Gazdaság

Szürke hályog ellen

Magas hányadát érinti a 65 év-nél idősebbeknek a szemlencse elhomályosodása következtében fellépő látásromlás, vagyis a szürke hályog. Sok betegen csak a szemlencse elroncsolása, és mesterséges lencse beültetése segít. Magyarországon például évente csaknem 50 ezer ilyen műtétet végeznek. A német Fraunhofer Institut mérnökei most új típusú lencsét fejlesztettek; ennek elhelyezéséhez jóval kisebb bemetszés szükséges a szemen, mint a korábban alkalmazott műanyagoknál.


Szürke hályog ellen 1

A lencse behelyezése. Minimális bemetszéssel.

A ma elterjedt legmodernebb műtéti eljárás során ultrahanggal zúzzák szét a szemlencsét, mégpedig nem egészben, hanem több kisebb részletben. Így a törmelék eltávolításához csak kis sebet kell ejteni. És bár megfelelően összehajtható, és magától kirugózó lencsék már ma is léteznek, az ezek bejuttatásához szükséges kis vágás méretét is tovább lehetne csökkenteni, ha még rugalmasabb lencséket alkalmaznának. A német kutatók speciális, akril alapú polimerből ilyen lencsét fejlesztettek, amely a beépített titán-oxid nanorészecskéknek köszönhető kedvező optikai tulajdonságok okán, különösen vékony és flexibilis. Az anyagot fotopolimerizációval gyártják, azaz a polimer fénybesugárzás hatására nyeri el végleges szerkezetét.

A fejlesztők reményei szerint az új lencse lehetővé teszi, hogy az idős pácienseknél a lehető legkevesebb érzéstelenítőt alkalmazzák, és a járóbetegeknél végzett egynapos sebészet is valósággá válhat. Az új lencsét jelenleg klinikai próbákon tesztelik, és ha minden jól alakul, akár már jövőre piacra kerülhet. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik