Belföld

Kiakadtak a Budapestre vezényelt mentők miatt

A főváros környéki településeken nem tudják, hogyan oldják meg a mentést, miután az Országos Mentőszolgálat elvont tőlük kocsikat – írja a Blikk.

Az egyébként is túlterhelt, többnyire egy-két kocsival működő, de sok környező település mentését is ellátó bázisokon döbbenten állnak az intézkedés előtt.

20 ezer emberre egy kocsi

„Tucatnyi település tartozik hozzánk, és eddig is csak nagy erőfeszítések árán tudtuk ellátni a feladatunkat. Ha egy kocsit elvisznek, akkor nem tudjuk, hogyan végezzük a dolgunkat – mondta az egyik érintett mentőállomás neve elhallgatását kérő dolgozója a Blikknek.

Ráadásul sok olyan település van, ahol még az önkormányzatnál sem tudtak arról, hogy kocsikat vesznek el tőlük. A váci, az albertirsai, az aszódi, a ceglédi és a tápiószelei polgármester is a Blikktől értesült arról, hogy a következő hetekben biztosan átirányítják mentőautóikat.

Tápiószele polgármestere, Majoros Tibor szerint az intézkedés azt jelenti, hogy 20 ezer emberre csak egy kocsi jut a környékükön.

Zsámbék, Albertirsa, Vác, Dabas, Cegléd, Tápiószele, Aszód mentősei dolgoznak majd a fővárosban. Állítólag Zombor Gábor egészségügyi államtitkár adott utasítást a helyzet rendezésére egy tragikus eset után.

Későn érkeztek

Hétfőn a Népszabadság tudta meg, hogy Zsámbék, Albertirsa, Vác, Dabas, Cegléd, Tápiószele, Aszód mentősei dolgoznak majd a fővárosban. Állítólag Zombor Gábor egészségügyi államtitkár adott utasítást a helyzet rendezésére egy tragikus eset után. Az átvezényelt mentőknek a reggeli műszak kezdetén kell majd fővárosi mentőállomásokon munkára jelentkezniük, és este, a műszakzáráskor térhetnek vissza saját településeikre.

Mint azt korábban megírtuk, rendkívül későn érkezett meg a mentő egy agyvérzésgyanús nőhöz november végén a 16. kerületben. A beteg meghalt. Ez volt az az ominózus eset, ami után Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat vezetője főigazgatói megbízottat jelölt ki a gördülékeny ellátás garantálására. A feladatot Göndöcs Zsigmond kapta, aki a második Gyurcsány-kormány idején három évig főigazgatóként vezette a mentőszolgálatot.

Olvasói sztorik