Belföld

A Marcal élővilága kipusztult, elérte a Dunát a szenny

Légtérzár a katasztrófa sújtotta terület felett.

Délre a Rábán és a Mosoni-Dunán keresztül elérte a Duna főágát is a vörösiszap-szennyeződés – közölte Dobson Tibor. A kárfelszámolás szóvivője előzőleg azt mondta, hogy kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága.

Ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a szenny lúgosságát csökkenteni kell. Dobson Tibor azt mondta: a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzet sem menthető, ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.

A Marcal már azzal “halálra lett ítélve”, hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt. A szakemberek próbálták ecetsavval és gipsszel csökkenteni az igen erős lúgos kémhatást – ezeket négy ponton öntötték a folyóba -, de nem sikerült megakadályozni az ökológiai katasztrófát.

Dobson Tibor kiemelte: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni, de ez eddig még nem sikerült. Folyamatosan mérnek több ponton is és figyelik a folyószakaszt. Egyelőre sem a Rábán, sem a Dunán nem érkezett halpusztulásról szóló információ – tette hozzá.

Győr-Moson-Sopron megyét tegnap délután érte el a Marcal folyón a vörösiszap, a víz pH-értéke akkor elérte a 12-es szintet. A Rábába ma hajnalban jutott a szennyeződés, a pH-érték ekkor már 10 alá csökkent. A Mosoni-Dunát délelőtt 9,3 pH-értékkel érte el a vörösiszap.

Légtérzár

Légtérzárat rendeltek el az iszapömlésben érintett két település, Devecser és Kolontár felett – közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. kommunikációs vezetője. Fehér Imre elmondta, hogy a légtérzár vasárnap 22 óráig, 1500 méteres magasságig érvényes, az e fölötti légiforgalom engedélyezett. A tiltott légteret csak a mentő- és kutatóegységek használhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik