Gazdaság

Jelentős az államháztartási hiány

Magas a kilenchavi hiány, de a szaktárca szerint ennek technikai jellegű okai vannak, nincs veszélyben az idei hiánycél.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. szeptember végi hiánya 1570,6 milliárd forint, amely az előirányzatnak 132,6% százalékát jelenti – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). 2010-ben az államháztartás központi alrendszerének szeptember végi deficitje 1089,1 milliárd forint volt.

A minisztérium már szinte hagyományosan emlékeztet a közleményében arra, hogy a magas évközi hiány oka mindenekelőtt az, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek 528,8 milliárd forintos összegének teljesítésére az év végi hónapokban kerül sor.

A központi költségvetés 18,6 milliárd forintos többlettel zárt szeptemberben, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 32,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 11,9 milliárd forintos deficittel zártak.

Az NGM azt is közölte, hogy a Mol-részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért szerintük azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni és ezt az év hátralevő részében is mellőzik.

A szaktárca szerint biztonságosan tartható a 2011. évi költségvetés hiánycélja.

A GKI így látja az adóbevételeket

Az államháztartás fő adóbevételeit tekintve szeptemberig a fogyasztáshoz kapcsolt adók 70,7 százaléka folyt be a tavalyi 72,6 %-kal szemben, ez  éves szinten (eltekintve az EU Bíróság döntése nyomán megnyílt rendkívüli áfa-visszaigénylési lehetőség hatásától) mintegy 80 milliárd forintos elmaradást valószínűsit.

Nincs ugyanakkor eddig elmaradás az szja-nál és tavalyinál kedvezőbb a társasági adó és különösen a társadalombiztosítási járulékok befolyása. ( Ez utóbbi adatokat azonban torzítja, hogy tavaly az első kilenc hónapban a nyugdíjpénztári tagdíjak még nem kerültek az államháztartásba, míg idén már járulékbefizetéssé váltak.)

Összességében az eddigi számok alapján éves szinten mintegy 50-60 milliárd forintos adóbevételi elmaradás becsülhető, kevesebb a hivatalosan jelzett 100 milliárd forintnál.

A költésekről pedig ezt emelte ki

Ugyanakkor továbbra is (bár szeptemberben kissé csökkenő mértékben) aggasztóan alakulnak a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok nettó (saját bevételekkel nem fedezett) kiadásai, amelyek a költségvetés szerint idén összesen közel 2300 milliárd forintot tennének ki.

Ezek a kiadások az első kilenc hónapban mintegy 70 milliárd forinttal haladták meg a tavalyi azonos időszakit, miközben a nyáron módosított költségvetési törvény szerint éves szinten mintegy 50 milliárd forintos csökkenést kellene elérni. Valószínűleg ez a túllépési veszély magyarázza, hogy a kormány  erre a kiadási területre vonatkozóan a közelmúltban több korlátozó intézkedést jelentett be – írta a GKI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik