Gazdaság

Önként és dalolva

Nincsenek egyházi normák az önkéntes felajánlások mértékére, időpontjára, befizetése módjára a Hit Gyülekezetében.






Önként és dalolva 1

Önként és dalolva 2
A Hit Csarnoka megnyitóján.
Az istentisztelet után örömmel adakoznak.
Önként és dalolva 3

Borravaló a pincérnek jár, nem az Úrnak – rántja le a leplet a Hit Gyülekezetének hívője arról a titokról, miért nincs persely az istentisztelet helyszínén. Később persze lehetőség nyílik az adakozásra is, ám addigra újabb tévhit is megdől: nem felel meg a valóságnak, hogy a Hit Gyülekezete megkövetelné tagjaitól jövedelmük tizedének befizetését. „A tizedet senki nem kéri számon, sőt, aki nem hitből adná, az inkább ne is adja” – folytatja az iménti hívő, elismerve, hogy a bibliai alapokon álló, önfenntartó egyházmodellt követő gyülekezetben is akadnak „műkedvelő keresztények”. Egy másik gyülekezeti tag szerint viszont a hívők örömmel róják le a tizedet, mert senki nem ellenőrzi, hogy mennyit fizetnek be valójában. „Egy biztos, nem leszünk tőle szegényebbek” – állítják egybehangzóan.

ADAKOZÁS. A Hit Gyülekezetében az adakozás – a keresztény egyházakban szokásos módon – jellemzően, de nem kizáró­la­gosan az istentiszteletek keretében történik. Annak mértékét, a felajánlott összeg eljuttatásának módját (készpénz, postai csek­kes befizetés, banki átutalás), valamint a felajánlás időpontját illetően nincsenek egyházi elvárások, normák – világosították fel a Figyelőt a Hit Gyülekezete lelkészi hivatalánál. Ahol elárulták: a gyülekezet – leginkább a katolikus, illetve a nagyobb protestáns egyházakéhoz hasonló – adakozási gyakorlatában az önkéntességi elem kizárja, hogy bármiféle egyházjogi szankció alkalmazható legyen a tizedet nem fizető hívekkel szemben. A hívők ehhez még hozzáteszik: gyakori a társadalmi munkával egyenértékű közös munka, a gyülekezeti ház és környékének rendben tartásától kezdve, a kerítésfestésen át egészen a tetőácsolásig.




Önként és dalolva 4

A hívők szerint nem feltétlenül több a gazdag ember a Hit Gyülekezetében, mint bármelyik hazai egyházban, ám a jómód nem ellentétes a gyülekezet elveivel. Az adóhivatal kimutatása alapján készült ranglistán az egy főre jutó felajánlások összegét tekintve a Hit Gyülekezete a 110. helyen szerénykedik, 3271 forintos összeggel. A legutóbbi adóévben, 2004-ben 11 ezer 348 adófizető összesen 37,24 millió forintot ajánlott fel az egyház javára, ezzel az egy főre jutó felajánlások számát tekintve a Hit Gyülekezete 2005-ben – csakúgy, mint a megelőző években – a negyedik az egyházak sorában, a katolikus, a református és az evangélikus egyház után.

A gyülekezetet döntően a hazai keresztények adománya tartja fenn, ám külföldről is kap támogatást, elsősorban a környező országokban élőktől, a Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Szerbiában, Ausztriában, Németországban, Kambodzsában és az Egyesült Államokban működő kisebb-nagyobb csoportoktól. Iskolafenntartó egyházként Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Nyíregyházán és Salgótarjánban általános iskolát, Kecskeméten óvodát, a fővárosban államilag akkreditált teológiai főiskolát – a Szent Pál Akadémiát – működtető Hit Gyülekezete ezen intézmények fenntartásához oktatási normatívát kap. Ezt a közszolgálati tevékenység alapján kapott kiegészítő normatíva pótolja ki. Mindez fedezetet nyújt az egyházi hitoktatás támogatására, az átlagos pedagógus óradíj figyelembevételével. A lelkészi hivatalnál közölték: a Hit Gyülekezete lelkészei és egyházi alkalmazottai után társadalombiztosítási és nyugdíjjárulékot, beszerzései forgalmi adót fizet, ezzel az évente több tízmilliós nagyságrendű összeggel a gyülekezet a magyar költségvetés „nettó befizetője” – fogalmaztak a lelkészi hivatalnál, ahol a Figyelőnek azt is elmondták: támogatást oktatási célú beruházásokhoz nem kaptak, ezeket saját forrásból – a hívek adakozásának köszönhetően – és bankhitelből valósítják meg. Eddigi legnagyobb vállalkozásuk a Hit Park létrehozása volt 1995 és 1998 között. A 1,5 milliárdos beruházáshoz – amelynek keretében elkészült az istentiszteleteknek helyt adó 11 ezer négyzetméteres konferenciacsarnok, irodaépületek, valamint a park – az önerőn túlmenően 650 millió forint hitelt is felvettek, ennek utolsó részleteit éppen az idén törlesztették. A Hit Park területén a második ütemben – további 400 millióért – elkészült a 3900 négyzetméteres Akadémia Csarnok, amely a gyülekezet által 1990-ben alapított Szent Pál Akadémiának ad otthont.

