Gazdaság

K&H – Ki fizeti a számlát?

Közleményben adta hírül az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt., hogy célszerűnek tartaná a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) február 23-i rendkívüli közgyűlésének felfüggesztését. Az ÁPV Rt. álláspontja szerint további konstruktív tárgyalásokat kell folytatni részvényesi körben a tervezett tőkerendezésről és az állami tulajdonrész esetleges értékesítéséről.

A hitelintézet fő tulajdonosa, a belga KBC Bank alaptőke-leszállítással, majd ezt követően tulajdonosi alaptőke-emeléssel kívánja rendezni a K&H tőkehelyzetét. Az ÁPV Rt. azonban nem kíván semmilyen formában pénzt juttatni a hitelintézetnek, lévén hogy 29,66 százalékos részesedésével nem tud kellő mértékben beleszólni az irányításába. A vagyonkezelő attól is elzárkózik azonban, hogy mások emeljenek helyette tőkét a K&H-ban, s ezzel tulajdoni aránya 25 százalék plusz egy szavazat alá csökkenjen. Másrészt az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet január 10-én felszólította a K&H-t az előzetes adatok szerint 8 milliárd forintos tavalyi veszteség miatt előálló törvényellenes állapot megszüntetésére, hiszen a törvényileg előírt 8 százalékos szint alá esett a bank tőkemegfelelési mutatója.

A helyzet megoldását jelentené, ha a belga főtulajdonos megvásárolná az ÁPV Rt. tulajdonában lévő K&H-részvényeket. Erre a KBC mutat is némi hajlandóságot, de a belgák 80 százalékos árfolyamon tett vételi ajánlatát a vagyonügynökség kevesli, piaci értesülések szerint 120-150 százalék közötti árat szeretne kapni e részvényekért.

A vagyonügynökség álláspontja szerint március végére bizonyára meg tudnának egyezni a belga tulajdonostárssal vagy a vételárban, vagy abban, hogy közösen értékesítsék részvényeiket egy harmadik befektető számára. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik