Gazdaság

Újabb kínai bank a tőzsdén

A China Construction Bank (CCB) nyolcmilliárd dolláros (6,63 milliárd euró) kibocsátása négy éve a legnagyobb tőzsdei bevezetés a nemzetközi tőkepiacon.

A papír 2,375 hongkongi dolláros záró árfolyammal debütált a hongkongi tőzsdén, alig 1,1 százalékkal a 2,35 dolláros jegyzési árfolyam felett.

A nem túl látványos fogadtatást a szakértők arra vezetik vissza, hogy már a jegyzés is a kibocsátási árfolyamsáv tetején történt és a tőzsde az amerikai részvénypiaci bizonytalanságok, valamint a madárinfluenzával kapcsolatos aggodalmak miatt nyomott hangulatban volt, amit az index 0,46 százalékos csökkenése is tükröz.

Kína harmadik legnagyobb hitelintézete összesen 26,486 milliárd részvényt bocsátott ki a tőzsdén, ami 62,42 milliárd hongkongi dollár, azaz mintegy nyolcmilliárd dollár bevételt hozott számára. A legutóbb az amerikai Kraft Foods élelmiszeripari konszern bocsátott ki hasonló nagyságrendben részvényt 2001 júniusában 8,7 milliárd dolláros bevétellel. A minden idők legnagyobb kínai részvénykibocsátása olyan nagy érdeklődést keltett, hogy még a befulladt hitelek, a két elbocsátott vezetője ellen korrupció vádjával indított eljárás és a bank nyilvánvalóan alacsony versenyképessége miatti megfontolások is háttérbe szorultak.

A CCB 14 ezer fiókkal és 310 ezer alkalmazottal rendelkezik. Az infrastruktúra-fejlesztési és az ingatlanfinanszírozási piacon a legnagyobb hitelnyújtónak számít. Piaci részesedése 27 százalékra tehető. A növekvő lakás és iroda igény miatt fellendülőben lévő építőipar kiváló üzleti kilátásokat nyújt számára, az ingatlanpiaci spekuláció azonban ezzel párhuzamosan meglehetősen magas kockázatokat támaszt. A kínai gazdaság az idén is több mint kilenc százalékos ütemben növekszik. Egy hirtelen bekövetkező lassulás a befulladt hitelek óriási lavináját szabadíthatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik