Belföld

KDNP: hiteltelen szereplői vagyunk az EU-nak

A szocialisták ezen öröksége a mai kormány mozgásterét szűkíti, de a költségvetés teljesíthető - mondta a kisebbik kormánypárt vezérszónoka.

A jövő évi büdzsé tervezésénél nem lehetett eltekinteni sem a szocialista kormányoktól örökölt 1100 milliárd forintos kamattörlesztéstől, sem az európai és világgazdasági helyzettől – mondta szerdán a parlamentben a költségvetés általános vitájának KDNP-s vezérszónoka. Hargitai János hozzátette: ez a költségvetés teljesíthető.

A jövő évi büdzsé egyik legfontosabb célja, hogy sikerüljön elrugaszkodni a bajban lévő európai országok csoportjától. Az államadósságot csak akkor sikerül csökkenteni, ha 2,8 százalék alatt marad a költségvetés hiánya. A tervek 2,5 százalékos hiánnyal számolnak – mondta el a KDNP vezérszónoka.

Hargitai János hozzátette: az örökölt 82 százalékos államadósságot 2012 végére 72 százalékra csökkenti a kormányzat.

A kormánypárti politikus elmondta: a nemzetközi környezet bizonytalan, az uniós országok döntésképtelenek, ez pedig nehezíti Magyarország pozícióit is. A növekedési várakozásokat minden európai ország lefelé korrigálja – emlékeztetett a képviselő.

Hargitai súlyos gondnak nevezte, hogy hiteltelen szereplői vagyunk az EU-nak, amelyben rossz a hírünk. A kormánypárti politikus szerint ennek legfőbb oka, hogy az uniós csatlakozás óta folyamatosan túlzott deficiteljárás alatt álltunk, vagyis soha nem tartottuk a költségvetési hiányt. A szocialisták ezen öröksége a mai kormány mozgásterét szűkíti – fogalmazott a kormánypárti politikus.

A költségvetés tervezésénél 2012-re 2,5 százalékos hiánnyal, 4,2 százalékos inflációval, 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel és a foglalkoztatottság 1 százalékos emelkedésével számoltak – mondta el a kormánypárti politikus. Hozzátette: igyekeznek a visszaélési lehetőségeket lezárni az adórendszerben, amelytől 500-600 milliárd forintot remélnek.

Hargitai János fontos célnak nevezte az átlátható nyugdíjkassza megteremtését, az egészségügyi kassza zárttá tételét és a munkahelyteremtést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik