!

Bár a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia elkészült és a szervezetek álláspontját is figyelembe vették a Nemzeti Energia Stratégia nem került összhangba vele. Így Magyarország nem tud vezető szerepet vállalni a klímavédelemben, a megújuló energiák elterjedésében, valamint az energiahatékonyság területén.

Milyennek ítéli a hivatalos magyar zöldpolitikát, és mit vár tőle a közeljövőben?

Nagyon örülünk a zöld ombudsmannak, hisz mi is aláírtuk azt az álláspontot, amely ennek a hivatalnak a megalkotását sürgette. Általánosságban véve a magyar politikusok a környezetvédelem ügyét öncélúan használják fel. Amikor tettekre kerülne sor, általában nem történik semmi.

Melyek azok a környezetvédelmi lépések, amelyeket tovább már nem halogathatunk?

Komoly lépéseket kell tenni az energiahatékonyság és a megújuló energiák elterjedésének segítése felé. Meg kell szüntetni az illegális fakivágásokat és hulladéklerakást. Fontos lenne a környezeti jogszabályok alkalmazása és ellenőrzése, a jogérvényesítés. Értékes kincsünket, az ivóvizet meg kell védeni, küzdenünk kell a klímaváltozás ellen mind a megelőzés, mind az alkalmazkodás területén.

1000Szél-kampány (Greenpeace)

1000Szél-kampány (Greenpeace)

Az ország zöldborítottságát növelni kell, az energiaszektort át kell alakítani: központosított nukleáris-szenes alapúból a decentralizált energiahatékony megújulóalapú energiatermeléssé.

Önök vállalkoznának-e egy környezeti vetélkedőben (játékon) összemérni felkészültségüket a többi szervezettel?

Természetesen igen, bár mi nem vagyunk egyértelműen szakmai szervezet, sokszor dolgozunk külső szakértőkkel vagy más szakmai szervezetekkel együttműködésben, hogy érveinknek mindig jó tudományos és szakmai alapja legyen.

Jelölje tízes skálán, hogy mely környezeti tényező védelmében mennyire érzik magukat hivatottnak (Föld – víz – levegő – bioszféra).

Föld (termőföld): 10, itt a génmódosított növények elleni küzdelemre gondolok elsősorban. Víz: 10 folyószennyezések (például Rába – bőrgyárak, Tisza – ciánszennyezés) Levegő: 10 – itt elsősorban a Stop Szmog-kampányra gondolok, de ide vehetjük a klímaváltozás elleni küzdelmünket is. Bioszféra: 10 – őserdőkampány, tengerek védelme.

interjúk a zöldek vezetőivel

Hat magyar zöldszervezet vezetőjével készítettünk rövid interjút a környezetvédelem és szervezetük aktuális, érdekes kérdéseiről. Kedden a WWF Magyarország igazgatója, szerdán a Levegő Munkacsoport elnöke válaszolt a kérdéseinkre. A folytatásban a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és az Energia Klub .

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik