Gazdaság

FÉLÉVES GYORSJELENTÉSEK – Kellemes múlt, kérdéses jövő

A legtöbb tőzsdei cég hozta, sőt néhány túl is teljesítette a féléves várakozásokat. A kedvező összképet mégis beárnyékolják a Matáv adatai, valamint a Molnál várható tendenciák.

Kellemes érzéssel dőlhetne hátra székében a legtöbb hazai és külföldi befektető. Az A kategóriás tőzsdei társaságok féléves adatai ugyanis megnyugtató profitnövekedésről adnak számot, nem ritka a nyereségét megtöbbszöröző cég sem (lásd táblázatunkat). Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a helyzetet ismerő elemzőket nem lepték meg ezek a számok, de ugyanígy a piaci szereplők legtöbbjét sem. Egy évvel ezelőtt ugyanis éppen az 1998-as orosz válság következményeit nyögte a legtöbb cég, néhányuknál a vegyipari árak változása hatott negatívan; azaz az idén a nagyon gyenge 1999-es első félév szolgál viszonyítási alapul. A BorsodChem, a TVK imponáló adatait ennek megfelelően már a múlt év végén, ez év tavaszán “megjósolták” a szakértők. Különben is, a piac törvényei szerint ma már a 2000-es, vagy még inkább a 2001-es év végi eredményvárakozások alapján hozzák meg döntéseiket a piacot uraló nagybefektetők. A gyorsjelentések mégis nagyon fontos üzenetet hordoznak. A várakozásoknál is jobb eredményt produkáló OTP esetén például nyilvánvaló, hogy a következő másfél évre szóló prognózisok is felfelé módosulnak. Ugyanígy könnyen előfordulhat, hogy a Matávval foglalkozó elemzők kissé lefelé korrigálják várakozásaikat – már amelyikük nem tette ezt meg még a jelentés kiadása előtt. Kérdés, hatással lesz-e mindez a befektetői döntésekre, vagy azokat továbbra is inkább a nemzetközi tendenciák és az ország egészének megítélése mozgatja majd.

A befektetőkben élő országképet azonban épp az árszabályozó intézkedések rombolják. A gyógyszercégek – a Richter és az Egis – féléves adataiban egyelőre nem mutatkozik meg a hazai árak csökkentése. Árfolyam-emelkedésük mégis inkább annak a várakozásnak szól, hogy lényeges profitcsökkenést talán nem is okoz majd az árszabályozás. A legbonyolultabb a Mol esete, hiszen a tucatnyi eredmény-előrejelzés némelyike már az első negyedéves, 25 milliárdos profit egy részének eltűnésével kalkulált, ám az olajtársaságnál még elfogadhatóan sikerült a második három hónap is.

Hiába biztatóak azonban az eredmények, ha a szerény forgalmi adatok azt jelzik, hogy elmaradtak a nagyarányú vételi megbízások, amelyek lendületes és tartós áremelkedést hozhatnának az alulértékelt magyar részvénypiacon. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik