A gabonafélék vetésterülete az elmúlt évi alacsony bázishoz képes az idén jelentősen, 15 százalékkal nőtt. Az aszály ugyanakkor becslések szerint 1 millió tonnányi veszteséget okozott a kalászos gabonaféléknél, rontotta a búza minőségét, s egyes régiókban az átlagtól 30-40 százalékkal alacsonyabb termésátlagok realizálódtak.
Az 1 millió hektárt meghaladó betakarított területen 3,7 millió tonna búza termett, az előző évinél 41 százalékkal több; a hektáronkénti 3620 kilós termésátlag 1 százalékkal volt nagyobb a tavalyinál. A kalászosok 45 százalékát az egyéni gazdaságok takarították be.
Az előrejelzések szerint kevesebb burgonya, napraforgómag, cukorrépa termett, mint a megelőző évben. A gyümölcstermés a szélsőséges időrájárás miatt nagy ingadozást mutat. Cseresznye, meggy, kajszibarack lényegesen kevesebb termett, alma, körte viszont az átlagosnál több. A szőlő egyes termőhelyeken – főleg az Alföldön – megsínylette a nagy szárazságot, de más történelmi borvidékeken bőven termett, és a cukorfokkal sem volt probléma; szakértők szerint az évtized legjobb bora várható. Az állattenyésztésben a gazdálkodás jövedelmezőségét lényegesen rontják a magas takarmányárak.
SAXON ATTILAaz IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Rt. vezérigazgatója: “Az agrárcsodák egyelőre nem láthatók; a mezőgazdaságban ellentmondásos folyamatok érvényesülnek, ezért nem lehet fehéren-feketén megítélni az idei évet sem. A termelőknek persze jó, hogy a gabonapiacon a terményárak szépen emelkednek, az állattenyésztők számára ugyanakkor tragédia a magas takarmányár. Arra nincs garancia, hogy 2001-ben, ha jó lesz a termés, nem zuhan-e ismét mélybe a búza ára, újabb értékesítési zavarokat okozva. A kukorica azonban, úgy tűnik, tartósan jó árú marad. A következő évek eredményeire, lehetőségeire, a magyar agrárágazat versenyképességére azonban rányomja a bélyegét, hogy siralmas helyzetben van a műszaki fejlesztés. A növénytermesztés műszaki színvonalára jellemző, hogy míg a szinten tartáshoz országosan legalább 400-500 kombájnt kellene eladni, addig az elmúlt években rendre 150-160 darab körül alakult az értékesítés, a leszakadás tehát folytatódik.”
Az élelmiszer, ital gyártása ágazatokban működő vállalkozások bruttó termelése 5-6 százalékkal bővül. Az értékesítésben meghatározó export ennél jelentősebben nő, közel 10 százalékkal lesz magasabb, mint 1999-ben. A szakágazatok közül a hús-, baromfihús-készítmény gyártása, a malomipari termékek, a desztillált szeszes ital, valamint az üdítőitalok gyártása növelte termelését az átlagot jóval meghaladó mértékben. Csökkent a dohánytermék- és a takarmány-előállítás, továbbá a baromfihús feldolgozása, tartósítása.
AGRICULTURE – A year of extremes
Cereals were sown on a significantly, 15 percent larger area in 2000 than the year before. According to estimates, droughts, on the other hand, destroyed 1 million tons of spicate cereal crops, damaged the quality of wheat, and led to 30-40 percent lower yields in certain regions.
Over 1 million hectares of harvested land produced 3.7 million tons of wheat, 41 percent more than the previous year; the 3620 kilogram per hectare average yield was up 1 percent from 1999. 45 percent of spicate cereals were harvested by individual farms.
Forecasts indicate lower potato, sunflower-seed, and sugar-beet harvests than the year before. Fruit yields vary greatly as a result of extreme weather conditions. Of cherries, sour cherries and apricots there is significantly less, while apple and pear harvests are above-average. In certain regions (especially on the Great Plain) grapes suffered heavily from the intense drought, while in other historical wine producing areas the harvest was plentiful and had fine sugar content: experts predict this year’s wine to be the best of decade. The profitability of livestock farming was severely hit by high feed costs.
The gross output of beverage and food production businesses is up 5-6 percent. Exports – the decisive factor in sales – will be growing faster, getting close to 10 percent higher than in 1999. Among specialized industries meat and poultry production, mill products, destilled spirits and soft drinks have expanded way above the overall industry average. Tobacco goods and fodder production, as well as poultry meat processing and preservation have all decreased.