A híg latin chilei borok tengeréből pár éve váltak ki a világborok, úgy egy évtizede kezdtek följönni, nyomukban az argentinokkal. Tíz éve még kisebb volt, ma már nagyobb a szőlőtermő területük, mint a miénk, bő 110 ezer hektár, fő fajta a Cabernet sauvignon. Az égöv forrósága és az Andok, meg a Humboldt-áramlás hidege jókora hőingadozást okoz, ami örvendetes dolog: a hűvösség jót tesz az illatoknak-aromáknak-savaknak, a forróság a kék színnek, a vörösbor lelkét jelentő antociánnak. (Nálunk is a hosszú ősz forró/hűvös hullámzása adja borászkodásunk egyik fő és sajátos vonását). Most az egyedi borok, a divatos gyümölcsös termékek és a híg latin geműzék egyaránt fellelhetőek. Chile nagy múltú borászatát is a külföldi tőke emelte fel a hetvenes-nyolcvanas évektől, például a katalán Torres úr jóvoltából, aki a mediterrán Valle Centralban létesített borászatot 1979-től vagy 750 hektáron, 3 millió palackos kibocsátással.
Más illat és íz, mint a honi cabernet-ké. Édes-sós ásványos, nem túl komplex, gyümölcsös karakter, fő vonása a sajátos édesség, a finom szőlőtannin és a magas, 14 százalékos alkohol édessége. Borunk médium bélszín és/vagy félkemény sajt (edami, gouda) után kiált. Feldobhat egy kerti grillezést, melynek ideje végre eljönni látszik: üldögélni a tavaszi kertben, hallgatni, hogy csürrögnek a vernyőkék és borozni és grillezni és főleg barátnékkal-barátokkal beszélgetni.
Santa Digna Cabernet Sauvignon 2003, Miguel Torres • Alkohol: 14% • Bélszínhez, félkemény sajtokhoz •1980 forint