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK. Az egyház egyéb befektetéseiről, megtakarításairól a lelkészi hivatalnál szűkszavúan annyit közöltek: a gyülekezet a belső szabályzatoknak megfelelően kezeli a különböző összegeket, s a bank(ok)kal fennálló szerződések tartalmáról sem áll módjukban nyilatkozni.

Más keresztény és nem keresztény egyházakhoz hasonlóan a Hit Gyülekezete is létrehozott gazdasági társaságokat. Ilyen formában működtetik például a Hit Parkot, és – részben – így zajlik hitéleti kiadványaik egyházon kívüli forgalmazása. A Hit Csarnokát rendszeresen adják bérbe különböző rendezvényekre. A Hit Gyülekezete teológiai és hitéleti folyóiratát, az Új Exodust, valamint a Szent Pál Akadémián készülő bibliafordítást maga az egyház adja ki. Az Élet és Család című magazin kiadója a Hit Gyülekezetével jogi kapcsolatban nem álló egyesület, míg a Hetek című országos közéleti hetilapot az Új Spirit Kft. adja ki, amelyben résztulajdonos az egyház. A kiadványok – kiegészítve a Hit Gyülekezete zenekarának hangfelvételeivel – több országos könyvterjesztő hálózat boltjaiban megvásárolhatóak. A Magyar ATV-vel összefüggésben felmerült találgatásokra pedig úgy reagáltak: a gyülekezetnek nincs közvetlen tulajdoni részesedése a magántelevízióban, ám az Új Spirit Kft. egy befektetői csoport tagjaként részesedést szerzett az ATV-ben.




Önként és dalolva 5
A szcientológia és az ombudsman
Komoly szerepet játszik az üzleti érzék a szcien­toló­gu­­sok életében, az egyház missziói a modern amerikai kor szellemének megfelelően cégszerűen – élén ügyvezető igazgatóval – épülnek fel. A világszerte 10-12 millió lelket számláló Szcientológia Egyháznak Magyarországon körülbelül 20 ezer aktív hívője van, 30 városban 34 missziójuk található. A magyarországi egyház bevételeinek jelentős részét a szolgáltatásokért fizetett térítések teszik ki. A szolgáltatások pedig képzéseket, szemináriumokat, méregtelenítő kúrák tartását, az auditálás biztosítását jelentik. (Auditálás: egy képzett felszentelt, vagy képzés alatt álló lelkész, az úgynevezett auditor segítségével folytatott gyakorlat. A bizalmas ülések célja, hogy felszínre hozzák az auditálást kapó személy múltjában „fájdalmat tartalmazó területeket”, és „megszabadítsák ezek káros hatásaitól”.)

Az egyház gazdasági működéséről részletesebben szerettük volna megkérdezni magyarországi vezetőjüket, aki azonban, miután nyilatkozott munkatársunknak, nem járult hozzá szavai közzétételéhez. Válaszolt viszont lapunknak Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, aki a Figyelő kérdésére megerősítette: több panaszbeadvány érkezett hivatalához, amelyek főként a Szcientológia Egyház adatkezelését érintik. Emellett a hivatal olyan vizsgálatot is folytatott, amely arra keresi a választ, hogy sérültek-e a panaszos felek emberi méltósághoz fűződő alkotmányos jogai. A vizsgálatok e téren az aluljárókban és bevásárlóközpontokban felbukkanó úgynevezett e-méterre (más néven stresszméterre) irányulnak, amelyet „hazugságvizsgálatra emlékeztető” készüléknek tartanak az ombudsmanok.

Az adatkezelési vizsgálat eredményét az ombuds­man az egyházzal közölte, és képviselőjét felhívta a szabálytalanságok megszüntetésére. Az egyház válaszára nyitva álló határidő a héten, lapzártánkat követően jár le, így az adatvédelmi biztos a további részletekről nem kívánt nyilatkozni. (A szcientológusok a személyiségvizsgálatra jelentkezőktől számos érzékeny személyes adatot kérnek. Például a szexuális szokásairól is igen részletes kérdéssorral találkozik az, aki az egyházhoz kíván csatlakozni.)

Az egyháztól különálló szervezet a WISE (magyarul: Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Intézete) Magyarország Egyesület, amely több száz szcientológia hitet valló vállalkozót tömörít. Ők nemcsak cégük életében használják L. Ron Hubbard – sokak által erősen vitatott – vállalkozásvezetési, szervezési és adminisztrációs módszereit, hanem tanácsadó, oktató cégeken keresztül kifejezetten ezeket kínálják. A piacon azonban legtöbbször a nélkül jelennek meg e társaságok – mutat rá az egyház tevékenységét számos alkalommal bíráló Veér András pszichiáter -, hogy erről a megrendelőnek tudomása lenne.

Önként és dalolva 5
Önként és dalolva 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik