Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Nyáron túli remények

A nyári időszakban ugyan nem számít áttörésre, féléves távban viszont már optimista a részvénypiaci fejleményeket illetően Detrekői László, a CIB Értékpapír és Befektetési Rt. vezető elemzője. A szakember portfóliójának 60 százalékát részvényekbe fektetné, mert úgy véli, ősszel a hitelminősítők valamelyike – a Standard & Poors vagy a Moodys – A-val kezdődő osztályzatot ad Magyarországnak. (Igaz, ennek esélyét kedvezőtlenül befolyásolhatja, hogy a minősítők mennyire értékelik túlzottnak a kormány beavatkozását a gazdaságba.)

A portfólió domináns papírja a napjainkban igencsak rossz passzban lévő Mol. A szakértő ugyanis úgy véli, az ősz folyamán sikerül megoldást találni a gázüzletág helyzetére, és ez igencsak kedvezően alakítaná az olajipari részvények árfolyamát. Arról nem is beszélve, hogy ha az olaj jelenleg kirívóan magas világpiaci ára csökkenésnek indulna, az már önmagában mérsékelné a gázüzlet veszteségeit. Az elemző szerint az év végéig a gyógyszerárakról is megszületik a megállapodás – itt jelenleg szintén az állami árszabályozás jelenti a legfőbb problémát. Így, amire a portfólió értékelésre kerül, jelentős árfolyam-emelkedésre számít.

A portfólióban 8 százalékos súllyal szereplő BorsodChem, mint ismeretes, nemrégiben meghatározó TVK-tulajdonossá vált. A cég “munkájának” eredménye – az elemző szerint – körülbelül fél év múlva fog beérni, s ez egészen biztosan mutatkozni fog az árfolyamában. Igaz, a TVK számára is kedvező az új helyzet, ám a BorsodChemé a “vezető szerep”, így kurzusának emelkedése is erőteljesebb lehet.

A kisebb cégek közül a Danubius papírjait azért tartja jó vételnek Detrekői, mert – a külföldi terjeszkedés mellett – a koszovói válság viharfelhőinek elvonulásával az idén ismét igen kedvezőek lesznek az eredmények. Az Antenna Hungáriát azért választotta ki, mert az őszre tervezett értékesítés és alaptőke-emelés a papírra irányíthatja a befektetők figyelmét. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik