Közélet

Riasztó az ország baleseti térképe

hajmaskeri-motorbaleset(960x640)(1).jpg (motorbaleset, mentőhelikopter, )
hajmaskeri-motorbaleset(960x640)(1).jpg (motorbaleset, mentőhelikopter, )

A statisztikák ugyan évek óta javulnak, a baleseti térkép még mindig vérfagyasztó látványt nyújt.

A rendőrség baleseti térképét böngészve látható, hogy Magyarországon még mindig százával halnak meg az emberek közlekedési balesetekben. Egy év alatt körülbelül 70 gyalogost gázoltak halálra: közel húszat a fővárosban, 14-et a Dunántúlon és 35-öt az ország keleti felében.

A kerékpárosok közül is sokan meghalnak. A fővárosi helyzet – a viszonylag sok kerékpárútnak és a sokat látott autósoknak köszönhetően – egész jónak mondható, hiszen egy év alatt három ilyen baleset volt. A Dunántúlon 19, a Dunán innen azonban már több mint 30 biciklis halt meg.

A motorkerékpárosok közül Budapesten hatan, nyugaton és keleten nagyjából ugyanannyian, több mint húszan haltak meg egy év alatt.

A budai oldal valamiért veszélyesebb

Az autósokat is sok baleset éri. Csak az elmúlt 30 napban 40 halálos baleset történt. Az éves adatokat nézve a fővárosban körülbelül húsz karambol végződött tragédiával. Ezek főleg a budai oldalon, illetve az M0-s körgyűrűn történtek. A Dunántúlon és a keleti vidéken nagyjából ugyanannyi, olyan 100-100.

És ez még nem minden: ott vannak a teherautós és autóbuszos halálos balesetek. Az előbbiből egy hónap alatt 18 történt az utakon. A fővárosban egy év alatt mindössze négy ilyen volt, az országban azonban körülbelül 80. Az autóbuszos halálos balesetekből viszonylag kevés történt, egy év alatt hat. Utoljára Csepelen, március 27-én, előtte februárban a Fejér megyei Polgárdinál. Borsodban viszont egy év alatt négy is történt, ebből kettő Miskolcon.

Javuló statisztikák halottak százaival

A rendőrség legfrissebb statisztikai adatai szerint az elmúlt öt hónapban – az előző év azonos időszakához mérten – majdnem 9 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetek száma (202-ről 184-re). A legtöbb Bács-Kiskun megyében (21 baleset) és Pest megyében (19 baleset) történt. A halottak száma az előző év azonos időszakához képest 225-ről 200-ra csökkent, amely 11,1 százalékos visszaesést jelent. Pest megyében 22, Bács-Kiskun megyében 21, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 19 ember halt meg közlekedési balesetben.

A fekete pontok száma önmagában is ijesztő. Ha a súlyos sérülésekkel járó balesetek vörös ikonjait is megjelenítjük, nyugodtan mondható, hogy sokkoló a látvány.


Forrás: police.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik