Belföld

A rektorok is felháborodtak

Elutasítják, hogy szakmai egyeztetés nélkül hozott a kormány olyan döntést, amellyel alapjaiban változtatja meg a felsőoktatást.

A Magyar Rektori Konferencia közleményben tudatta, hogy elutasítja a keretszámok drasztikus csökkentéséről szóló kormánybejelentést. Ezek miatt:

A fiatalok és az intézmények számára már a közeljövőt is kiszámíthatatlanná teszik.

Az elsősorban fiskális szempontoknak alárendelt elképzelések a korábban közösen elfogadott alapelvekkel is ellentétesek. Nem szolgálják a felsőoktatás minőségi javítását, a munkaerőpiac által preferált szakterületek támogatását.

A családok anyagi teherbíró képességét figyelmen kívül hagyják, ezért szociális igazságtalansághoz és társadalmi szegregációhoz vezetnek. Az idei tapasztalatok szerint az adósságteherrel fenyegető Diákhitel 2 nem tölti be a felsőoktatásban neki szánt szerepet.

A továbbtanulni vágyó fiataljaink közül éppen a legtehetségesebbeket késztetik az ország elhagyására.

A felsőoktatásból történő forráskivonás a nemzetközi trendekkel ellentétes, nem felel meg a fejlett országok gyakorlatának, és a magyar felsőoktatás leszakadásához vezet.

A felsőfokú tanulmányok folytatására alkalmas fiatalok tömegei számára válik elérhetetlenné a diploma megszerzése, ez nagymértékben veszélyezteti az értelmiség újratermelődését.

A Magyar Rektori Konferencia azzal zárja közleményét, hogy elkötelezettek a minőségi felsőoktatás mellett, ennek érdekében továbbra is készek együttműködni a felsőoktatás koncepciójának kidolgozásában.

A kormány tegnap jelentette be, hogy gyakorlatilag negyedére csökkenti azoknak a számát, akik jövőre ingyen tanulhatnak az egyetemeken.

A Hallgató Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) népszavazást kezdeményez az ügyben.

A háborgó végzős középiskolásokkal készült interjúinkat itt láthatják:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik