Gazdaság

Bayer AG – Fejfájósan

A minap hivatalba lépett új Bayer-elnök alighanem jól teszi, ha tart kéznél aszpirint.

Werner Wenning minden porcikájával a Bayerhez kötődik. Leverkusenben született, ebben a Köln melletti iparvárosban, amelyet a Bayer gyógyszer- és vegyipari cég épített több mint száz éve, itt nőtt föl. Nem is fejezte be az egyetemet, hanem már 1966-ban belépett a vállalathoz gyakornoknak. A következő 36 évet a Bayer különböző részlegeinél töltötte, dolgozott Spanyolországban és Peruban is. Mindezek mellett természetesen a vállalati focicsapat, a Bayer Leverkusen szurkolója. Hűsége nem is maradt jutalom nélkül: április 26-án az addig pénzügyi igazgatóként dolgozó Wenning átvehette az évi 30 milliárd euró forgalmú – a frankfurti DAX index meghatározó tagjának számító – cégcsoport elnöki tisztségét.

Az előléptetéssel karrierje csúcspontjára érkezhet – vagy rosszabb esetben a mélypontjára. A Bayer mostanában történetének egyik legnehezebb időszakát éli. Elődeitől eltérően az új elnök nem tagadja, hogy súlyos problémákat örökölt. “Senki nem fog fizetni nekünk akár egy centet sem pusztán azért, mert 140 éves vállalat vagyunk.” Igaza van. A társaság tőzsdei árfolyama 24 százalékkal marad el a 2000. januári rekordtól. “Ami a Bayer legfontosabb divízióját, a gyógyszergyártást illeti, az elkövetkező négy évben gondjaink lesznek a növekedéssel, amíg néhány fejlesztés alatt álló termék piacra nem kerül” – ismeri el Wenning. S megvallja azt is, hogy a Bayer túl lassan reagált a piaci feltételek változására. “A jövőben gyorsabban kell cselekednünk.”

Bayer AG – Fejfájósan 1ÜDÍTŐ STÍLUS. Ilyenfajta szókimondás eddig korántsem volt jellemző a Bayer vezetőire. “Közvetlen menedzseri stílusa üdítően hat” – mondja Wenningről Martin J. Evans, a Crédit Lyonnais Securities londoni elemzője. Az új elnök ráadásul saját pénzét kockáztatja, ugyanis javadalmazása több mint felerészben a Bayer árfolyamának alakulásától függ. Ha tisztességes nyugdíjat akar, muszáj lesz feltornáznia a tőzsdei értéket.

A rajt mindenesetre nem a legfényesebbre sikerült. Wenning ugyanis pont azon a napon lépett hivatalba, amikor a tőzsde 2 százalékos árfolyamcsökkenéssel reagált az első negyedévi mérleg közzétételére. Eszerint a bruttó nyereség éves összehasonlításban 45,9 százalékkal, 493 millió euróra esett vissza, míg az árbevétel 6,5 százalékkal, 6,96 milliárd euróra apadt. Mindez azután, hogy a nyereség már egy évvel korábban is 51 százalékkal zuhant.

Wenning első számú célkitűzése az, hogy rendbe tegye a gyengélkedő gyógyszerüzletágat, amely évi 6,5 milliárd eurós árbevételével csak a 15. helyen áll a világ gyártóinak listáján. Legígéretesebb termékét, a Baycol koleszterinszint-csökkentőt tavaly ki kellett vonni a piacról, miután felmerült a gyanú, hogy több mint száz ember halálát okozhatta. Az értékesítés leállítása közel 700 millió euró bevételkieséssel járt, de ez még semmi ahhoz képest, hogy a Bayerre elemzők szerint 5,5 milliárd eurós kártérítési kötelezettség várhat, ha vesztesen jön ki a küszöbön álló perekből. Wenning hangsúlyozza, hogy nem kívánják elismerni felelősségüket.

A Baycol-katasztrófa hatását ellensúlyozandó, a Bayer most nagymértékben épít egyetlen termékre: a klinikai vizsgálatok tanúsága szerint az erekciós zavarok ellen kifejlesztett Nuviva gyorsabban hat, mint a hasonló célokat szolgáló Viagra. Elemzők arra számítanak, hogy az előreláthatólag az év vége felé forgalomba kerülő Nuviva sikertermék lesz, a felfutási időszak után évi 1,1 milliárd eurónál nagyobb forgalmat generálhat. Az esélyek javítása érdekében a Bayer globális marketingmegállapodást kötött a brit GlaxoSmithKline Plc-vel.

ELÖREGEDVE. Bármily kelendő lesz is azonban a Nuviva, ettől még tény, hogy a gyógyszerüzletág – amely a csoporton belül a legmagasabb nyereségrátával dolgozik – túl kicsi ahhoz, hogy egyedül fennmaradhasson. Csak egy felvásárlás vagy vegyes vállalati együttműködés segíthet, amivel kapcsolatban az a bökkenő, hogy a Bayer magának akarja a többségi ellenőrzést. Elöregedett termékportfóliójával viszont nem tud sokkal többet kínálni, mint világszerte elismert márkanevét és kiterjedt értékesítési hálózatát. Wenning reálisan ítéli meg a lehetőségeket. Egy, a Bayernél kisebb, ugyanakkor új gyógyszerekben bővelkedő vállalatra pályázik. Neveket nem említ, de elemzők szerint a célpontok közé tartozhat két amerikai biotechnológiai cég: a Chiron és a Biogen.

Egy akvizíció csak az első lépés volna a Wenning által tervezett szerkezetátalakítási menetben. A Bayer a felé halad, hogy holdingtársasággá váljék, négy fő üzletággal (gyógyszerek, növényvédő szerek, polimerek, kemikáliák). A reorganizáció egyik célja megkönnyíteni a befektetők számára a fejlemények nyomon követését. Az új struktúra emellett jobb keretfeltételeket teremt a divesztíciókhoz, a fúziókhoz vagy az egyes cégek működésének racionalizálásához.

Ez utóbbi hamarosan kezdetét veheti. A német szakszervezetekkel kötött megállapodása értelmében a Bayer odahaza egy év alatt várhatóan ezer állást szüntet meg, s további leépítésekre kerülhet sor külföldön. Wenning azt is tervbe vette, hogy a teljesítményhez kötött javadalmazást kiterjeszti az alsóbb vezetői szintekre. Ha sikerrel jár, a menedzserek sokkal jobban fognak szurkolni a befektetőknek, mint az idén a Bajnokok Ligája döntőjébe bejutott Bayer Leverkusennek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik