Gazdaság

ROMÁN GAZDASÁG – Két tűz között

Megegyezett a román kormány a Zsil-völgyi bányászokkal. A sztrájkolóknak tett engedmények bizonytalanná teszik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előírásainak teljesítését. A multilaterális intézmény egyelőre nem bocsátkozott részletekbe, későbbi időpontra halasztotta a román kormánnyal folytatandó tárgyalások megkezdését.

Lemondott a román kormány arról a tervéről, hogy bezárja a dilzsai és barbatényi bányát, egyúttal ígéretet tett a bányászok által követelt 35 százalékos béremelés teljesítésére. Mindez tovább nehezíti az IMF által igényelt gazdaságátalakítási tervek megvalósítását. A Valutaalap küldöttségének a tervek szerint hétfőn kellett volna Bukarestbe érkeznie, hogy tárgyaljon egy, a román fél által már régen kezdeményezett új készenléti hitelről. A bukaresti parlamentben azonban éppen csak megkezdődött az idei költségvetés vitája, s az a legkorábban február közepén zárulhat le. Erősen kérdéses továbbá, hogy sikerül-e az IMF által követelt határértékek betartása. A feltételek között szerepel, hogy az idei büdzséhiány nem haladhatja meg a GDP 2,0 százalékát – szemben a tavalyi 3,6 százalékkal -, a 3 milliárd dollárra rúgó külkereskedelmi mérleghiányt pedig 1 milliárd dollárral kell mérsékelni. Ráadásul a hitelintézet – a bankszektor rendbetétele és a külkereskedelmi mérleg javítása mellett – a veszteséges állami vállalatok, köztük az ilyen bányák bezárását is feltételül szabta.

Románia számára létfontosságú lenne az alappal kötött újabb megállapodás. Az országnak ebben az évben 2,9 milliárd dollárt kell küladósságai után törlesztenie. Ha sikerül megállapodásra jutni, az IMF-től, a Világbanktól és az Európai Uniótól összesen mintegy 1 milliárd dollár kölcsönre számíthat az ország, s emellett ismét esély nyílhat a nemzetközi tőkepiaci források bevonására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik